Strečno - nádherný hrad, kde pochovali a našli neporušené telo Žofie Bosniakovej

2023-11-22 12:00:00 |   |    | 

Počas cesty z Bratislavy na východ Slovenska sa mnohí tešia na úsek, ktorý vedie pod hradom Strečno. Ten sa krásne vyníma na vysokom brale a v kombinácií s okolitou prírodou a žblnkotajúcim Váhom vytvára krásnu scenériu. Skúste si vašu cestu naplánovať tak, aby ste sa tam aspoň raz zastavili a vychutnali si výhľad aj spred jeho vstupnej brány, ktorý je rovnako znamenitý.



 

Od gotiky po barok

Strečno patrí do kategórie stredovekých hradov, ktoré máme na Slovensku vo veľkom zastúpení. Jeho počiatky siahajú do 14. storočia, odkedy pochádza prvá písomná zmienka. Najstaršia časť hradu bola postavená v gotickom štýle, tá najmladšia už v barokovom. Poslední obyvatelia tu žili v 17. storočí, potom už bol hrad v zlom stave, preto prišiel príkaz od cisára Leopolda, na ktorého základe nechali časť priestorov zbúrať. Kvôli tomu sa hrad v novodobých dejinách nepodarilo zachovať v až tak dobrom stave, vďaka niekoľkými rekonštrukciám však Strečnu aspoň z časti vrátili takú podobu, akú malo v minulosti.

 

Bralo bolo obývané už v dávnej minulosti

I keď sa história hradu začala písať až v 14. storočí, v jeho areáli sa počas archeologických prác podarilo nájsť aj oveľa staršie predmety. Veci, ktoré sa používali už v mladšej dobre bronzovej, sú svedectvom toho, že bralo bolo obývané dávno pred postavením hradu. Dôvod na to bol veľmi jednoduchý. Prístup do osady nebol veľmi jednoduchý, no to, čo bolo pre tunajších obyvateľov problémom, stalo sa pre domácich výhodou. Takto boli totiž lepšie chránení pred nepriateľmi a nemuseli sa obávať častých útokov. Veľmi výhodná bola aj blízkosť Váhu, ktorý sa stal jedným z najdôležitejších zdrojov obživy. Lov rýb a neskôr aj pltníctvo ponúkalo skvelé príležitosti, ktoré zároveň výrazne uľahčovali život v tomto kraji.

 

Preslávil sa vďaka Žofii

V Strečne sa vystriedalo niekoľko známych majiteľov. Ani jeden z nich však nerezonoval medzi pospolitým ľudom tak, ako Žofia Bosniaková, ktorej telo tam po smrti pochovali. Keď potom o niekoľko rokov jej truhlu náhodne našli, zostali v nemom úžase. Žofia pôsobila ako živá a nezostala z nej iba kostra. Neskôr sa jej pozostatky presunuli na iné miesto a stali sa dôležitou relikviou. Ľudia sa ku nej chodili modlievať a uctievať jej pamiatku. Podľa legendy bola totiž veľmi zbožnou a skromnou ženou, ktorá svoj život zasvätila pomoci iným. I kvôli tomu si ju jej rodáci tak veľmi vážili. Na Žofiu Bosniakovú v Strečne pravidelne spomínajú v auguste, keď organizujú hradné dni nesúce jej meno.

 

Ponúkajú aj nočné prehliadky

Ešte pred návštevou hradu vás čaká výstup od parkoviska. Ten v závislosti od kondície trvá od dvadsať minút vyššie. Zvládnu to však aj rodiny s menšími deťmi, ktoré si tak zároveň doprajú aj túru. Dominantnými stavbami v areáli sú južný a severný palác. Tie dopĺňa kaplnka, dvor, bašta a veža. Počas prehliadky sa dostanete aj do múzea, kde sa dozviete niečo viac o archeologických nálezoch v tejto časti. Druhá výstava sa venuje Žofii Bosniakovej. Na Strečne sa až dodnes podarilo zachovať pôvodnú studňu, ktorá bola pre obyvateľov hlavným zdrojom vody. Na obhliadku hradu sa môžete vybrať aj v nočných hodinách. Pozrite sa, v ktoré dni ju robievajú a užite si hrad v úplne inom šate.

 

Pravidelne ponúkajú zaujímavý program

Strečno zabojovalo o návštevníkov aj prostredníctvom pravidelných akcií. Niekoľkokrát počas roka pripravujú tematické prehliadky alebo tam organizujú podujatia, ktoré pravidelne lákajú nových návštevníkov. Súčasťou hradného komplexu je aj podhradie s jeho Pasekou. Ide o prototyp stredovekej dediny, v ktorej sa môžete pozrieť, ako žili ľudia v minulosti. Práve táto časť iste najviac zaujme aj vaše deti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa