Bratislava si vo svetovom merítku polepšila – Žije sa nám tu vraj skvelo

2014-08-22 10:15:51 |   |    | 

Tak, a je to oficiálne potvrdené – žije sa nám lepšie. Nedá sa proti tomu protestovať. Aspoň tak to tvrdia vo svete. Píše o tom totiž britský denník The Economist, takže niet čo spochybňovať. Škoda, že sa aj ostatným slovenským mestám tak nedarí, hoci popravde aj Bratislava má čo doháňať. Posun je možno viditeľný, no ešte stále je to ďaleko od miest, ktoré my nazývame vyspelými a fungujúcimi, a ktoré sa na zozname tiež nachádzajú. No i tak dávame Bratislave za takéto ocenenie dobrý bod. Len tak ďalej pokračuj.



Bratislava patrí v celosvetovom rebríčku medzi hlavné mestá, ktoré v predchádzajúcich piatich rokoch zaznamenali najväčší skok v raste kvality života. Vyplýva to zo štúdie Economist Intelligence Unit prestížneho britského ekonomického týždenníka Economist s názvom Global Liveability Ranking.

Štúdia analyzovala celkový vývoj kvality života v 140 svetových metropolách v rokoch 2009–2014 a na základe 30 ukazovateľov sa Bratislava dostala do skupiny miest, v ktorých je životná úroveň na vysokej úrovni a v bežnom živote pociťujú ľudia len malé prekážky," priblížil výsledky riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

V porovnaní s rokom 2009 postúpilo naše hlavné mesto z druhej kategórie a to aj vďaka tomu, že Bratislava urobila krok vpred pozitívnymi projektmi v oblasti infraštruktúry, pri rozširovaní možností vzdelávania či v aktívnom spoločenskom, kultúrnom živote," dodal. V prvej desiatke miest s najvyššou kvalitou života sú už tradične kanadské a austrálske mestá – Vancouver, Toronto, Melbourne, Sydney, z európskych metropol je na druhom mieste Viedeň, na ôsmom sa umiestnili Helsinki.

Výsledky štúdie nás tešia, no uvedomujeme si, že aj napriek kladnému hodnoteniu jedného z renomovaných svetových ekonomických magazínov je jasné, že v každodennom živote existuje veľa problémov, ktoré Bratislavčanom znepríjemňujú život a právom očakávajú od vedenia samosprávy ich riešenie," podotkol Andrassy. Dodal, že ide hlavne o problémy spojené s udržiavaním čistoty, poriadku či požiadavkou na aktívnejšiu revitalizáciu verejných priestranstiev. 

Zdroj: TASR

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa