Benátky

2010-02-08 13:30:00 |   |    | 

Venice, Taliansko



 

La Serenissima, kráľovná Jadranu, mesto kanálov a palácov...alebo nevkusná stoka, kde žijú len vrany a šarlatáni? Tvár Benátok je dvojaká: voda a pevnina, dlhá história a pochybná budúcnosť, vzdušná elegancia a matná melanchólia. Ak sa toto jedinečné miesto potopí, zo sveta zmizne čosi významné.

Po tisíc rokov bolo mesto jednou z najväčších námorných mocností. Dnes niekdajšia sláva opadla, mesto stratilo lesk, leží mimo čas a priestor. Na jeho ubolenú krásu určite nezabudnete.   

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Benátkach.

 

DOPRAVA

Benátky majú dva typy ulíc - kanály a chodníky. Napriek očakávaniam budete častejšie  používať chodníky. Ľahko sa v nich dá zatúlať, preto odporúčame mať pri sebe vždy mapu alebo sa nehanbiť opýtať domácich. Najrýchlejším spôsobom chodenia po meste je ísť pešo. Určite však treba počítať s tým, že uličky v Benátkach sú neustále preplnené turistami a na verejných priestranstvách budete len ťažko hľadať miesto na posedenie. Vzdialenosti medzi jednotlivými pamiatkami sú síce relatívne krátke, uličky sú však spletité, takže vás po prehliadke Benátok budú bolieť nohy. Aj preto je vhodné aspoň na jednu trasu využiť aj loď.

Komplexný systém lodných liniek prevádzkuje spoločnosť ACTV. Okrem liniek č.1 a č.82,  križujúcich Canal Grande, sa ostatné plavia na periférie a vzdialenejšie ostrovy. Plavia sa tu dva typy lodí.  Vodné autobusy Vaporetti, využívané na Canal Grande, slúžia na frekventovaných linkách. Základný jednosmerný lístok pre dospelého stojí 7,50 eura.

Okrem toho kanál križujú traghetti (gondoly, kde sa stojí). Cesta s nimi stojí 2 eurá a sú teda jediným lacným spôsobom, ako cestovať gondolou. Treba nájsť najbližšie traghetto mólo a nechať sa odviezť na druhú stranu.

Benátske vodné taxíky sú elegantné a rýchle člny, premávajúce aj do najplytších kanálov. Na nešťastie sú najdrahšími taxíkmi v Európe s vysokými extra poplatkami. Dajú sa objednať aj online, vďaka čomu zistíte cenu už vopred. Cesta zo stanice Santa Lucia do hotela (teda pohyb v rámci centra mesta) vás vyjde na 80 eur.

Slávne benátske gondoly slúžia dnes len turistom. Ceny sú pomerne vysoké, ak sa však rozdelia medzi menšiu skupinu je to výhodnejšie. Jedna cesta stojí 80 EUR na tridsať minút, za každých 15 navyše zaplatíte 40 eur. Plná kapacita je šesť pasažierov. Po 19:00 hod. sa cena zvyšuje na 100 EUR za 35 minút a 50 za ďalších 15 minút. Ďalšie príplatky sa platia za akordionistu a speváka na palube. Aj keď sú ceny stanovené oficiálne, mnoho gondoliérov skúša pýtať omnoho vyššiu cenu. Vyhnete sa tomu, ak budete brať gondolu z oficiálneho prístaviska. Oficiálne prístaviská sú na západ od Piazza San Marco v Calle Vallaresso, Campo San Moisè alebo v Campo Santa Maria del Giglio; blízko pri   Piazze  na Bacino Orseolo; na  Molo, pred Palazzo Ducale; pred hotelom Danieli na Riva degli Schiavoni; pri vlakovej stanici; na Piazzale Roma; na Campo Santa Sofia, blízko pri Ca' d'Oro; na San Tomà; alebo pri moste Rialto na Riva Carbon.

 

UBYTOVANIE

Reakciou na neuveriteľný záujem o ubytovanie sú mimoriadne vysoké ceny. Je možné, že počas sezóny vás bude jedna noc v dvojposteľovej izbe (v jednohviezdičkovom hoteli), stáť až 120 eur. Čo je horšie, turistická sezóna tu trvá dlhšie ako kdekoľvek inde v Taliansku. Je oficiálne ustanovená (trvá od 15. marca do 15. novembra, potom od 12. decembra do 6. januára), ale mnoho hotelov ceny neznižuje. Niekoľko z nich však ponúka zľavy počas júla a augusta.

Kedykoľvek  počas sezóny je dobré si izbu v niekoľkomesačnom predstihu rezervovať. Platí to rovnako pre hostely, aj pre luxusné hotely. Ak prídete počas hlavnej turistickej sezóny bez rezervácie, možno vám v turistických rezervačných centrách nájdu niečo na pevnine (v Mestre), alebo na druhej strane lagúny v turistických rezortoch Jesolo alebo Cavallino (cesta loďou z Benátok trvá asi tridsať minút). Počas zimných mesiacov sa dá o cene jednať, ale mnoho lacnejších hotelov je mimo sezóny zavretých (november- marec). Rezervačné kancelárie nájdete pri hlavnej vlakovej stanici, v Tronchetto, v parkovacom centre Piazzale Roma, na letisku Marco Polo, tiež pri východe z diaľnice. Kancelárie rezervujú len hotelové izby a berú kauciu, ktorá sa potom odčíta od ceny za prvú noc. Ďalšou lacnejšou variantou sú slušne vybavené autokempingy. Akési samostatné kolónie z prívesov a dobrým sociálnym zázemím.

V meste je okolo dvesto hotelov, od sparťanských – jednohviezdičkových po päťhviezdičkové. Systém hviezdičiek je až na anomálie znakom kvality, ale nezabudnite, ceny závisia od vzdialenosti od námestia Piazza San Marco. Najlepšie sú drahé hotely mimo San Marco sestiere. Väčšina hotelov zahŕňa do svojich cien aj raňajky (aj keď sú dobrovoľné). V jednohviezdičkových hoteloch zaplatíte za raňajky okolo 10 euro. Podľa zákona by cena izby mala byť vystavená na opačnej strane dverí, ak nie je alebo je cena vyššia, sťažujte sa manažmentu hotela.

Hostely v  Benátkach väčšinou prevádzkujú náboženské spoločnosti sú vo všeobecnosti komfortné, kvalitne prevádzkované a lacné (aspoň podľa benátskych štandardov). Aj počas najvyššej turistickej sezóny sa miesto, dve nájde. Ich zoznam nájdete v turistických informačných centrách.

Nakoľko cena hotelov na pevnine je naozaj vysoká a v prípade, že ste do Benátok prišli autom, musíte si k cene prirátať aj vysoký poplatok za parkovací dom, ako výhodná alternatíva sa javí ubytovanie v Mestre. Odtiaľ sa dostanete do centra Benátok vlakom alebo autobusom za 15 minút. Doprava je pritom hustá, vlaky jazdia približne každých desať minút.

Rezervujte si ubytovanie v Benátkach online.

 

JEDLO

Práve v Benátkach nájdete jeden z výsledkov masovej turistiky – predražené reštaurácie s nekvalitným jedlom a homogenizovaným menu. Situácia sa však mení. Asociácia benátskych reštauratérov sa snaží o presadenie miestnej kuchyne za priaznivé ceny (čo podľa benátskych štandardov znamená 30 EUR na osobu). Skoro každá z lacnejších reštaurácií ponúka menu približne za 12 EUR. Znamená to výber troch – štyroch jedál na každý chod. Kvalitu, ani veľkosť porcie porovnateľnú s jedlom na jedálnom lístku nečakajte. Pravidlom je, že kvalita jedál stúpa vzhľadom na vzdialenosť od námestia svätého Marka. Kvalitné reštaurácie nájdete okolo Dorsoduro, San Polo alebo v živej štvrti Cannaregio. Rezervovať sa oplatí najmä v nedeľu, kedy sa na obedoch schádzajú celé rodiny. V auguste je mnoho reštaurácií zavretých.

Tradičným benátskym barom je bácaro. Určite nebudete dlho čakať a pred vami sa zjaví tradičný pohár vína ombra. Vo väčšine podnikov podávajú jedlo, malé sendviče, alebo slávne benátske tramezzini, tradičné cichetti, alebo varené jedlá. Podobne pri reštauráciách, dva-tri týždne  v auguste sú mnohé bary zatvorené.

Ako v každom talianskom meste, aj v Benátkach sú centrom spoločenského života kaviarne. Dobrá kaviareň je takmer na každom rohu. Okrem kávy tu dostanete výborné talianske  pasticcerie. Ich konkurenciou sú gelaterie. Dostanete tu zmrzlinu v nevšedných tvarov a zoskupení. Dobre kaviarne a zmrzlinárne nájdete okolo Campo Santa Margherita, Crosera San Pantalon, južne od San Rocco na Campiello Meloni (medzi S. Polo a S. Aponal).

 

ZÁBAVA

Okrem obdobia karnevalu sú Benátky po zotmení na vymretie. Miestni sa chodia zabávať na pevninu do mesta Mestre. Mesto má navyše prísne zákony týkajúce sa hluku a nočného pokoja. Kultúrne akcie sa orientujú na vyššiu kultúru. Aktuálne informácie o dianí v meste nájdete v taliansko-anglickom magazíne Un Ospite di Venezia alebo v turistickom informačnom centre.

V Benátkach sídli tretia najvýznamnejšia talianska opera La Fenice, jej sezóna trvá od konca novembra do júna, cena lístkov sa pohybuje od 20 EUR (www.teatrolafenice.it). Koncerty vážnej ale aj jazzovej hudby sa konajú v Teatro Malibran, koncerty komornej hudby v menšej sále Sale Apollinee.

 

NÁKUPY

Mix lacných obchodov s čačkami, stredne drahých a drahších butikov nájdete v krivolakej uličke Mercerie severne od Piazza San Marco a mosta Rialto. Značkové obchody s oblečením a butiky s darčekmi nájdete na Calle Larga XXII Marzo. V úzkej uličke Frezzeria nájdete množstvo barov, obchodov so suvenírmi a obchody s oblečením.

Pri nákupoch nezabúdajte na pravidlo, že kde nakúpite lacno, dostanete lacné veci. Výhodne sa dá nakúpiť v trhovisku Rialto. Nájdete tu lacné tričká, svietiace plastické gondoly, nevkusné sklenené ozdoby. Zľavu získate, ak platíte v hotovosti, alebo pri kúpe viacerých predmetov.

Benátky sú známe vďaka miestnym remeslám, ktoré tu majú dlhú tradíciu. Slávne sú sklenené výrobky z Murana a jemné krajky z Burana. Karnevalové masky z papier-mâché nájdete v nespočetných botteghe, môžete tu vidieť aj ich výrobu.

Slávne benátske sklo bolo nahradené neuveriteľným množstvom lacných sklených výrobkov. Nákup pravého benátskeho skla je drahou investíciou. Rovnako ako ceny ručne spracovaných čipiek v Burane.

Nákupná stratégia v Benátkach má dva body.  Ak pokračujete na ceste z Benátok do Florencie alebo Ríma, oblečenie, kožené výrobky  a príslušenstvo nakupujte obozretne, ceny v Benátkach sú vyššie. Ak uvidíte v obchode niečo, čo vás upúta, rozmyslite si to dvakrát, ale na mieste. Môže sa stať, že konkrétny obchod už v spleti uličiek nenájdete.

 

ŠTÁTNE SVIATKY

1. apríl (Nový rok / Capodanno)

6. apríl (Traja králi / Epifania)

pohyblivý dátum (Veľkonočný pondelok / Lunedi dell´Angelo)

25. apríl (Deň oslobodenia / Festa della Liberazione)

1.máj (Sviatok práce / Festa del Lavoro)

2. jún (Založenie Talianskej republiky / Festa della Repubblica)

15. august (Nanebovzatie Panny Márie / Ferragosto e Asunta)

1. november (Všetkých svätých / Tutti i santi)

8. december (Počatie Panny Márie / Immacolata Concezione)

25. december (Vianoce / Natale)

26. december (Svätého Štefana / Santo Stefano)

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Rok začína regatou Regata delle Befana, prvou z viac než stovky trojkráľovských regát konajúcich sa v meste. Hlavnou udalosťou mesta je februárový  karneval, sprievod známy z pastelových pohľadníc s vážne tváriacimi sa maskami pierotov. V máji sa konajú oslavy Nanebovystúpenia (Festa della Sensa), v rovnakom období Benátky oslavujú Sposalizio del Mar (svadba s morom). Slávne benátske Bienále sa koná každý nepárny rok v júni, kedy sa otvoria pavilóny v Giardini Pubblici. Samotní Benátčania oslavujú júlový festival Festa del Redentore, jeho súčasťou je opäť regata festival ohňostrojov. Benátsky filmový festival, talianska verzia festivalu v Cannes, sa koná v Palazzo della Mostra del Cinema na benátskom Lido koncom augusta. Septembrová Regatta Storica sú historické preteky gondol. Ich trasa vedie pozdĺž Grand Canalu a určite sa oplatí vidieť. Počas novembrovej Festa della Madonna della Salute prechádza náboženská procesia cez Grand Canal pomocou pontónového mostu.
 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostoly
Basilica Di San Marco – symbol obchodnej a náboženskej moci Benátok (www.basilicasanmarco.it);

Chiesa Dei SS Giovanni E Paolo – obrovský gotický kostol s prekrásnymi vitrážami pochádzajúcimi z mesta Murano;

Chiesa Di Santa Maria Dei Miracoli – renesančný poklad architekta Pietra Lombarda zasvätený zázračnej ikone Panny Márie;

Chiesa Di Santa Maria Gloriosa Dei Frari – zvláštna interpretácia gotického slohu ukrýva klenoty svetového umenia – maľby Tiziana a Giovanniho Belliniho, tiež Donatellovu sochu Jána Krstiteľa.

Múzeá
Ca' Pesaro – barokové sídlo starého benátskeho rodu Longheni je dnes galériou moderného umenia (www.museiciviciveneziani.it);

Ca' Rezzonico - Museo del Settecento Veneziano – úžasná stavba z 18. storočia je sídlom zbierky umenia rovnakého obdobia;

Casa Di Goldoni -  rodisko slávneho hudobného skladateľa s výstavou jeho pozostalosti;

Gallerie dell'Accademia – dlhoročný „arbiter“ umenia v Benátkach, dnes  domov najslávnejších diel benátskej renesančnej, barokovej a rokokovej maľby. Medzi klenoty zbierky patria Carpacciov oltár Ukrižovania pútnikov na hore Ararat, Giorgioneho Búrka a La Vecchia, znepokojivá Tizianova Pieta a Veroneseho Hostina v dome Léviho (www.gallerieaccademia.org);

Museo Correr – múzeum venované životu v Benátkach s veľkým počtom zvláštnych, ale fascinujúcich  exponátov;

Palazzo Ducale (Dóžovský palác) - riadiace centrum slávnej benátskej Republiky, vzácny príklad civilnej benátskej gotiky, po tisíc rokov bol sídlo benátskych dóžov;

Peggy Guggenheim Collection – v nedokončenom Palazzo Venier dei Leoni bývala 30 rokov excentrická zberateľka umenia Peggy Guggenheim. Nájdete tu diela svetoznámych autorov ako Picasso, Salvator Dalí, Jackson Pollock, Mark Rothko, Paul Klee, Francis Bacon, Giorgio de Chirico, Piet Mondrian alebo Marc Chagall (www.guggenheim-venice.it);

Scuola Di San Giorgio Degli Schiavoni – bývalá náboženská škola miestnej menšiny z Dalmácie, atraktívna je podlaha a maľby svätcov od Vittoria Carpaccia;

Scuola Grande Di San Rocco – prekrásna budova s neuveriteľným interiérom, ktorý je Tintorettovým majstrovským dielom. 50 majstrovských diel je pre priemerného diváka až priveľa (www.scuolagrandesanrocco.it).

Iné
Arsenale – dlhé storočia slúžili meandre benátskeho Arsenale ako skryté dielne stredomorskej námornej veľmoci, dnes sú sídlom Benátskeho bienále (www.labiennale.org);

Ghetto – dodnes živá židovská štvrť Benátok s výborným múzeom (www.ghetto.it);

Námestie sv. Marka – Napoleonov „najlepší prijímací salón Európy“;

Zattere – nábrežie rozprestierajúce sa od Dorsoduro pozdĺž Canale della Giudecca je populárnym miestom na prechádzky. Atrakciou sú opravovne gondol;

Rialto – úžasný oblúkový most postavený nad najužším miestom Grand Canalu s množstvom predražených butikov číhajúcich na turistov;

Lido – najväčším lákadlom je tu pláž, ale voda môže byť znečistená a verejná pláž zanedbaná. Medzi lepšie patria pláže okolo Alberoni; Torre dell'Orologio (Hodinová veža) - znovuotvorená v roku 2005, prvá vec, ktorú pri príchode do Benátok uvidíte.


PASY

Venice Unica City Card – spôsob ako vidieť hlavné turistické atrakcie mesta. Jej súčasťou je  neobmedzené použitie verejne dopravy a zľavnený vstup do 12 múzeí a 16 kostolov. Platí buď tri alebo sedem dní. Dá sa kúpiť karta len na dopravu, alebo na dopravu a vstup na pamiatky. Aktuálne informácie o spolupracujúcich atrakciách a miestach, kde kartu kúpite nájdete na stránkach (www.hellovenezia.com).

 

INTERNET

http://www.comune.venezia.it/

http://www.turismovenezia.it/

 

APLIKÁCIE

K Benátkam existuje možno bezplatných aplikácií, ktoré sa dajú používať aj bez pripojenia na internet. Nájdete v nich mapy, popis pamiatok, dôležité telefónne čísla aj základné frázy. Vyberte si podľa toho, čo všetko ponúkajú a najmä na základe hodnotení ostatných užívateľov.

 

LETISKO

Venice Marco Polo Airport, VCE (www.veniceairport.it)

Sant'Angelo Treviso Airport, TSF (www.trevisoairport.it)

 

BEZ ZÁRUKY

Sprievodca wikitravel varuje: Pri cestách po meste si dávajte pozor, kam stúpate. Chovatelia výkaly svojich miláčikov väčšinou neupratujú. To isté platí aj pre ľudí. Menšie, tmavé a vzdialenejšie aleje sú podobné mínovým poliam. Stratiť sa v Benátkach je súčasťou návštevy mesta.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (34 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa