Exkrementy sú všade a Himaláje páchnu: Horolezci budú musieť svoje výkaly odnášať

2024-02-09 10:00:00 |   |    | 

Ľudia, ktorí sa pokúšajú zdolať Mount Everest, budú teraz musieť upratať vlastné výkaly a priniesť ich späť do základného tábora, kde budú zlikvidované. S odvolaním sa na nepálske úrady o tom informoval spravodajský server BBC News.



 

"Naše hory začali páchnuť," povedal BBC Mingma Šerpa, vedúci predstaviteľ okresu Pasang Lhamu. Ten zahŕňa väčšinu oblasti Everestu a nové pravidlo je jedným z novo zavádzaných opatrení, ktoré sa týkajú najvyššej hory sveta.

Vzhľadom k extrémnym teplotám sa exkrementy zanechané na Evereste plne nerozložia. "Dostávame sťažnosti, že na skalách sú vidieť ľudské výkaly, a niektorí horolezci ochoreli. To je neprijateľné a narúša to náš imidž," dodal Mingma Šerpa.

Horolezci, ktorí sa pokúšajú zdolať Mount Everest a neďalekú horu Lhotsa, budú mať nariadené, aby si v základnom tábore zakúpili tzv. vrecká na hovienka, ktoré budú po návrate kontrolované.

Počas horolezeckej sezóny trávia horolezci väčšinu času v základnom tábore, kde sa aklimatizujú na nadmorskú výšku a kde sú samostatné stany slúžiace ako toalety, pod ktorými sú umiestnené sudy na zber exkrementov. Akonáhle sa však vydajú na samotný výstup, situácia s vylučovaním sa skomplikuje. Väčšina horolezcov a podporného personálu sa síce snaží vyhrabávať v snehu diery, ale často sa dostávajú do nezasnežených miest.

Odpadky zostávajú na Evereste a ďalších horách v regióne veľkým problémom, aj keď sa stále častejšie konajú upratovacie akcie, vrátane každoročného zberu odpadkov vykonávaného nepálskou armádou.

"Odpad je veľkým problémom, najmä vo vyššie položených táboroch," vyhlásil Čhiring Šerpa, výkonný riaditeľ mimovládneho výboru pre kontrolu znečistenia SPCC.

Hoci neexistuje žiadny oficiálny údaj, SPCC odhaduje, že medzi prvým táborom na úpätí Everestu a štvrtým táborom smerom k vrcholu sa nachádzajú približne tri tony ľudských výkalov. "Predpokladá sa, že polovica z toho je vo štvrtom tábore," dodal Čhiring Šerpa.

Stephan Keck, horský vodca, ktorý tiež organizuje expedície na Everest, povedal, že štvrtý tábor si vyslúžil prezývku "otvorená latrína".

Štvrtý tábor, známy aj ako South Col, leží vo výške 7906 metrov a je posledný pred záverečnou etapou výstupu na vrchol Mount Everestu a Lhotsa. "Nie je tu takmer žiadny ľad a sneh, takže všade naokolo uvidíte ľudské exkrementy," opisuje Keck.

Samospráva Pasang Lhamu preto vyzvala SPCC, aby zo Spojených štátov zaobstarala asi 8000 sáčkov na výkaly pre odhadom 400 zahraničných horolezcov a 800 členov pomocného personálu pre nadchádzajúcu horolezeckú sezónu, ktorá začína v marci.

Tieto vrecká na výkaly obsahujú chemické látky a prášky, ktoré spevňujú ľudské výkaly a do značnej miery ich zbavujú zápachu. Predpokladá sa, že jeden horolezec vyprodukuje v priemere 250 gramov exkrementov denne. Vo vyšších táboroch pred pokusom o zdolanie vrcholu obvykle strávi asi dva týždne.

"Na základe toho im plánujeme dať dve vrecká, z ktorých každý môžu použiť päťkrát až šesťkrát," dodal Čhiring Šerpa.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa