KÚPELE Dudince

2010-07-17 23:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Vo východnej časti najjužnejšej oblasti Slovenska v okrese Krupina sa nachádzajú kúpele, ktoré ešte donedávna patrili k najmenším a málo známym kúpeľom miestneho významu....



Z historického hľadiska majú minerálne vody týchto kúpeľov dlhú tradíciu. Predpokladá sa, že už v 1.-4. stor. n. l. rímski vojaci využívali liečivú vodu z prameňov, o čom však neexistujú hmotné dôkazy.

Dnes patria kúpele Dudince svojou jedinečnou vodou (podobné zloženie má už len minerálna voda v Japonsku a vo francúzskom Vichy), teplou klímou s najvyšším počtom slnečných dní, ako aj vybavením a procedúrami medzi moderné slovenské kúpele s medzinárodným významom. Liečia sa tu choroby pohybového ústrojenstva, nervového systému, kardiovaskulárne ochorenia a rôzne formy tzv. manažérskych a civilizačných chorôb.

Dudince majú ojedinelé zloženie prírodných liečivých zdrojov, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom plynov (sulfán a oxid uhličitý), ktoré sa s úspechom používajú pri liečbe reumatických a srdcovocievnych chorôb a po úrazoch a operáciách pohybovej sústavy.

Okrem toho je liečba v týchto kúpeľoch prospešná u reumatických ochorení, mimokĺbnych prejavoch reumatizmu, zápalových ochoreniach kĺbov, ako aj u niektorých nervových chorôb. Pacienti s chorobami obehového ústrojenstva ako sú ischemická choroba srdca, stavy po infarkte myokardu, vysoký krvný tlak tiež pozitívne reagujú na tunajšiu liečbu.

V dnešnej dobe tak časté diagnózy ako sú profesionálny stres, tzv. manažérske diagnózy, ako aj stavy psychosomatického vyčerpania sú úspešne liečiteľné práve vďaka špeciálnym procedúram v príjemnom prostredí kúpeľov. Už samotné prerušenie pracovnej záťaže na 2-3 týždne vyvoláva regeneráciu telesných a duševných síl. Účinky kúpeľa v termálnej vode prispievajú k vyrovnaniu a stabilizácii centrálnej nervovej sústavy a k relaxácii svalov, šliach a tkanív. K trvalému zlepšeniu prispieva opakovanie liečebného pobytu, úprava životného štýlu s preventívnymi rehabilitačnými aktivitami.

Príjemným spestrením a zároveň doplnkom kúpeľnej liečby v kúpeľných hoteloch sú služby novovybudovaného Relax centra Euforia v liečebnom dome Rubín, kde je v príjemnom prostredí možnosť využívať posilňovňu, solárium, suchú a parnú saunu, vírivku a klientom je poskytovaná aj francúzska masáž. Služby centra sú v prevažnej miere za úhradu.

Novovybudovaný rekreačný areál Dudinka je na mieste pôvodného kúpaliska, ktoré bolo kedysi jedným z najväčších lákadiel okolia. Okrem štyroch bazénov s vodnými atrakciami a minerálnou vodou sú pre deti v tomto areáli aj široké možnosti športového vyžitia.

V letnej sezóne si môžu klienti kúpeľov spestriť pobyt v Kolibe pod gaštanom. Zariadenie sa nachádza v blízkosti vonkajšieho bazéna. Možno si tu objednať z pestrej ponuky grilovaných špecialít a jedlo skonzumovať v príjemnom prostredí na čerstvom vzduchu. Vzhľadom k tomu, že kúpele svojou klímou patria k najteplejším miestam na Slovensku, Koliba má stále dobrú návštevnosť.

Využitie voľného času v Dudinciach je skutočne rozmanité. Rozptýlenie vo forme tanečných večierkov, návšteva folklórnych predstavení či účasť na premietaní filmov v kine a letnom amfiteátri je už dnes samozrejmosťou. Prípadne výlety do neďalekej Banskej Štiavnice, na zámok v Sv. Antole, historické skalné obydlia v Brhlovciach alebo vinárskych oblastí môžu byť príjemným spestrením pobytu.

Ponúknuť Vám môžeme liečebné či relaxačné pobyty v kúpeľných hoteloch Smaragd, Rubín či Diamant alebo relaxačno/ozdravné pobyty vo wellnesshoteli Jantár, ktorý ako z mála hotelov na Slovensku ponúka klientom 25 metrov dlhý krytý plavecký bazén. Menej náročným je k dispozícii Európa – Bučinár, ktorý síce ponúka nižší štandard ubytovania, ale kvalitné wellness služby. 

 

História kúpeľov

Dudince sa nachádzajú v nadmorskej výške 140 m n.m., na upätí Krupinskej kotliny v okrese Krupina. Tieto ešte donedávna najmenšie a málo známe kúpele dnes patria medzi moderné slovenské kúpele s medzinárodným významom.

Z historického hľadiska majú minerálne vody týchto kúpeľov dlhú tradíciu. Predpokladá sa, že už v 1.-4. stor. n. l. rímski vojaci využívali liečivú vodu z prameňov, o čom však neexistujú hmotné dôkazy.

O využívaní vody však svedčí niekoľko malých primitívnych bazénikov v travertínových útvaroch, dodnes im ostal názov „rímske kúpele“. Ako kúpele sa prvý raz spomínajú v roku 1777 v balneografii prof. Cranza. V dobovej balneografii z roku 1859 sa opisuje sedem liečivých prameňov, avšak táto oblasť je údajne celá posiata prameňmi a je zaujímavá aj z geologického hľadiska.

Základ kúpeľov v Dudinciach vznikol až okolo roku 1900, kedy gróf Oberndorf postavil pre svoju rodinu a pozvaných hostí bazén a o niekoľko rokov ďalší, ktorý už bol prístupný aj verejnosti. Potom až do päťdesiatych rokov minulého storočia nebol v kúpeľoch zaznamenaný ďalší rozvoj. Až po znárodnení kúpeľov sa začalo s ich výstavbou po rozsiahlom geologickom a hydrogeologickom výskume.

Postupne sa vytvorilo jadro terajších kúpeľov, ktoré v tomto období prechádza rozsiahlou modernizáciou a rozširovaním. Liečia sa tu choroby pohybového ústrojenstva, nervového systému, kardiovaskulárne ochorenia a rôzne formy tzv. manažérskych a civilizačných chorôb.

 

 

Kúpele Dudince
Kúpeľná 106
962 71 Dudince
Tel.: + 421 45 550 44 44
Fax: + 421 45 550 48 77
E-mail:
rezervacie@kupeledudince.sk
Web: www.kupeledudince.sk

Turisticko - informačná kancelária Dudince
Združenie CR Balnea Cluster Dudince
Kúpeľná 109, 962 71 Dudince
Tel.: +421 45 550 4996
tik@tikdudince.sk
www.tikdudince.sk 

 

Zdroj/autor: relaxos, drom

VIDEO Kúpele Dudince



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa