Vedci objavili na dne zálivu kamenný val, má viac ako 10.000 rokov

2024-02-21 16:00:00 |   |    | 

Na dne Meklenburského zálivu pri nemeckom pobreží Baltského mora vedci objavili takmer kilometer dlhý kamenný val. Postavili ho tam zrejme lovci a zberači pred viac ako 10.000 rokmi, keď ešte toto miesto nebolo pod vodou.



Informovala o tom v odbornom časopise PNAS bádateľská skupina na čele s Jacobom Geersenom z Leibnitzovho inštitútu pre výskum Baltského mora vo Warnemünde (IOW) a Marcelom Bradtmöllerom z Rostockej univerzity. Nič porovnateľného v Európe neexistuje, napísali vedci.

Vedci sa domnievajú, že násyp mohol ľuďom pomôcť pri love sobov. Val leží zhruba desať kilometrov severozápadne od mesta Rerik v hĺbke zhruba 21 metrov. Pozostáva z 1673 kameňov, je 971 metrov dlhý a až dva metre široký a vysoký väčšinou menej ako meter.

Val bol objavený náhodou v roku 2021 pri mapovaní. Stavba zaberá objem takmer 53 kubických metrov a spolu váži viac ako 142 ton. Hmotnosť väčšiny kameňov je výrazne nižšia ako 100 kilogramov.

Vedci považujú za nanajvýš nepravdepodobné, že by násyp vznikol prirodzenou cestou, napríklad v dôsledku cunami, sťahujúcich sa ľadovcov alebo podvodných prúdov. Nepravdepodobný je aj iný ako popísaný ľudský zásah.

Stavba nebola presne datovaná, ale od doby pred 9800 rokmi bol región zalesnený a soby tadiaľ tiahli menej často. Takáto stavba by tu potom už nedávala zmysel, domnievajú sa autori štúdie.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa