Chcete udržateľnejšie mäso na gril? Skúste steak zo štvormetrového pytóna

2024-03-29 12:00:00 |   |    | 

Ich telo pokrývajú šupiny, majú rozoklaný jazyk a môžu merať až šesť metrov. Pytóny však môžu byť tiež jedným z najekologickejších tvorov, aké je možné na planéte chovať na mäso, napísal spravodajský server The Washington Post.



 

Skupina vedcov skúmala dva druhy veľkých pytónov po dobu 12 mesiacov na farmách v Thajsku a Vietname, kde je hadie mäso považované za lahôdku, a zistila, že ich chov je efektívnejší ako chov iných hospodárskych zvierat. Ich výskum, ktorý zverejnil časopis Scientific Reports, naznačuje, že chov pytónov by mohol ponúknuť riešenie rastúceho nedostatku potravín na celom svete, ktorý zhoršuje zmena klímy.

Vedci, ktorí študovali viac ako 4600 pytónov, zistili, že ako pytón tmavý, tak pytón mriežkovaný rastú počas prvého roku života veľmi rýchlo. Navyše vyžadujú menej potravy z hľadiska takzvanej konverzie krmiva, teda množstva potrebnej potravy na výrobu jedného kilogramu mäsa, než iné tvory chované na farmách vrátane kurčiat, hovädzieho dobytka, ošípaných, lososov a dokonca aj cvrčkov.

Hady boli kŕmené zmesou krmiva z miestnych zdrojov, vrátane voľne žijúcich hlodavcov, vedľajších produktov z bravčového mäsa a rybích granúl. Denne priberali až 45 gramov, pričom samice rástli rýchlejšie ako samce.

Hady neboli nikdy kŕmené násilím a vedci zistili, že plazy môžu dlho hladovať bez toho, aby stratili veľa telesnej hmotnosti, čo znamená, že potrebujú menej práce pri kŕmení ako tradičné hospodárske zvieratá.

"Potrebujú veľmi málo vody. Pytón môže žiť z rosy, ktorá sa tvorí na jeho šupinách. Ráno sa len napije zo svojich šupín a to mu stačí," povedal Daniel Natusch, herpetológ a odborník na biodiverzitu, ktorý sa na výskume podieľal. "Teoreticky by ste ho mohli na rok prestať kŕmiť," dodal.

Vo svete, kde vedci predpovedajú, že zmena klímy povedie k extrémnejšiemu počasiu a klimatickým šokom, je druh, ktorý je odolný voči teplu, nedostatku potravín a dokáže produkovať bielkoviny "oveľa efektívnejšie ako čokoľvek iné, čo bolo doteraz študované, takmer splneným snom", povedal Natusch.

Hady sú už dlho cenené v Ázii, kde sa používajú v tradičnej medicíne a tiež v pokrmoch, ako je preslávená hongkonská hadia polievka. V posledných rokoch vznikajú v juhovýchodnej Ázii a Číne hadie farmy, ktoré uspokojujú rastúci dopyt po hadím mäse a kožách používaných v luxusnom koženom tovare.

Počas svojho výskumu Natusch jedol hady grilované, vyprážané na špíze, v karí a ako sušené mäso. Chuť hada opísal ako podobnú kuraciemu mäsu, ale o niečo chutnejšiu. Pretože hady nemajú končatiny, pri mäsiarstve sa podľa neho plytvá len veľmi málo. A je pozoruhodne ľahké ich filetovať: "Stačí priložiť nôž pozdĺž chrbta a získate štvormetrový kus mäsa."

Napriek tomu Natusch uznáva, že hady sa v blízkej dobe pravdepodobne nestanú súčasťou západného jedálnička. V jeho rodnej Austrálii pretrváva tvrdenie, že „jediný dobrý had je mŕtvy had“ a ľudia sa ich dosť boja.

V Spojených štátoch sú pytóny tmavé radené medzi invazívne druhy. Tento druh sa rozšíril vo floridskom Everglades, kde je povolené ich loviť. Avšak vzhľadom na to, že mäso kupované v obchodoch je relatívne lacné a ľahšie dostupné ako odchyt týchto klzkých tvorov, Natusch si nepredstavuje budúcnosť, kedy sa chov hadov stane riešením amerických problémov s pytónmi.

V hadoch však vidí potenciálne riešenie klimatických problémov pre poľnohospodárov v miestach, ako je Afrika, kde je nedostatok potravín stále väčším problémom, pretože klimatické katastrofy prekonávajú všetky inovácie v poľnohospodárskych technikách.

"Ak by poľnohospodári zvolili k tomu, že občas vo svojom poli kukurice odchytia zopár hlodavcov-škodcov a nakŕmia nimi pytóny, získajú kvalitné a odolné bielkoviny," dodal Natusch.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / Washington Post

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa