Považskobystrická panoráma

2010-10-08 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mestská (prímestská) trasa, obsahuje to najlákavejšie čo Považská Bystrica ponúka. Je to nenáročná trasa, vhodné aj pre deti. Celá má dĺžku 40 kilometrov a najideálnejšie je rozdeliť si ju na dva dni.



Prvý deň je lepšie stráviť prechádzkou náučným chodníkom Manínska tiesňava a spojiť s prehliadkou mesta Považská Bystrica. Celá trasa má dĺžku 25 kilometrov.

Oblasť poskytuje i rôzne možnosti ubytovania. V osade Manínska tiesňava sa nachádza autokemping a chatky. Mesto Považská Bystrica disponuje hotelmi, prípadne sa dá ubytovať na salaši Lujana v Považskom Podhradí. Na celej trase sa nachádza množstvo stravovacích zaradení, či už v centre Považskej Bystrice ako aj v jej miestnych častiach.

Druhý deň si môžete nechať na prehliadku miestnej časti Považského Podhradia – Považský hrad a kaštiele. Za pozornosť stojí aj miestna časť Orlové, s barokovým kaštieľom. Táto trasa má celkovú dĺžku 15 kilometrov.

Dvojdňová trasa vychádza z Považskej Teplej, čo je miestna časť Považskej Bystrice a tam sa napojí na značený náučný chodník. Vedie do Manínskej a Kostoleckej tiesňavy. Kostolecká tiesňava je charakteristická výskytom mnohých vzácnych a chránených rastlinných druhov – žltohlavu európskeho, poniklecu slovenského, túžobníka brestového. Možno tu pozorovať vzácneho zákonom chráneného motýľa – jasoňa červenookého.

Odtiaľ sa poľnou cestou vystupuje do sedla za Bosmanmi a slabo znateľným chodníkom na ich vrchol. Po návrate Bosmian treba zísť na kraj Kostolca a poľnou cestou okolo drevenej zvoničky obísť Drieňovku. Z južnej strany je sedlo, ktoré vedie ku krížu, kde sa napojíte na zelenoznačený chodník vedúci zo Záskalia. Najprv ním a potom po žltých značkách vystúpite na Veľký Manín.

Z Veľkého Manína sa zostupuje serpentínami späť do Manínskej tiesňavy a odtiaľ do Považskej Bystrice, kde môžete obdivovať veľkú časť kultúrnych pamiatok. Po návšteve centra mesta sa trasa smeruje do miestnej časti Považskej Bystrice do Považského Podhradia, nad ktorým sa týčia ruiny Považského hradu, postaveného v 13. storočí.

Z Považského hradu sa po žltej značke dostanete na križovatku, kde sa napojíte na modrú značku, ktorá vás dovedie až do miestnej časti Orlové, kde sa nachádza barokový kaštieľ s nádherným parkom.

 

 

PX Centrum - Turistická informačná kancelária
Centrum 16/21
017 01  Považská Bystrica  
Tel. číslo:  + 421 42 432 65 45, + 421 917 450 658
Fax:   + 421 42 432 65 45
e-mail:  
info@tikpb.sk   

 

Zdroj/autor: tikpb, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa