Najnovšie bezpečnostné odporúčania: Turecko a Tunisko

2015-07-10 17:00:00 |   |    | 

Pri aktuálnej situácii a po nepríjemných a zavrhnutiahodných incidentoch v obľúbených turistických destináciách sa európsky cestovatelia začínajú obávať. Je to vidno aj u nás na Slovensku, kde väčšina letov a zájazdov do Tuniska bola úplne zrušená. Preto sa Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky rozhodlo informovať o aktuálnej situácii v týchto krajinách, aby sme sa vedeli správne rozhodnúť, kam zamieriť za oddychom. Netreba sa zbytočne obávať, ale nezabúdajte sledovať pokyny a niektorých oblastiam sa radšej vyhnite.



 

Turecko

 

Stupeň odporúčania: 2 – odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka, súvisiacou s pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii v blízkosti hraníc s Tureckom, odporúča slovenským občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Gazi Antep, Şanlıurfa, Mardin, şirnak, Hakkari, a tiež nezdržiavať sa v cca 40 km pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici. MZVaEZ SR zdôrazňuje, že cestovné obmedzenie sa netýka známych letných dovolenkových destinácií. Rezort diplomacie odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka dodržiavali opatrnosť, zvlášť vo veľkých mestách a frekventovaných miestach, vyhýbali sa podujatiam s vysokou koncentráciou osôb, zhromaždeniam, demonštráciám a striktne rešpektovali pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

 

Tunisko

 

Stupeň odporúčania: 2 - Zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informuje slovenských občanov, že po nedávnom teroristickom útoku v letovisku Sússe, ktorý si vyžiadal obete na životoch medzi zahraničnými turistami, vyhlásil prezident Tuniska výnimočný stav. Ten má umožniť kompetentným službám zefektívniť boj proti teroristom. Neočakávame negatívny dopad na slobodu pohybu, alebo iné reštrikcie pre turistov.

MZVaEZ SR súčasne upozorňuje slovenských občanov na aktuálne bezpečnostné riziká, súvisiace s teroristickými útokmi, vrátane letovísk a na miestach zvýšeného výskytu turistov (napr. pamiatky, turistické atrakcie).

Z uvedených dôvodov dôrazne odporúčame slovenským občanom, aby počas pobytu v Tunisku zachovávali zvýšenú obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a pouličným zhlukom ľudí, aj po piatkových modlitbách a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek.



MZVaEZ SR situáciu v Tunisku priebežne monitoruje a v prípade potreby bude cestovné odporúčanie do krajiny aktualizovať.

Bezpečnostná situácia v regiónoch, hraničiacich s Líbyou a Alžírskom, a v oblasti národného parku Džebel eš-Šaánbí (Chaambi Mountain) je naďalej veľmi nestabilná. V uvedených oblastiach hrozia teroristické útoky a prebiehajú tam tiež protiteroristické operácie tuniských bezpečnostných zložiek. MZVaEZ SR dôrazne odporúča zdržať sa ciest do týchto oblastí. MZVaEZ SR tiež odporúča zvážiť cesty do guvernorátov Kasserine a Le Kef, okrem ich centier a hlavných dopravných ťahov. Z bezpečnostných dôvodov je potrebné zvážiť aj cestovanie po zotmení.

Odporúčame slovenským občanom, aby priebežne sledovali vývoj situácie v krajine prostredníctvom miestnych a zahraničných médií. Zároveň upozorňujeme občanov SR, aby na verejnosti rešpektovali miestne tradície, predovšetkým pri pohybe mimo letovísk.

Slovenská republika nemá v Tunisku veľvyslanectvo a pre poskytnutie pomoci v prípadoch núdze má len obmedzené možnosti. V naliehavých prípadoch môžu slovenskí občania kontaktovať zastupiteľský úrad SR v Káhire, resp. veľvyslanectvo Českej republiky priamo v Tunise, alebo aj veľvyslanectvo niektorej inej členskej krajiny EÚ.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dôrazne vyzýva slovenských občanov, aby v prípade cestovania do Tuniska využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva. V prípade organizovaných zájazdov odporúčame, aby sa turisti neregistrovali jednotlivo, ale aby turistickú skupinu zaregistroval hromadne delegát cestovnej kancelárie.

 

Za redakciu vás prosíme, aby ste si dávali pozor, a tak si mohol užiť krásne chvíle na dovolenke, na ktoré budete ešte dlho spomínať.

 

Zdroj: mzvsr.sk

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa