Milióny zlatých a strieborných mincí: Kolumbia chce vyloviť obrovský poklad z vraku galeóny

2023-12-24 10:00:00 |   |    | 

Kolumbijská vláda oznámila, že sa pokúsi vyzdvihnúť predmety z vraku galeóny San José z roku 1708, o ktorom sa predpokladá, že obsahuje náklad v hodnote miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra AP.



 

Plány na vyzdvihnutie 300 rokov starého vraku, ktorý je často označovaný ako „svätý grál všetkých potopených lodí“, vyvoláva kontroverzie. Okrem hodnoty samotného nákladu ide aj o archeologický klenot a znepokojenie nad snahami o vyzdvihnutie cenností už vyjadrila Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Kolumbijský minister kultúry Juan David Correa uviedol, že prvý pokus o vyzdvihnutie pokladu je plánovaný na obdobie od apríla do mája v závislosti od podmienok v oceáne v Karibskej oblasti. Zároveň sľúbil, že pôjde o vedeckú expedíciu. "Toto je archeologický vrak, nie poklad," povedal Correa po stretnutí s kolumbijským prezidentom Gustavom Petrom. "Je to pre nás príležitosť stať sa krajinou, ktorá stojí na čele podmorského archeologického výskumu," dodal.

Predpokladá sa však, že loď ukrýva 11 miliónov zlatých a strieborných mincí, smaragdy a ďalší vzácny náklad z kolónií vtedy ovládaných Španielskom, ktorý by v prípade vyzdvihnutia mohol mať hodnotu miliárd dolárov. Correa uviedol, že materiál vytiahnutý z vraku, pravdepodobne pomocou robotov alebo ponorných plavidiel, bude prevezený na palubu námornej lode na analýzu. Na základe výsledkov bude možno naplánovaný druhý pokus.

Galeona San José sa potopila v bitke s britskými loďami pred viac ako 300 rokmi. V roku 2015 bola nájdená, ale okolo jej vyzdvihnutia sa rozhoreli právne spory. Odborný orgán UNESCO chrániaci podmorské kultúrne dedičstvo zaslal Kolumbii list, v ktorom vyjadril obavy, že vyzdvihnutie pokladu za účelom predaja a nie pre jeho historickú hodnotu "by spôsobilo nenávratnú stratu významného dedičstva".

"Povolenie komerčného využitia kolumbijského kultúrneho dedičstva je v rozpore s najlepšími vedeckými štandardmi a medzinárodnými etickými zásadami stanovenými najmä v Dohovore o ochrane podmorského kultúrneho dedičstva," uvádza sa v liste. Kolumbia nie je signatárom Dohovoru OSN o morskom práve, ktorý by ho podriadil medzinárodným normám a vyžadoval, aby o svojich plánoch s vrakom informoval UNESCO.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa