Odporúčanie Ministerstva – Dbajte o Vašu bezpečnosť

2014-10-27 18:00:46 |   |    | 

Pred cestovaním do sveta je vždy vhodné riadne sa pripraviť. Nejde však len o kufre a letenky. V niektorých oblastiach je dôležité zistiť si, ako sa tam vyvíja aktuálna geopolitická situácia. Nezostaňte nemilo prekvapení a chráňte sa pred prípadnými nepríjemnosťami v iných krajinách.



 

Pozor už pred cestou

 

K cestovaniu ako inak patrí aj určitá forma dobrodružstva, keď nevieme do čoho ideme a spoznávame tak krajinu. Iný prípad ale je, keď plánujeme výlety do krajín s nestabilnou politickou situáciou, prípadne krajín, ktoré sú známe „pochybnými“ príbehmi. Nie vždy sú tieto príbehy pravdivé, ale netreba podceniť situáciu.

Preto je vždy potrebné, aby ste si pred vycestovaním do takýchto krajín zistili, aká je tam situácia. Či nehrozí zvýšené nebezpečenstvo zo strany rôznych skupín, alebo tam nezúri prírodná katastrofa. Uľahčí to situáciu vám aj ľuďom, ktorým na vás záleží.

 

Kde si dať obzvlášť veľký pozor

 

V dnešných dňoch naše Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vydalo upozornenia pred cestovaním do Nigérie a krajín postihnutých vírusovým ochorením ebola.

V prípade Nigérie ide o politické nepokoje spôsobené blížiacimi sa prezidentskými a guvernérskymi voľbami. Radikálna islamistická skupina Boko Haram je v týchto dňoch vážnou hrozbou pre domácich, ale aj turistov a ľudí, čo do Nigérie prichádzajú za prácou. Vzhľadom na tieto udalosti Ministerstvo odporúča zvážiť prípadne cesty do oblastí severovýchodných federálnych štátov (Kano, Kaduna, Katsina, Bauchi, Yobe, Jigawa, Adamawa) a delty rieky Niger (Rivers, Bayelsa, Delta a Cross Rivers), kde je zvlášť nebezpečná situácia.

Taktiež Ministerstvo odporúča zvážiť naplánované cesty do krajín Libérie, Sierra LeoneGuinejskej republiky, kde hrozí vážne riziko nakazenia sa smrteľným vírusom eboly. Odporúča sa zvážiť aj možné cesty do ohnísk nákazy a tiež do krajín ako Pobrežie slonovinyMali, kde v posledných dňoch boli zaznamenané prípady nákazy.

 

Ak by ste aj napriek tomu do krajín vycestovali, Ministerstvo odporúča aby ste sa zaregistrovali do dobrovoľnej databázy. Vďaka nej bude mať Ministerstvo informácie kde sa nachádzate a následne vám bude môcť rýchlejšie a efektívnejšie pomôcť.

Nepodceňte situáciu, aby ste si vašu cestu užili bez akýchkoľvek nepríjemností.

Váš Dromedár

Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa