Želajte si niečo: Nočnú oblohu po jarnej prestávke opäť rozžiaria meteorické roje

2021-04-22 08:00:00 |   |    | 

Od začiatku januára, keď bolo možné na nočnej oblohe pozorovať Kvadrantidy, nebol v činnosti žiadny význačný meteorický roj. Táto takzvaná jarná meteorická prestávka sa končí v poslednej dekáde apríla. V týchto dňoch bude možné na nočnej oblohe pozorovať Lyridy a Eta Akvaridy. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.



Vo štvrtok 22. apríla bude mať maximum aktivity meteorický roj Lyríd, ktorý súvisí s periodickou kométou P/Thatcher. Jej obežná doba je 415 rokov. Prvý záznam o pozorovaní meteorického dažďa Lyríd pochádza už z roku 687 pred naším letopočtom. "Tento úkaz trvá menej ako týždeň, z toho vyplýva, že šírka prúdu je malá. Centrálne vlákno má len 200.000 kilometrov," povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.  

Meteorický roj Lyríd bude činný do 25. apríla. Počas maxima aktivity bude Mesiac dva dni po prvej štvrti. Vzhľadom na výšku radiantu nad obzorom budú lepšie podmienky na pozorovanie vždy v druhej polovici noci.

Okrem Lyridov bude možné od stredy do 12. mája pozorovať aj meteorický roj Eta Akvaríd, ktorý súvisí s periodickou Halleyovou kométou. Prvé záznamy v čínskych, kórejských a japonských kronikách o ich pozorovaní sú z roku 401 nášho letopočtu. V tom čase prechádzala dráha Halleyovej kométy oveľa bližšie popri dráhe Zeme ako dnes.

Eta Akvaridy patria k deviatim hlavným meteorickým rojom. Sú rýchle, ich geocentrická rýchlosť je 64 kilometrov za sekundu. "Je to spôsobené tým, že Halleyova kométa a, samozrejme, aj meteory z nej uniknuté, obiehajú okolo Slnka po dráhe v opačnom smere ako obieha okolo Slnka naša Zem," vysvetlil astronóm. Šírka prúdu meteoroidov dosahuje 56 miliónov kilometrov a v maxime aktivity frekvencie budeme môcť na severnej pologuli pozorovať najviac do desať meteorov za hodinu.

Radiant Eta Akvaridov leží v blízkosti hviezdy Eta v súhvezdí Vodnára. Podmienky na pozorovanie v roku 2021 sú priaznivé. Najviac meteorov bude možné vidieť na rannej oblohe pred východom Slnka.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa