Pri Antarktíde vznikne najväčší morský park na svete

2016-10-27 00:00:01 |   |    | 

Dvadsaťštyri krajín a Európska únia sa včera dohodli na zriadení najväčšieho morského parku na svete s rozlohou 1,55 milióna kilometra štvorcového. Komisia pre ochranu živých morských zdrojov v Antarktíde o tom rozhodla na stretnutí v austrálskom meste Hobart.



 

Park vytvorený v Rossovom mori bude chránený pred komerčným rybolovom na 35 rokov, píše agentúra Reuters. Rossovo more sa považuje jeden z ekologicky najvýznamnejších oceánov na svete.

Rezervácia bude pokrývať vyše 12 percent z celkovej rozlohy Južného ľadového oceánu, kde žije vyše 10 000 živočíšnych druhov vrátane väčšiny tučniakov, veľrýb, morských vtákov či kalmárov.

Rybolov bude úplne zakázaný na území s rozlohou 1,1 milióna kilometrov štvorcových z plochy Rossovho mora. V oblastiach označených ako zóny výskumu bude dovolený rybolov iba pre vybrané druhy.

Vedci a aktivisti na celom svete považujú túto dohodu v kontexte celosvetového úsilia ochrániť rozmanitosť morského života za historický míľnik. Zriadenie morského parku podľa nich pomôže aj k lepšiemu porozumeniu dôsledkov zmien klimatických podmienok na Zem.

Členmi 25-člennej komisie sú okrem iných Rusko, Čína, Spojené štáty a Európska únia. Vyhlásenie morského parku v Rossovom mori si vyžadovalo súhlas všetkých členov tohto orgánu, dodal Reuters.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa