Rio de Janeiro na Zozname UNESCO

2011-03-23 12:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - Brazílska vláda navrhla mesto Rio de Janeiro na zaradenie do zoznamu lokalít Svetového dedičstva UNESCO.



Návrh vládnej agentúry Iphan (Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional), ktorá má na starosti historické a umelecké dedičstvo krajiny, žiada o oficiálne uznanie jedinečnej panorámy Ria s jej unikátnou kombináciou kultúrnych a prírodných krás.

Medzi spomenutými lokalitami nechýbajú napríklad svetoznáma Pao de Açúcar (Cukrová homoľa), socha Krista na hore Corcovado, botanická záhrada či pláž Copacabana.

Podľa Carlosa Fernanda Andradeho z Iphanu je kandidatúra mesta založená na vzťahu medzi človekom a prírodou. Ako poznamenal, v prípade, že návrh schvália, bude Rio prvým mestom zaradeným v kategórii krajinných celkov zoznamu kultúrnych lokalít Svetového dedičstva UNESCO.

"Je to po prvý raz, čo v tejto kategórii kandiduje mesto. Ostatné miesta, ktoré už sú v tomto zozname zaradené, sú vidiecke oblasti, tradičné roľnícke oblasti, historické záhrady alebo iné lokality symbolického či náboženského významu," vysvetlil.

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) už do zoznamu lokalít Svetového dedičstva zaradila 18 kultúrnych a prírodných lokalít v Brazílii.

Sú medzi nimi napríklad Národný park Iguaçu, prírodná rezervácia Pantanal, ostrovy Fernando de Noronha a Atol das Rocas, historické mesto Ouro Preto, historické centrum mesta Goiás či hlavné mesto Brazília. O tom, či k nim pribudne Rio de Janeiro, by sa malo rozhodnúť v roku 2012.

 

Zdroj/autor: ap, folha.com, drom

VIDEO Rio de Janeiro



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa