Gotický hrad v Gyule patrí k najvzácnejším stavbám Európy. Padol až po smrti Jána Korvína

2023-09-29 12:00:00 |   |    | 

Maďarské mesto Gyula sa nachádza v blízkosti hraníc s Rumunskom. Zo Slovenska sa tam dostanete za približne štyri hodiny. Tunajší hrad patrí medzi vzácne gotické stavby a nesie si so sebou niekoľko výnimočností. V minulosti slúžil na rôzne účely a dnes tam pravidelne organizujú rôzne podujatia.



 

Postavili ho z pálených tehál

Hrad je najstaršou budovou v Gyule. Pochádza zo 16. storočia a postavený bol z tehál, ktoré sa vypaľovali z hliny, ťaženej z neďalekej rieky. Vďaka tomu patrí medzi najvzácnejšie stavby v Európe. Počas svojej histórie hrad patril k najlepšie opevneným šľachtickým sídlam a dlho sa mu podarilo odolávať nepriateľom. Jedným z pôvodných majiteľov bol Ján Korvín. Až po jeho smrti hrad prvýkrát padol a dostal sa pod patronát Osmanov. V roku 1566 sa tu odohrala jedna z najpamätnejších bitiek v maďarských dejinách. Dvetisíc vojakov zo všetkých síl bránilo pevnosť pred 30-tisícovou osmanskou armádou. Darilo sa im to po 63 dní, potom však kapitulovali a do priestorov hradu sa dostali nepriatelia. Hlavným dôvodom ich prehry bol nedostatok zásob jedla a neskôr i epidémia dyzentérie, ktorá oslabila vojakov. V tomto období hradné priestory značne zničili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GyulaiVár (@gyulaivar)

 

Viackrát zmenil svoj hlavný účel

Osmani získali hrad Gyula na nasledujúcich 129 rokov a po ich odchode už nikdy neplnil pôvodnú funkciu. Keďže by bola potrebná veľká investícia na to, aby bol opäť obývateľný, radšej sa ho rozhodli využiť iným spôsobom. Rodina Harruckernovcov tak v bývalom šľachtickom sídle založila pivovar, neskôr ho premenili na liehovar, v ktorom vyrábali typickú maďarská pálenku a istý čas ho využívali ako dom pre sluhov, ktorí pracovali v blízkom kaštieli. Nakoniec sa z hradu stalo väzenie, v ktorom boli zajatí viacerí významní maďarskí hodnostári. K hlavnej obnove hradu došlo v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď tam následne založili múzeum.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GyulaiVár (@gyulaivar)

 

Sprístupnili 24 miestností

V súčasnosti je hrad rozdelený do niekoľkých hlavných častí. Prvú z nich tvorí archív, v druhej sa nachádzajú priestory na divadlo a v tretej je múzeum. V roku 1962 sprístupnili pre verejnosť prvé z 24 miestností, ktoré si môžete pozrieť aj v súčasnosti. V rámci stálej výstavy sa dostanete napríklad do haly, skladu potravín, vínnej galérie, kaplnky a súkromných miestností, ktoré boli určené pre panstvo. Uvidíte tiež rytiersku halu a priestory, kde vám prezradia viac o tradičných remeslách ako napríklad hrnčiarstvo. Kaplnka aj v súčasnosti slúži na organizovanie svadieb a rytierska hala na rôzne podujatia a firemné eventy. Na prehliadke uvidíte aj časť historického zariadenia, ktoré tam doniesli z okolitých zbierok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GyulaiVár (@gyulaivar)

 

Letné divadlo, vianočné trhy a iné zaujímavé podujatia

Hlavnou myšlienkou správcov hradu bolo, aby historická pamiatka neslúžila len na výstavu, ale naďalej „žila“. Preto sa tam pravidelne snažia organizovať rôzne zaujímavé podujatia. Najobľúbenejšie sú letné divadlá, ktoré sa konajú vo vonkajších priestoroch. V adventnom období sú to zase nádherné vianočné trhy. Pravidelne sa tam tiež konajú historické slávnosti a hostia tam aj koncerty vážnej i modernej hudby. Vo vybrané dni počas roka robia špeciálne prehliadky v dobových kostýmoch. Naplánujte si teda návštevy hradu aj podľa týchto zaujímavých podujatí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GyulaiVár (@gyulaivar)

 

V jeho blízkosti sú kúpele i modernejší kaštieľ

Na návštevu Gyuly si vyhraďte viac času, okrem samotného hradu sa tam totiž nachádza viacero iných zaujímavostí. V tesnej blízkosti hradu sú kúpele, v ktorých majú bazény s termálnou, ale aj štandardnou vodou. Ideálne sú aj pre rodiny s deťmi. Hneď vedľa nich je novší kaštieľ, ktorý ponúka interaktívnu prehliadku so zaujímavými zastávkami, kde si vyskúšate svoje vedomosti a šikovnosť. Pekné je aj centrum mesta, kde si môžete pochutiť na zákuskoch v historickej cukrárni, ktorej súčasťou je malá výstava dobových pomôcok na pečenie koláčov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa