Pamätník bratislavsko-brnianskej operácie roky chátral: Teraz v ňom bude rozhľadňa

2023-04-12 12:00:00 |   |    | 

Takmer po štyridsiatich rokoch od zahájenia výstavby sa dočká oficiálneho otvorenia pamätník bratislavsko-brnianskej operácie. Atypická stavba v obci Křepice medzi Brnom a Břeclavou má pripomínať oslobodenie Brna na konci druhej svetovej vojny, hoci to dlho vyzeralo tak, že torzo sa bude musieť zbúrať. Vedenie obce sa ale pred časom rozhodlo, že nechá opraviť vyhliadkovú kopulu, uvádza TASR na základe informácií televízie ČT24.



 

Na vrch Čertoraj v Křepiciach zavítal osobne za prísneho utajenia 23. apríla 1945 veliteľ frontu, sovietsky maršal Rodion Malinovskij. Z pozorovateľne sledoval priebeh delostreleckej prípravy a vydal z nej aj rozkaz zaútočiť na Brno.

"Je to vlastne jediná doložená návšteva takto vysokopostaveného veliteľa priamo na fronte na mieste styku s nepriateľom," uviedol podpredseda miestneho Klubu priateľov vojenstva Marek Štýbl.

V lokalite, odkiaľ sovietsky vojvodca na konci druhej svetovej vojny oslobodzoval Brno, začali miestni v roku 1984 v rámci akcie Z stavať monumentálny pamätník. Pôvodný projekt bol skutočne veľkolepý. Počítalo sa s terasovitou úpravou celej časti kopca a na pomníkoch mali stáť tanky a lietadlá.

Po roku 1989 kvôli zmene politického režimu záujem dielo dokončiť rýchlo opadol. A torzo začalo zarastať. Pred dvomi rokmi dokonca hasiči ako súčasť cvičenia odstrelili hlavnú budovu. Vedenie obce sa ale pred časom rozhodlo, že aspoň originálnu rozhľadňu predsa len dokončia.

"Zachovanie rozhľadne je aj akési poďakovanie občanom, ktorí tu odrobili veľa brigádnických hodín. Rozhľadňu otvoríme pre verejnosť v sobotu 15. apríla, v deň výročia oslobodenia Křepic,“ uviedla starostka Božena Rozkydalová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa