Jediný sobášny palác Slovenska je v Bytči: Turzo v ňom hostil tisíce ľudí

2024-01-22 00:00:00 |   |    | 

Centrum Bytče ponúka pre turistov jeden veľmi cenný klenot. Stojí tam kaštieľ, ktorý v minulosti patril okrem iného i Turzovcom. Práve tí sa postarali o jeho veľkú rekonštrukciu, investovali do zveľadenia celého areálu a nechali postaviť i Sobášny palác, ktorý patrí medzi historické klenoty nielen tohto mesta, ale celého regiónu.



 

Vydal v ňom všetky dcéry

Do kompletnej renovácie kaštieľa sa pustil František Turzo, ktorý ho získal za 17 000 dukátov spolu s hradom Hričov. Pôvodný vyhorený zámok nechal kompletne prestavať do súčasnej podoby. Jeho majiteľom sa však nakoniec stal jeho syn Juraj, ktorý z neho urobil hlavné sídlo rodiny a odtiaľ aj riadil celý región, ktorý mal na starosti. Neskôr začal zveľaďovať zvyšok areálu. Keďže mal veľa detí, chcel im ako jeden z najvyššie postavených ľudí v Uhorsku vystrojiť patrične honosné svadby. Nakoniec preto prišiel s nápadom vybudovať sobášny palác, ktorý by prioritne slúžil pre jeho potomkov. Tieto plány spustil v roku 1601 a nakoniec z nich vznikla jediná stavba tohto druhu na Slovensku.

 

Svadba Turzovej najobľúbenejšej trvala sedem dní

Hostiny a slávnosti boli v Bytči pochopiteľne veľkolepé a zvykli na ne pozývať veľké množstvo hostí. Juraj Turzo chcel aj týmto spôsobom zapôsobiť nielen na svoje deti, ale aj na ich partnerov. Najhonosnejšia bola svadba jeho najobľúbenejšej dcéry Barbory, ktorá trvala dokonca až sedem dní. V paláci sa jedlo, pilo a hodovalo, čo všetkým hrdlo ráčilo. Osláv sa zúčastnilo až 2500 ľudí. Pochopiteľne ich však nemohli pohostiť všetkých naraz, preto vymysleli dômyselný systém, keď svadobčania prichádzali postupne, chvíľu pobudli na posedení a potom pokračovali ďalej domov. Hlavná sála bola vtedy bohato zdobená a mala krásnu atmosféru.

 

Po požiari ho museli opravovať

Sobášny palác je postavený v renesančnom štýle a patrí medzi najväčšie architektonické klenoty tohto štýlu na našom území. Jeho hlavnou dominantnou časťou bola svadobná sála, kde sa odohrali všetky hostiny. Po veľkej sláve však prišlo ťažké obdobie. V roku 1856 aj toto miesto poškodil požiar a historici museli zachraňovať to vzácne, čo zostalo po plameňoch ohňa. Opravovať museli aj niekoľko fresiek a jedinečnú výzdobu na fasáde. Zachrániť sa podarilo aj portál s erbmi Alžbety Czoborovej a Turzu, pri ktorých sa skvie nápis, že dal túto budovu postaviť na slávu svojich dcér.

 

Múzeá venované Turzovi

Pri pohľade na romanticky pôsobiacu budovu vám istotne napadne myšlienka, či sa v nej môžete s partnerom vziať i v súčasnosti. Smutnou správou je, že momentálne už neslúži na organizovanie sobášov, čo je nepochybne veľká škoda. Našťastie však sobášny palác nepostihol rovnaký osud ako susedný kaštieľ, ktorý uzavreli pre verejnosť a v súčasnosti v ňom sídli štátny archív. Palác sa podarilo zrenovovať tak, že ho v roku 2009 otvorili pre verejnosť. Ponúkajú tam dve hlavné výstavy. Prvá je venovaná priamo dejinám tejto budovy a druhá sa zaoberá životom Juraja Turzu a jeho rodiny, pretože bol najvýraznejším majiteľom v celých dejinách a zaslúžil sa aj o jeho postavenie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa