Koronavírus ničí životné prostredie: V mori plávajú tisícky rúšok a respirátorov

2020-03-14 00:00:01 |   |    | 

Ľudia ich momentálne považujú za životne dôležité a dokázali by sa o ne takmer pobiť. Keď však doslúžia, neraz končia vo voľnej prírode. Reč je o ochranných rúškach a respirátoroch, ktoré aktuálne v obrovských množstvách zamorujú svetové moria.



Na situáciu upozornila stránka Daily Mail, ktorá píše, že ochranné rúška a respirátory sa kopia napríklad na plážach Hongkongu. Environmentalisti varujú, že odpad je obrovskou hrozbou pre podmorský život. Celé týždne si milióny obyvateľov Hongkongu dávajú každý deň na tvár jednorazové rúška v nádeji, že ich ochránia pred koronavírusom, ktorý v meste nakazil 126 ľudí a zabil troch. Veľké množstvo z nich však nekončí v odpade, ale vo voľnej v prírode či v mori, kde si ho živočíchy môžu pomýliť s potravou.

Zakladateľ environmentálnej skupiny Oceans Asia Gary Stokes upozorňuje, že ochranné rúška a respirátory sa stali skutočne veľkým problémom. „V obrovskom množstve sa používajú len posledných šesť až osem týždňov a už vidíme ich dosah na životné prostredie.“ Stokes uvádza ako príklad neobývané ostrovy Soko južne od medzinárodného letiska v Hongkongu. Najskôr našli na 100-metrovom úseku pláže asi 70 použitých rúšok a o týždeň tam bolo ďalších 30. Rúška sú pritom vyrobené z polypropylénu, teda len pomaly rozložiteľného plastu.

Husto obývaný Hongkong dlhodobo bojuje s plastovým odpadom, predovšetkým jednorazovým, ktorý je dôsledkom zvyku domácich jedávať vonku. Mesto ročne vyprodukuje 6 miliónov ton odpadu a len veľmi málo sa recykluje. Až 70 percent končí na skládke, upozorňuje Daily Mail. Odhadzovanie rúšok do prírody však nie je len neekologické, ale aj nebezpečné. „Nikto nechce nájsť použité rúška v lese alebo na pláži, je to nehygienické“, hovorí Laurence McCook, enviromentalista v Hongkongu. „Ľudia si myslia, že sa chránia, ale nejde len o to, chrániť seba. Musíte chrániť všetkých a keď rúško neodhodíte tam, kam patrí, je to veľmi sebecké,“ uzatvára.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa