Túto dedinku nám môže závidieť celý svet: Bobrova raľa vyzerá ako z ľudovej rozprávky

2023-12-02 16:30:00 |   |    | 

V Podbieli sa nachádza jedna z menej známych pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry. Obydlia v Bobrovej rali prinášajú pohľad na tradičné usporiadanie domov v tomto regióne a najmä zástavby hospodárskych dvorov sú klenotom, ktorý musíme zachovať aj pre ďalšie generácie. Dnes preto fungujú ako živý skanzen. Podobne ako vo Vlkolínci a Čičmanoch, aj tu všetky obydlia vlastnia súkromné osoby, ktoré ich už využívajú najmä na dovolenkové účely.



 

Klamlivý dojem kvôli jednoduchému vzhľadu

Po príchode do Podbielu budete možno prekvapení. Jednotlivé dreveničky vyzerajú ako jednoduché stavby, ktoré nie sú ničím výnimočné. Takýchto domov máme predsa na Slovensku mnoho. Rozdiel je však v tom, že obydlia v Bobrovej rali sú rozložené v zaujímavých schémach, ktoré sa opakujú.

Postavené boli na rozmedzí konca 19. a začiatku 20. storočia, najstarší z domov (číslo 115-116) však pochádza už z roku 1833. Stavby sa podarilo uchovať v dobrom stave a menšou renováciu prešli len strechy či okná. Všetky práce však prebehli tak, aby im zostal pôvodný charakter. Na území Bobrovej rale boli postavené prvé domy už v 17. storočí. Najprv ich bolo deväť, neskôr dosiahli až číslo 63.

 

Systém spoločných dvorov

Na Orave a v jej okolí sa v minulosti využívali dva spôsoby stavania domov. Známejšou je ulicová zástavba, kde každé obydlie bolo napojené priamo na hlavnú cestu. Druhým spôsobom bolo radové stavanie, keď sú jednotlivé domy postavené za sebou a spája ich jeden dvor. A práve tento systém nájdete aj v Podbieli v časti obce, ktorá sa nazýva Bobrova raľa. Na jednom dvore tam stoja dve až tri chalupy, ktoré obvykle (nie však vždy) obývali najmä blízki príbuzní.

Okrem obytných priestorov dvor pozostával aj z hospodárskej časti, ktorú tvorí šopa, maštaľ, stodola alebo aj dreváreň postavené kolmo k domom. Dokopy všetky tieto stavby kopírovali tvar písmena L a pred nimi sa rozprestieral veľký spoločný dvor. Takto boli vedľa seba postavené v takmer identickej schéme a i vďaka tomu je Bobrova raľa tak veľmi cenená z historického i architektonického hľadiska.

 

Pôvodne ju tvorilo 56 domov

Časom si tunajší obyvatelia začali výstavbu prispôsobovať. Ak napríklad patrili k majetnejším rodinám, alebo im postupne pribúdali ďalšie deti, hľadali spôsob, ako vytvoriť pohodlnejšie miesto na život. Kvôli tomu si pristavili ďalšie miestnosti a pôvodné domy rozširovali smerom do dvora, aby tak obytná časť tvorila písmeno I.

Kedysi vedľa seba bývalo viacero domácnosti, potom už v takýchto prípadoch využívala celý dvor len jedna rodina. Pôvodne bolo v Bobrovej rali 56 obytných jednotiek, ktoré boli postavené v 32 radoch. Najviac z nich bolo dvojbytových a len jediná bola štvorbytová, teda o spoločný dvor sa v tom prípade delili až štyri rodiny.

 

Nemôžete si ich obzrieť zvnútra, ale dá sa tam ubytovať

Zatiaľ čo vo Vlkolínci je časť domov prístupných pre verejnosť, pretože v nich vznikli múzeá alebo predajne s ručne robenými výrobkami, v Podbieli to tak nie je. Všetky stavby sú v súkromnom vlastníctve a nemôžete sa ísť pozrieť dnu.

No keďže tam ich obyvatelia nebývajú celoročne, niektoré ponúkajú na prenájom. Môžete si ich teda rezervovať a vyskúšať, ako kedysi žili naši predkovia. Aj v prípade krátkej návštevy si však môžete vzácnu architektúru pozrieť aspoň z exteriéru. Dvory nie sú uzatvorené a unikátny systém prepojenia viacerých obydlí si teda môžete pozrieť kedykoľvek.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa