Dargovský priesmyk - tichý svedok SNP

2013-08-29 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Odbojárov, ktorí počas Slovenského národného povstania nasadili svoj život, si s blížiacim sa dátumom 29. august pripomíname každoročne. Dargovský priesmyk však predstavuje pietnu zastávku, kde sa o ich hrdinstvách môžete dozvedieť celoročne.



Keď sa koncom augusta 1944 schýlilo v slovenských horách k odboju proti autoritatívnej vláde Jozefa Tisa, obyvatelia Slanských vrchov ani len netušili, že najbližšie Vianoce strávia v obkľúčení zúrivých bojov v okolí Dargovského priesmyku.

Obranné postavenia nemeckého Wehrmachtu v Dargovskom priesmyku boli súčasťou obrannej línie tiahnucej sa od toku Ondavy až k dnešným slovensko-maďarským hraniciam. Sovietska ofenzíva začala útok 9. decembra o 7.00 h s ťažiskom pri Bačkove a súčasne spustili útok aj jednotky pri Trebišove v smere na Slanec. Povstalci a Červená armáda využívali výhody ťažko schodného horského terénu a podarilo sa im prelomiť nemeckú obrannú líniu.

V polovici decembra už bola situácia pre nemecké jednotky v priestore Dargova neudržateľná a po týždni bojov sa Sovietom podarilo priesmyk obsadiť a postúpiť ním ďalej na západ. S príchodom nového roka 1. gardová armáda udržiavala pozíciu, kým 12. januára Červená armáda podnikla očakávanú ofenzívu v Poľsku. Tá umožnila zlomiť Wermacht na východnom Slovensku a následne aj obsadiť Košice, ktoré opäť pripadli do rúk Slovákov 19. januára.

Príslušníkov Červenej armády, ktorí sa dargovských bojov zúčastnili, možno odhadovať na 17 tisíc, z čoho približne 3 500 hrdinsky padlo. Straty Wermachtu neboli nikdy spoľahlivo zdokumentované, odhady však hovoria o 5 až 6-násobku strát povstalcov.

Na pamiatku tých, ktorí sa nebáli nasadiť vlastný život za získanie slobody, vznikol na vrcholku Dargovského priesmyku Pamätník padlým sovietskej armády. Monument sa týči do diaľky a láka aj k návšteve Siene bojovej slávy, kde si možno prehliadnuť vybavenie účastníkov SNP - uniformy, zbrane, dokumenty a ďalšie artefakty. Vojnové múzeum je k dispozícii počas víkendov a sviatkov, pri významných príležitostiach a bojových výročiach pripravujú v okolí kluby vojenskej histórie aj zaujímavý program.

Vlastný program pripravuje aj obec Dargov, ktorá je počas Poddargovských slávností svedkom pietneho kladenia vencov, ale i ukážok bojov o Dargovský priesmyk. Turistom je k dispozícii aj trasa (taktiež cyklotrasa) Alžbeta, na ktorej sa môžu vydať po stopách SNP.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa