Rozkošné tváričky s nebezpečnými zúbkami: Mačky požierajú stovky ohrozených zvierat

2024-03-17 12:00:00 |   |    | 

Mačky sú síce zbožňovanými spoločníkmi ľudí, ale aj veľmi efektívnymi zabijakmi. Podľa novej štúdie totiž žerú viac ako 2000 druhov živočíchov na celom svete - vrátane stoviek ohrozených. Napísal to denník The Guardian s odkazom na výskum vedcov z Univerzity v Auburne, ktorá sa nachádza v americkom štáte Alabama.



 

Od domestikácie pred 9000 rokmi sa mačky domáce rozšírili na všetky kontinenty okrem Antarktídy. V článku zverejnenom v odbornom časopise Nature Communications ich vedci označujú za "jeden z najproblematickejších inváznych druhov na svete". Na jedálničku majú vtáky, cicavce, hmyz a plazy, z ktorých je 17 percent chránených.

Celkom mačky konzumujú 981 druhov vtákov, 463 druhov plazov a 431 druhov cicavcov, čo predstavuje približne 90 percent ich jedálnička. Ďalej bolo zistené, že sa živia 119 druhmi hmyzu a 57 druhmi obojživelníkov.

Mačky škodia najmä na ostrovoch, kde zožerú trikrát viac druhov, ktoré sú chránené, než na kontinentoch. Je napríklad známe, že zožrali druhy, ktoré sú dnes vo voľnej prírode vyhubené, okrem iného pokrovníka ostrovného či prepeličku novozélandskú.

Ich vplyv na voľne žijúce živočíchy vyvolal na Novom Zélande ostrú debatu, v ktorej jeden politik vedie kampaň za ich úplné vyhubenie, a kontroverzia sa rozpútala aj kvôli súťažiam, ktoré nabádali deti k strieľaniu mačiek.

Odhaduje sa, že len v Austrálii mačky ročne zabijú viac ako 300 miliónov zvierat, a skupiny na ochranu prírody vyzývajú na to, aby boli držané doma. Na niektorých miestach boli zavedené zákazy chovu mačiek. Mesto Walldorf na juhozápade Nemecka ľuďom nariadilo, aby týchto miláčikov na jar počas troch mesiacov zatvárali vo vnútri, aby ochránili ohrozenú populáciu pipíšky chochlatej, ktorá sa v tom čase rozmnožuje.

Štúdia zistila, že mačky žerú približne deväť percent známych druhov vtákov, šesť percent známych druhov cicavcov a štyri percentá známych druhov plazov. "Mačky z veľkej časti jedia to, čo je prítomné," napísali vedci. "Ak niektorý druh v analýze jedálnička chýba, je pravdepodobné, že korisť buď chýba, alebo je v okolitom prostredí vzácna," dodali.

K týmto údajom vedci dospeli na základe prehliadania stoviek existujúcich štúdií. Domnievajú sa, že ich konečné odhady sú konzervatívne a budú sa zvyšovať s tým, ako bude pokračovať výskum. Ich štúdia sa zaoberala voľne sa pohybujúcimi mačkami domácimi a kvantifikovali v nej ich jedálniček v globálnom meradle.

"Pripínanie zvončekov na obojky a držanie mačiek cez noc vo vnútri sú jednoduché spôsoby, ako znížiť počet ulovených voľne žijúcich vtákov a ďalších voľne žijúcich živočíchov," uviedol hovorca britskej Kráľovskej spoločnosti pre ochranu vtákov (RSBP).

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa