Milióny pútnikov zmývalo svoje hriechy v rieke: Odpálili covidovú bombu

2021-04-22 08:02:00 |   |    | 

Vyše 2000 úmrtí na ochorenie COVID-19 a takmer 300.000 nových prípadov nákazy koronavírusom zaznamenala v stredu India. Tieto denné počty patria k najvyšším na svete od začiatku pandémie a ich dôvodom sú masívne náboženské zhromaždenia.



 

Existovala nádej, že napriek preľudneným mestám a slabej zdravotníckej starostlivosti sa Indii podarí prejsť bez veľkých strát pandémiou, ktorá si po celom svete vyžiadala už viac ako tri milióny ľudských životov. V posledných týždňoch sa však v Indii konali masové zhromaždenia, vrátane miliónov ľudí zúčastňujúcich sa na náboženskom sviatku Kumbh Méla, politických zhromaždení, ako aj okázalých svadieb a kriketových zápasov proti Anglicku.

Kumbh Méla (alebo kumbhaméla) sa považuje najväčšie pokojné zhromaždenie na svete a tiež za najväčšiu náboženskú púť. Jej presný vek ani pôvod nie je známy. Súvisí ale s legendou, podľa ktorej bojovali bohovia a démoni o elixír večného života (Amrita). Boh Višnu rozlial zopár kvapiek nápoja nesmrteľnosti na štyroch miestach, ktoré vďaka nim získali mystickú silu.

Práve na ne prichádzajú v presne vyrátaných termínoch pútnici, aby v posvätnej rieke zmyli svoje hriechy a získali novú energiu. Najpočetnejší dav zastupujú hinduistickí kňazi, ktorí púťou upevňujú nielen svoju vieru, ale i kňazské postavenie. Aby bola ich očista dokonalá, do rieky vstupujú v absolútnej nahote, iba rituálne potretí popolom. Oproti tomu veriace ženy si žiadne šatstvo neskladajú a kúpu sa vo svojich tradičných bohato zdobených sárí.

V meste Haridwar sa ich prítomnosti teší Ganga, v Nashiku rieka Godavari, v Ujjaineje je to Shipra a Allahabad leží na sútoku (Sangam) Gangy, Jamuny a posvätnej rieky Sárasvatí. Práve sem prichádza v čase, keď je „Jupiter v Škorpiónovi a Slnko a Mesiac v Kozorožcovi, prípadne Jupiter v Býkovi a Slnko v Kozorožcovi“, najviac pútnikov. Tento rok to však nebol dobrý nápad.

Indický premiér Naréndra Módí v utorok večer v prejave k verejnosti povedal, že krajina s 1,3 miliardy obyvateľov "znova bojuje veľký boj". "Situácia bola ešte pred niekoľkými týždňami pod kontrolou a potom prišla ako búrka táto druhá vlna," uviedol Módí.

Produkcia kľúčových liekov proti koronavírusu sa v niektorých továrňach spomalila alebo dokonca zastavila a nastalo aj meškanie dodávok z podnikov na výrobu kyslíka. Teraz sú rozrušení príbuzní donútení platiť za lieky a kyslík prehnané sumy na čiernom trhu a skupiny v aplikácii WhatsApp sú zaplavené zúfalými prosbami o pomoc.

Hlavný minister metropoly Naí Dillí Arvind Kedžrívál, ktorý išiel po pozitívnom koronavírusovom teste svojej manželky v utorok do karantény, napísal neskoro večer na Twitteri, že niektoré nemocnice v tomto megameste "majú kyslík už len na niekoľko hodín".

Spojné štáty teraz odporúčajú svojim občanom, aby necestovali do Indie, dokonca ani tí úplne zaočkovaní. Británia pridala Indiu do "červeného zoznamu". Hongkong a Nový Zéland zakázali prijímanie letov z tejto krajiny. Agentúry informovali, že 4. apríla malo pozitívny test na koronavírus najmenej 49 pasažierov letu z indickej metropoly Naí Dillí do Hongkongu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa