Unikátna výstava v Betliari: Preneste sa v čase a spoznajte múzeum na začiatku 20. storočia

2024-01-02 09:00:00 |   |    | 

V kaštieli Betliar v okrese Rožňava sprístupnili unikátnu výstavu. Venovaná je 120. výročiu Františkinho múzea na hrade Krásna Hôrka a verejnosti má sprostredkovať zážitok, aký mohli mať návštevníci Františkinho múzea na začiatku 20. storočia. TASR o tom informovala propagačno-kultúrna manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková.



 

Múzeum venované Františke Andrássyovej, manželke posledného mužského potomka mladšej vetvy rodu Andrássy, grófa Dionýza Andrássyho, bolo pre širokú verejnosť na Krásnej Hôrke sprístupnené v roku 1904. Rozhodnutie o zriadení múzea vydala Gemersko-malohontská župa na základe Dionýzovej žiadosti v roku 1903 len niekoľko mesiacov po smrti grófky Františky.

Hovorí Matúš Molnár, šéfkurátor SNM múzeum Betliar:

"Vo Františkinom múzeu zhromaždil gróf predmety, časť mobiliáru a väčšinu osobných vecí z ich viedenského sídla. Aj posteľ, tak ako bola vtedy, keď v nej nebohá naposledy vydýchla, a šaty, topánky, kabelky, zápisníky, rukavičky či okuliare," priblížila Petríková s tým, že na Krásnu Hôrku boli predmety prevezené pre to, aby naveky oslavovali grófku, ktorá do dejín vstúpila ako ochrankyňa biednych, sirôt a vdov.

Výstava s názvom Čoho sa jej ruka dotkla, na čom spočinul jej pohľad v betliarskom kaštieli má za cieľ priblížiť verejnosti podobný zážitok, aký mali ľudia pri návšteve Františkinho múzea po jeho založení. "Svojim spôsobom ide o jedinečný pokus vystaviť múzeum, teda ukázať princípy, na ktorých bolo vybudované niečo, čo v našich zemepisných šírkach nemá obdoby. Uvedomujeme si zdĺhavú rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka, preto veríme, že táto výstava aspoň čiastočne nahradí zážitok z krásnych predmetov, ktoré z Krásnej Hôrky pochádzajú," dodala Petríková.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa