Drevený kostolík v Príkrej

2010-10-03 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Chrám svätého Michala Archanjela nazývaný aj Drevený kostolík alebo cerkva je gréckokatolícky drevený kostol v obci Príkra. Je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 1968.



Chrám bol pravdepodobne postavený v roku 1777 ako trojdielna zrubová stavba, zvonku chránená vertikálnymi doskami. Stojí na vyvýšenom kamennom základe, ktorý vyrovnáva sklon terénu západným smerom. Vstup do predsiene je zo západnej strany.

Zvláštnym prvkom chrámu je prekrytie strešných priestorov medzi vežou a loďou a medzi loďou a svätyňou. Chrám bol rekonštruovaný v roku 1902 a v rokoch 1946 až 1947. Súčasný vzhľad je výsledkom rekonštrukčných prác v rokoch 2001 až 2002. Súčasťou interiéru sú štyri rokokové svietniky z druhej polovice 18. storočia.

Predsieň chrámu (babinec) tvorí podvežie, ktoré je harmonicky včlenené do stavby dreveného objektu. Samonosná veža a trojstupňová, štvoruhlová ihlanová zrezaná kupola nad svätyňou aj nad loďou sú zakončené malými barokovými cibuľkami, na ktorých sú umiestnené kované kovové kríže.

Pyramidálna strecha sakrálneho objektu aj veža sú pokryté šindľami. Zrub i dve horné poschodia veže sú vertikálne opláštené doskami a lištami.

Ikonostas pochádza z druhej polovice 18. storočia. Je drevený, polychrómovaný, so štyrmi radmi ikon a cárskych dverí, ozdobených rezbou a maľbou. Niektoré ikony sú zo 17. storočia.

V prvom, hlavnom rade ikon, sú ikony svätého biskupa Mikuláša, patróna východnej cirkvi, Bohorodičky Hodegetrie, ukazovateľky cesty v tvare grécky stojacej madony s dieťaťom sediacim na ľavej ruke, Ježišom Kristom Učiteľom a svätým archanjelom Michalom.

Diakonské dvere nie sú osadené krídlom. Cárske dvojkrídlové dvere obsahujú šesť medailónov, na ktorých sú štyria evanjelisti a výjavy Zvestovania. V druhom rade sú vyobrazenia hlavných sviatkov gréckokatolíckej cirkvi v strede s ikonou Poslednej večere.

Tretí rad tvoria ikony apoštolov v strede s ikonou Ježiša Krista Pantokratora. Kristus žehná pravicou ľudí dobrej vôle a nad hlavou má svätožiaru. Štvrtý rad pozostáva z desiatich medailónov s vyobrazením prorokov.

Vrch ikonostasu tvorí ikona Ukrižovania. Po stranách sú postavy Bohorodičky a svätého evanjelistu Jána. Je tu aj ikona svätého biskupa Mikuláša zo 16. storočia, patróna východnej cirkvi.

Na oltári zdobenom zľudoveným rokajom je skriňový bohostánok a ikona Ukrižovania. Pozoruhodné sú ikony Veraikon, údajný odtlačok Kristovej tváre na plátennej šatke, s vyobrazením svätého Michala, svätého Mikuláša zo 17. storočia.

Chrám mal pôvodne tri zvony, z toho jeden s hmotnosťou 200 kilogramov. Uhorská štátna moc v roku 1915 dva zvony, najmenší a najväčší, nechala zvesiť a použila ich na vojenské účely.

Dnes sú vo veži zavesené tiež tri zvony, z toho jeden z roku 1759. Dva zvony boli doplnené v 20. rokoch 20. storočia, na ktoré sa vyzbierali finančnou zbierkou obyvatelia obce.

 

Obec Príkra patrí k vôbec najmenším obciam na Slovensku, má len 9 obyvateľov. Leží pri hranici s Poľskom v hornatej oblasti Laboreckej vrchoviny. Mierne členitý povrch chotára tvoria flyšové vrstvy. V okolí obce prevláda súvislý les s porastom buka a jedle. Nadmorská výška v strede obce je 430 m, v chotári 410 – 613 m. Obec historicky bola súčasťou Šarišskej župy a Svidníckeho okresu. Od vzniku Československej republiky bola v Prešovskom kraji a od roku 1960 bola začlenená do Východoslovenského kraja, Bardejovského okresu a od roku 1968 naspäť bola pričlenená do Svidníckeho okresu. Cez obec preteká 4 km riečka Prikrianka. Riečka pramení na území CHKO Východné Karpaty, juhovýchodným smerom od obce v bukovom poraste, 1 km od hranice s Poľskou republikou, severovýchodne pod kótou 619,4 m, v nadmorskej výške 580 m.

 

Turistické informačné centrum Svidník
Ul. Sovietskych hrdinov 38
098 01 Svidník
Tel.: 054/725 0461
e-mail:
panikovam@vl.sk

 

Zdroj/autor: prikra, wikipedia, drom

VIDEO Drevené kostoly na východnom Slovensku



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Peter Zelizňák

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa