Hrad Bouzov – rozprávkový domov Arabely aj skutočných rytierov

2019-03-12 12:00:00 |   |    | 

Vyzerá naozaj rozprávkovo! Poviete si, veď to takmer každý jeden hrad či zámok. O hrade Bouzov v stredozápadnej časti Moravy to však predsa len platí o niečo viac. Otočme pomyselným Arabeliným prsteňom a prenesme sa do romantického sídla, ktoré milujú aj filmári.



 

Hrad Bouzov je tým správnym tipom, ak sú určovateľmi smeru vašich výletov deti. Tie si tento hrad s typickými vežičkami obľúbia už na ceste k nemu. Keď im prezradíte, že tu sa nakrúcali skutočné rozprávky. A ak by náhodou bol nejaký problém s disciplínou, mierne pohroziť môžete miestnymi čertmi.

Bouzovský hrad začal svoju históriu písať koncom 13. storočia. Až prelom 19. a 20. storočia však priniesol hradu súčasnú podobu vo forme romantickej prestavby. Originálna architektúra hradu Bouzov neušla hľadáčiku kamery tvorcov napríklad takej Arabely. Ale po jeho chodbách sa prechádzala aj princezná Jasněnka či Fantaghiró.

Ak by vašim deťom tieto postavy nič nehovorili, nevadí. Na špeciálnom hradnom okruhu sa budú môcť priamo počas prehliadky zoznámiť napríklad s Ohnivcom. Detská trasa je určená drobcom od troch do šiestich rokov a na záver každého čaká malé prekvapenie v podobe špeciálnej rytierskej listiny. Takto „vyzbrojení“ rytieri a rytierky smelo zvládnu aj cestu hradným podzemím, kde je inštalovaná výstava čertov.    

Hoci hrad Bouzov obývali aj také významné mená ako Jošt Luxemburský či Jiří z Poděbrad, nepatril len šľachticom. Svoje miesto tu našiel aj Rád nemeckých rytierov. Hrad i panstvo kúpili už v roku 1696 a užívali ho takmer dvestopäťdesiat rokov.

Zaujímavosťou je aj to, že dodnes tu majú dva funkčné padacie mosty a padaciu mrežu. To, že naozaj fungujú, si však overíte len pri špeciálnych príležitostiach. Prezradíme, že zahájenie či ukončenie sezóny sú jednými z nich. Nábytok na mieru či strieborný model hradu si však môžete na tomto mieste pozrieť kedykoľvek.

Ako hovoria na Bouzove, je to hrad jedinečný, romantický, rozprávkový a preslávený. A k prechádzke či už hradom alebo prírodno-náučným chodníkom v priľahlom parku majú dôležitú poznámku: „Neponáhľajte sa, pretože by ste mohli prehliadnuť niečo zaujímavého.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bouzov
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa