Newyorská East Village ponúka pestré chute i históriu

2011-03-24 18:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Návštevníci New Yorku so záujmom o jedlo by rozhodne nemali vynechať štvrť East Village rozprestierajúcu sa na juhu Manhattanu zhruba medzi 1. a 3. avenue.



Na malej ploche tu vďaka rôznym vlnám emigrantov možno ochutnať kuchyne z rôznych kútov sveta.

Miesto má zároveň pestrú históriu, ktorá sa tu a tam mieša s jeho kulinárskym bohatstvom.

Je to tak napríklad v prípade írskej krčmy McSorley's, ktorá sa pýši tým, že je najstaršia v New Yorku. Založil ju v roku 1854 írsky prisťahovalec John McSorley a jej interiér sa vraj odvtedy príliš nezmenil.

Na podlahe tu dodnes leží vrstva pilín, ktoré sa predtým bežne v krčmách používali kvôli upratovaniu. Do McSorley's kedysi zavítal aj prezident Abraham Lincoln.

Len niekoľko krokov od írskej McSorley's začína úplne iný svet. Zosobňuje ho nenápadná ukrajinská reštaurácia Streecha, ktorá je otvorená len od štvrtka do nedele a vyzerá ako školská jedáleň. Na miestnu kuchyňu ale návštevníci spievajú ódy.

Stačí ale prejsť na druhú stranu 2. avenue a ochutnať výborné belgické hranolky, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani pred svojimi preslávenými sestrami z bruselského Jourdanovho námestia.

Nie je to náhoda, majiteľka podniku Pommes Frites Suzanne Levinsonová v belgickom hlavnom meste dlho žila a teraz s tamojšou tradičnou prípravou hranolčekov slávi úspechy v New Yorku. Jej zákazníci si ich môžu dopriať s 20 rôznymi omáčkami, vrátane napríklad mangovej alebo ananásovej.

Len o pár krokov ďalej je malé egyptské bistro Cheep's Pita Creations, ktoré okrem iného láka na údajne najlepšiu falafel v meste.

Hneď za rohom na 9. ulici v takzvanom Malom Japonsku je ešte menšie, tentoraz japonské bistro Otafuku. Hlavným lákadlom Otafuku sú japonské knedlíčky takojaki – knedlíčky s mäsom z chobotníc.

Silné zastúpenie v East Village má aj indická kuchyňa, tu ju možno nájsť v 20 reštauráciách. Rovnako ako inde v New Yorku tu nechýba ani čínska kuchyňa. Bistro Xi'an Famous Foods napríklad ponúka pokrmy z ručne robených cestovín.

East Village ale nezabúda ani na priaznivcov sladkého. Môžu zamieriť napríklad do podniku ChikaLicious, ktorý je vraj prvým "zákuskovým barom" v New Yorku. Otvorený je sedem rokov a okrem tradičných zákuskov sa zameriava aj na moderné zlúčenia rôznych cukrárskych tradícií.

Z neďalekej kaviarne a cukrárne Venier's na 11. ulici založenej v roku 1894 naopak dýcha tradícia a história. Podávajú sa tu tradičné talianske dezerty a cukráreň je veľmi populárna aj medzi politikmi.

Kulinárska East Village je jednoducho zložená z pôvodných kuchýň z celého sveta.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia,foodosophy.wordpress.com,nymag.com

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa