V 24 mestách Zlínskeho kraja možno zdarma spoznať 29 sakrálnych pamiatok

2017-08-25 14:17:54 |   |    | 

V rámci rozvoja cestovného ruchu Zlínsky kraj umožňuje záujemcom bezplatne spoznať sakrálne pamiatky pomocou projektu Otvorené brány. Ten obsahuje 29 historických objektov v 24 mestách a obciach na území tohto prihraničného moravského kraja, ktoré možno navštíviť do konca septembra.



 

"V projekte Zlínsky kraj finančne podporuje sprievodcov, ktorí sprevádzajú turistov v najvýznamnejších sakrálnych pamiatkach na našom území. Podporujeme, aby ich bolo možné navštíviť, pretože kostol dnes úplne bežne prístupný nie je. Každý sprievodca má určité vedomosti o pamiatke, dokáže porozprávať o histórii, súčasnosti a využívaní. Na webových stránkach otvorené brány sú miesta, ktoré sprievodcovia obsluhujú. Sú tam i kontakty, takže sa možno dohodnúť buď individuálne, alebo skupina a sprievodca si pripraví čas a program podľa záujmu," uviedol pre TASR člen Rady Zlínského kraja pre cestovný ruch Jan Pijáček.

Projekt je založený na spolupráci miest, obcí, farností, evanjelickej cirkvi, Olomouckého arcibiskupstva a uvedeného kraja. Režim prehliadok je buď cez víkendy, po celý týždeň, alebo iný. Sprievodcovia sú väčšinou študenti alebo aktívni seniori. Vo výbere sú katolícke a evanjelické farské i filiálne kostoly, pútnické chrámy aj baziliky.

Návštevníkom sú k dispozícii po tri kostoly v Zlíne a Kroměříži, dva v Holešove, po jednom vo Vsetíne, Luhačoviciach, Rožnove pod Radhoštěm, Uherskom Hradišti, Uherskom Brode, Svätom Hoštýne, Velehrade či Střílkach, kde možno vidieť aj barokový cintorín.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa