Bukurešť

2009-09-23 16:30:00 |   |    | 

Bucharest, Rumunsko



 

Oficiálny názov Bucharest/ Bucureşti

Hlavné mesto Rumunska ležiace na pláňach medzi úpätím Karpát a Dunajom. V tridsiatych rokoch 20. storočia prezývaná „Paríž Východu“. Hlavne vďaka zemetraseniam, bombardovaniu a vláde diktátora Ceausesca dnes mnoho z predvojnovej krásy stratila.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bukurešti.

 

DOPRAVA

Bukurešť má jednu z najrozsiahlejších sietí verejnej dopravy v Európe, aj keď niekedy pôsobí mätúco a často býva preplnená. Napriek veľkému množstvu áut v meste je tu vybudovaný veľmi dobrý automobilový systém dopravy. Mestskú hromadnú dopravu riadi RATB.

 

Druhy dopravy

Metro má v Bukurešti štyri trasy a mesto pokrýva pomerne dobre. Prekvapivo je v strede mesta zástaviek málo (metro bolo postavené na dopravu robotníkov z predmestí do industriálnych zón). Vlaky nejazdia často, ale sú pomerne komfortné a spoľahlivé. Od roku 2002 sa systém metra modernizuje, ale nové vlaky často nemajú klimatizáciu. Trasa M1 premáva západno-východným smerom, s trasou M2 (premávajúcou severo-južným smerom) sa stretáva na stanici Piaţa Unirii. Trasa M3 premáva na hlavnú stanicu Gara de Nord. Najnovšia trasa M4, čiastočne otvorená od roku 2000, premáva medzi hlavnou stanicou a letiskom v severnej časti mesta. Piata linka je už dlhšiu dobu v rekonštrukcii. Mnoho staníc metra by potrebovalo renováciu, no väčšina vlakov je nových a systém je lacný, spoľahlivý a rýchly. Línia M2 je preplnená v dopravných špičkách. Metro premáva  od 5. hod do 23. hod.

Autobus, električka, trolejbus - systém autobusových, trolejbusových a električkových liniek je komplexný, ale pre turistu na prvý pohľad mätúci. Dôvodom je neprehľadná zmes neuveriteľne vysokého počtu liniek. Zástavky autobusov, električiek alebo trolejbusov nájdete kdekoľvek.  Jednotlivé linky premávajú pomerne často, ale hlavne počas dopravných špičiek môžu  byť až neuveriteľne preplnené. Je dobré vedieť názov zastávky, kde vystupujete – vo väčšine trolejbusov a v niekoľkých autobusoch a električkách sú zastávky oznamované automaticky – ale pozor niekedy ohlasujú úplne inú stanicu, alebo vôbec nejdú. Staršie vozidlá žiadne zastávky neukazujú. Autobusy a  električky jazdia nepravidelne od 4.30 hod. do 23.00 hod. Všetky nočné spoje jazdia po 23.00 hod. v hodinových intervaloch, vyrážajú z Piata Unirji a jazdia do  ostatných oblastí mesta. Už niekoľko rokov je v prevádzke hop-on and hop-off Bukurešť city tour autobus, čo je ideálny spôsob prehliadky mesta. Lístky sú platné 24 hodín, no zakaždým ich treba označiť. Cena: 25 lei dospelí , 10 lei deti. Audio sprievodca je v niekoľkých jazykoch a 14 zastávok je v blízkosti hlavných atrakcií mesta.

Vlak - vlaky sú pre domácich pomerne drahé. Kúpiť lístok je možné na staniciach, v agentúrach CFR alebo cez internet aspoň v 12- a viac hodinovom predstihu.

Taxi – v meste premáva obrovský počet taxíkov, ale cestovať sa oplatí len taxíkmi veľkých spoločností. Ich vozidlá majú ceny napísané priamo na dverách. Býva tu uvedený poplatok „za sedadlo“ a cena za kilometer. Poplatky za hodinu jazdy sa pohybujú vo výške desaťnásobku uvedených poplatkov. Nezávislí taxikári majú ceny oveľa vyššie (priemerne až desaťkrát). Ak taxík nemá ceny uvedené na dverách, radšej do neho nevstupujte, ceny budú päť- až desaťkrát vyššie ako pri väčších spoločnostiach. Niektorí taxikári majú väčším písmom uvedenú nočnú prirážku (ktorá je nižšia) ako oveľa vyšší denný poplatok napísaný menším písmom. Oplatí sa čítať pozorne, a nezabudnite, že "noapte" znamená noc. Tiež je potrebné trvať na zapnutí taxametra, a zaplatiť len sumu, ktorú ukazuje. Pri cestách mimo mesta (napríklad na letisko) sa ceny za kilometer alebo za hodinu jazdy zdvojnásobujú, alebo sa k cene pridáva 10 až 15 RON. Žlté taxíky v Bukurešti majú základnú sadzbu 1,39 RON, cena 1,39/1km a doba čakania hodinu stojí 13,90 RON. Mnoho turistov však používa aplikáciu ako napríklad UBER, kde ceny sú fixne stanovené a taxikári používajú navigáciu, takže nemôže byť pasažier oklamaný.

Auto - hlavné medzinárodné požičovne áut sídlia v meste, a to na letisku a v centre mesta pri hoteloch. Na uliciach sa parkovné neplatí a na parkoviskách sa platí priamo strážcovi (1,5 – 2 RON/hod. alebo 15 RON/deň). Parkovať cez noc je ako u nás zadarmo, no pozor na podvodníkov.

Bicykel - spločnosť Bike The City ponúka na výber viacero možností. Okrem klasického požičania bicykla má turista možnosť si vybrať aj prehliadku na bicykli po najnavštevovanejších atrakciách mesta, kde pri dvoch hodinách stojí prehliadka 11 EUR/hod. Prehliadka na pol dňa stojí 22 EUR na osobu a celá prehliadka trvá približne 4 hodiny. Požičanie bicykla bez sprievodu stojí 10 RON/hod. alebo 50 RON/deň. Elektrické bicykle stoja 30 RON/hod. a elektrický skúter stojí 40 RON/hod. Cyklisti dostanú zadarmo mapu, tipy na výlety a zámok na bicykel. Spoločnosť je otvorená denne od 10.00 hod. do 21.00 hod. - http://www.bikethecity.ro/.

Letisko:

Henri Coanda International Airport (OTP) www.otp-airport.ro

 

Cestovné lístky

Ak chcete jazdiť na autobusoch, trolejbusoch či električkách, tak si musíte kúpiť Activ alebo Multiplu kartu. Predaj je v stánkoch dopravcu RATB. Karty je potrebné označiť na jednom z oranžových automatoch, ktoré sa nachádzajú v dopravných prostriedkoch. Zároveň automat ukáže informáciu, koľko jázd alebo kreditu ostáva na karte.  Všetky deti pod 7 rokov cestujú zadarmo. Študenti majú zľavu.

 

Cena lístkov

Multiplu karta stojí 1,60 RON a dá sa na äu kúpiť 2-10 jázd, pričom jedna stojí 1,30 RON. Alternatívnym riešením je aj celodenný lístok za 8 RON na neobmedzené cestovanie počas 24 hodín. Karta sa nesmie znova dobíjať. Activ karta stojí 3,70 RON, no môže sa dobíjať kredit znova v rozsahu od 2,60 RON do 50 RON. Existuje aj papierový lístok s cenou 2,50 RON. 24–hodinový stojí 8 RON, týždenník 17 RON a mesačník 30 RON.  Metro lístky neplatia pre autobusy a naopak. 5 RON je cena na dve cesty metrom, 10 ciest stojí 20 RON, 24- hodinový lístok 8 RON a mesačník 70 RON. Pri cestovaní na čierno je pokuta 50 RON.

 

UBYTOVANIE

Bukurešť ponúka pestrý výber ubytovania vo všetkých cenových úrovniach, od hostelov po luxusné päťhviezdičkové hotely.

Rezervujte si ubytovanie v Bukurešti online.

 

JEDLO

Jesť rumunské jedlá je potešením. Ponuka je neuveriteľne široká, rozsiahly je najmä výber čerstvého ovocia a zeleniny. V reštauráciách stoja za zmienku hlavne jedlá z mäsa a dezerty. Oplatí sa skúsiť roláda z kapusty (sarmale), kyslé polievky (ciorba), baklažánový šalát (Salata de vinete), alebo rolky z mletého mäsa (mici). Ceny v reštauráciách, hlavne nižších cenových skupín sú často neprehľadné. Chlieb, obsluha a dane sú často priúčtované extra. Niekedy je dobré prerátať si celý účet, ceny sú často zrátané nepresne. Veľmi dobré, ale pomerne sladké je rumunské víno, ktoré sa väčšinou podáva k jedlu.

 

ZÁBAVA

Na mnohých diskotékach hrajú manele – hudbu ovplyvnenú tureckou tradičnou hudbou, nájdete ich hlavne na predmestiach mesta. Na vzostupe je bluesová a džezová scéna, podobne je na tom tanečná hudba a metal alebo punk. Nočný život mesta v poslednom období zlepšil, jednotlivé kluby sú roztrúsené po celom meste, o niečo viac ich je v historickom centre. Medzi najznámejšie patria Lăptăria Enache a La Motoare, ležiace na streche Národného divadla. Väčšinu klubov nájdete v centre mesta medzi Piaţa Unirii a Piaţa Romană, rockové kluby sú v oblasti okolo Lipscani. Populárny je tiež Club Maxx v areáli univerzity Politehnica. V meste sídlia aj tanečné kluby Bamboo a Krystal Club, známe v celej Európe. V lete je nesmierne populárny Zoom Beach Club, rozprestierajúci sa na brehoch jazera. Exkluzívnym miestom je klub Office. Medzi najlepšie koktail kluby patrí Deja Vu. Medzi ďalšie známe miesta patria Gaia, Fratelli, Glamour, Tipsy, Cotton Club, Pat, Studio Martin alebo Embryo. Informácie o aktuálnych udalostiach a adresy uvedených miest nájdete v mnohých magazínoch, medzi najlepšie patrí "Sapteseri".
Ceny sú pomerne vysoké, priemerné vstupné sa pohybuje okolo 10 euro, malé pivo v klube stojí okolo 4 euro.
 

NÁKUPY

Počet obchodov sa v poslednom období rozrástol. Najväčšie značkové obchody a drahšie butiky nájdete na hlavnom bulvári od  Piata Romana do Piata Unirii a  v menších uličkách v tejto časti bulváru. Tiež na Calea Victoriei, na Calea Dorobantilor (časť medzi Blvd. Iancu de Hunedoara a Piata Dorobantilor) alebo v časti Calea Mosilor's medzi  Blvd. Carol I a Piata Obor.
Najväčší výber čerstvých potravín nájdete na trhovisku Amzei, otvorenom takmer po celý deň.
Medzi najväčšie a najnovšie obchodné centrá patria Bucureşti Mall, City Mall, Jolie Ville,  Plaza Romania, Unirea Shopping Center, Baneasa Shopping City.
Medzi najlepšie kníhkupectvá patrí Libraria Noi (dostať tu aj suveníry).
Tradičné rumunské výrobky ( vlnené deky, obrusy, ľudové kroje, keramiku a miestne výrobky)   dostanete v obchode múzea rumunskej dediny. V pasáži Str Hanul cu Tei v historickej časti mesta je množstvo obchodov so suvenírmi, starožitnosťami a umením.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Počet osláv a udalostí je nespočetný. Oslavuje sa čokoľvek. Podľa oficiálnych stránok mesta medzi najvýznamnejšie udalosti patrí Veľkonočný veľtrh umenia a remesiel, aprílový Medzinárodný filmový festival, májový Medzinárodný hudobný festival "Jeunesses Musicales", nasledovaný hudobným festivalom "EuropaFest”. Máj tiež patrí  Bucharest of Old Festival a sprievodu gayov a lesbičiek Gay Pride Festival - ‘GayFest’. Na prelome mája a júna sa koná festival fotografie ‘ArtPhoto’. Nasleduje ho júnový festival pouličnej hudby “D’Ale Bucurestilor.” Prelom júna a júla patrí veľtrhu remesiel. V auguste sa konajú automobilové preteky  Bucharest City Challenge. Každé dva roky sa v septembri koná hudobný festival Georga Enesca. V rovnakom mesiaci sa organizuje Medzinárodný veľtrh nábytkového dizajnu / BIFE-TIMB. Športovou udalosťou septembra je tenisový turnaj ATP -  Romania Tennis Open. Október patrí medzinárodnému festivalu súčasného tanca eXplore. V decembri sa koná vianočný veľtrh umenia a remesiel, ktorý usporadúva Múzeum rumunskej dediny; 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Múzeá a galérie

Múzeum histórie a umenia – príjemné miesto so zaujímavou zbierkou starých artefaktov, fotiek a kostýmov; Múzeum rumunskej dediny – najlepšie európske múzeum roku 1996, hostí jednu z mála výstav venujúcich sa komunizmu; Národné múzeum umenia – sídliace v kráľovskom paláci je rozdelené do troch sekcií – v galérii rumunského umenia nájdete úžasné ikony a vyrezávané oltáre, nájdete tu tiež diela klasických rumunských maliarov, od pastóznych diel Gheorghe Petrascu k portrétom Nicolae Grigoresca, zvyšok dopĺňa galéria európskeho umenia s dielami talianskych, holandských a francúzskych maliarov zo zbierky cára Karola I.; Národné historické múzeum – za zmienku stojí replika stĺpu rímskeho cisára Trajána, odseknuté hlavy vo výstavnom paneli č. 18, ukážky mučenia Rimanov dáckymi ženami, a samovražda dáckeho kráľa Decebala; Národný inštitút vedy a technológie -  nedokončená stavba v západnej časti paláca Parlamentu, prezidentkou inštitútu bola Elena Ceauşescu; Národné vojenské múzeum – ružovo-oranžová stavba s historickými bustami (vrátane Vlada Tepesa) a nástennou komunistickou maľbou oslavujúcou stavbu paláca Parlamentu (namaľovaný rok pred revolúciou). V zadnom hangári nájdete historické lietadlá a skafandre kozmonautov; Múzeum súčasného umenia -  výborné múzeum, otvorené v roku 2004, sídliace v zadnej časti paláca Parlamentu, patrí medzi najprovokujúcejšie priestory orientujúce sa na súčasné umenie vo východnej Európe; Národné geologické múzeum – medzi najlepšími rumunskými kameňmi tu môžete stráviť jednu, až dve hodiny; Národné múzeum dediny -  úžasná zbierka domov, usadlostí, kostolov z celého Rumunska, jeden z najstarších európskych skanzenov;

 

Pamiatky

Sfântu Gheorghe Nou – kostol z 18. storočia s pozostatkami valašského princa Constantina Brâncoveanu; kostol Kráľovského súdu – najstarší kostol v Bukurešti s freskami zo 16. storočia; Stavropoleos – najkrajší kostol v meste; Patriarhiei - katedrála rumuského patriarchu, majestátne centrum rumunskej ortodoxnej cirkvi; Parlament – budova, ktorú si určite všimnete, druhá najväčšia stavba na svete. Smutne ju preslávil jej tvorca – diktátor Ceauşescu. Samotná budova má 12 podlaží, 3100 izieb a rozlohu 330 000 metrov štvorcových; Athenaeum – prekrásna okrúhla budova, srdce rumunskej vážnej hudby, hostiace prestížne koncerty; Víťazný oblúk – replika parížskeho víťazného oblúku, postavená pri príležitosti zjednotenia Rumunska v roku 1935;
Palác Athénée -  dnes hotel Hilton, kedysi „veľká dáma Bukurešti“, s pevným miestom v histórii mesta; Calea Victoriei – najstaršia ulica Bukurešti, postavená v roku 1692; Centrála Komunistickej strany – v roku 1989 tu odznel neslávny prejav Nicolae Ceauşesca, ktorý potom, ako dav žiadal jeho odstúpenie, odletel vrtuľníkom a do davu sa začalo strieľať; Choral – najväčšia mestská synagóga s úžasným interiérom, na vstup je potrebný pas; bývalá Ceauşescova rezidencia – prezývaná tiež palác Primăverii, aj keď je prístupná len štátnym návštevám, oplatí sa ju vidieť; Pamätný kríž – čierny kríž pripomínajúci smrť prvého protestujúceho počas revolúcie v roku  1989; Staré kráľovské nádvorie – historické srdce Bukurešti, postavené v 15. storočí; Dom tlače – dominantná stalinistická budova z roku 1956, symbol bývalého komunistického režimu; budova Securitate – budova zničená počas revolúcie v roku 1989, do jej ruín bola postavená moderná sklenené štruktúra rumunského zväzu architektov; 
 

Iné

Pasajul Vilacrosse – ulička v tvare U, s kaviarňami a barmi do ktorých sa dá vkročiť priamo z ulice; Şoseaua Kiseleff - vilová štvrť Bukurešti, počas komunistickej vlády najprestížnejšia štvrť mesta;  záhrady Cişmigiu – jedna z oáz mesta ležiaca priamo v jeho centre, obklopená kaviarňami, a lavičkami; 

 

INTERNET

http://www.romaniatourism.com/bucharest.html

http://www.bucuresti.ro/

http://www.pmb.ro/

http://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest

https://en.wikivoyage.org/wiki/Bucharest

http://wikitravel.org/en/Bucharest

 

APLIKÁCIE

Bucharest Smart Traveler – sprievodca mestom, hlavnými turistickými atrakciami

Bucharest City App – sprievodca mestom, atrakcie, obľúbené miesta, ubytovanie ...

Bucharest Offline City Map – mapa mesta vrátane hlavných atrakcií

Orasulm.eu – všetky informácie o podujatiach v meste

Food Panda – informácie o donáškach jedla v meste – ceny, menu lístky

 

PASY

Mestský pas po Bukurešti (Bucharest City Card) je karta, ktorú dostanete úplne zadarmo na tri dni používania. Stačí si ju vypýtať napríklad v hoteli, v ktorom je turista ubytovaný. Po obdržaní je treba  napísať svoje meno a dátum a dostanete zľavy na vybraných atrakciách mesta, v reštauráciách či obchodoch, hoteloch alebo prehliadkach so sprievodcom.  Stačí pred platením ukázať kartu pri pokladni na vybraný objekt a automaticky sa zo sumy odráta zľava.

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bukurešti

Strada Otetari, 020977, Bucuresti, Rumunsko

 

Aktualizácia: 10/2017

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa