Začína karneval v Riu: chystajte sa na vlnenie v rytme samby

2013-02-07 16:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - Otvárací ceremoniál tradičného veľkolepého karnevalu v brazílskom Riu de Janeiro sa začne v piatok, 8. februára.



Kľúče od mesta získa kráľ Momo. Táto mytologická postava otvára všetky podujatia brazílskeho karnevalu: Mómos, v gréckom bájosloví syn bohyne noci Nyx, je bohom hany a hlúposti.

Rio de Janeiro založili v roku 1562. Miestny karneval patrí medzi najvýznamnejšie akcie zábavného priemyslu v Brazílii. Trvá štyri dni a štyri noci pred 40-dňovým predveľkonočným pôstom. Uskutočňuje sa každý rok a magicky priťahuje na seba pozornosť celého sveta.

História moderného brazílskeho karnevalu sa začala písať v roku 1641, keď obyvatelia zatúžili po zábave v štýle európskych bálov a maškarád. Podrobené indiánske obyvateľstvo spolu s otrokmi z Afriky vítalo karneval ako vhodnú príležitosť na zábavu, do ktorej preniesli svoje dávne pohanské tradície, miestnu indiánsku a dovezenú africkú kultúru.

Karneval v Riu sa stal neobmedzeným zdrojom zábavy, ale i výnosného obchodu v 20. storočí. Začali ho navštevovať milióny ľudí - aj významné osobnosti šoubiznisu z celého sveta. Jeho bujarý rozmach v 80. a 90. rokoch minulého storočia zastavilo rozširovanie choroby AIDS.

Karneval, dovtedy sprevádzaný výraznou sexuálnou uvoľnenosťou, nabral nové smerovanie; mnohí návštevníci začali byť opatrnejší. Na karnevale však naďalej dominovali atraktívne farby kostýmov, masiek a čiastočne obnažené telá vlniace sa vo vzrušujúcom víre samby.

Najvýznamnejšou oficiálnou súčasťou karnevalu je štvordňová karnevalová promenáda škôl samby na sambodróme. Školy samby - každá s tisíckami členov a niekoľkými alegorickými vozmi v sprievode - sa zúčastňujú na tanečnom pochode mestom. Súťažia o čo najlepšie umiestnenie.

Na svoje vrcholné vystúpenie na karnevale, ktoré je pre každého účastníka vyznamenaním, sa tešia celý rok. Každá škola má svoju tému, na ktorú pripravuje program, veľkolepé kostýmy i alegorické vozy. Sprievod, počas ktorého majú školy 60-75 minút na predvedenie "malej opery", sa vyznačuje neuveriteľnou farebnosťou, tancom a výrazným sexuálnym podtextom.

Sambodróm bol v roku 2012 zrenovovaný a zväčšený, aby sa tak priblížil pôvodnému plánu svojho tvorcu, slávneho brazílskeho architekta Oscara Niemeyera. Sambodróm slúži od roku 1984, je lemovaný po oboch stranách tribúnami pre desaťtisíce divákov.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa