KÚPELE Relax v zimných kúpeľoch

2010-01-14 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pre mnohých z nás má zima svoje neopakovateľné čaro aj napriek mrazivému počasiu, krátkym dňom alebo absencii zelene.



Romantika zasneženej prírody znásobuje pocit pohody, ktorý si môžeme užiť v teple útulnej izby alebo pobytom v prírode. Kúpeľné pobyty v tomto kontexte sú priam ideálnou možnosťou ako spojiť romantiku s liečbou, oddychom a pohybom.

 

Popri liečebných procedúrach alebo rekreačných pobytoch v našich kúpeľoch sa núkajú rôzne možnosti trávenia voľného času aj počas zimných mesiacov - lyžovanie, bežkovanie, snoubording, rôzne zimné adrenalínové športy alebo aj skialpinizmus.

        

Okrem tradičných lyžiarskych aktivít si v poslednej dobe čoraz väčšiu obľubu získavajú aj iné formy zimných aktivít. Zimné strediská rozširujú ponuky aj pre nelyžiarov v súlade s trendom vo svete. Medzi ne patrí korčuľovanie na prírodnej ľadovej ploche, sánkarské dráhy, snowtubing /snežné kolesá/, paragliding či bobová dráha.

 

Z pohľadu ponuky využitia voľného času na oddych v kúpeľoch počas zimných mesiacov ponúkame stručný prehľad niekoľkých kúpeľných destinácií, kde sú vhodné podmienky pre zimné aktivity.

 

 

Podmienky na liečbu, oddych a relaxáciu sú v Bardejovských kúpeľoch ideálne v letnom i zimnom období. Priamo v areáli kúpeľov sa nachádza lyžiarske stredisko pre zjazdové lyžovanie. Náročnejší lyžiari si prídu na svoje v blízkom okolí kúpeľov.

 

Len 18 kilometrov je od kúpeľov vzdialené známe lyžiarske stredisko Regetovka, ktoré leží v nadmorskej výške 520 až 760 metrov. Stredisko je ľahko dostupné dopravnými prostriedkami, pričom parkoviská sú situované v blízkosti svahov. Pre návštevníkov je k dispozícii päť lyžiarskych vlekov a tri lyžiarske svahy. Tieto sú vhodné pre začiatočníkov i pokročilých lyžiarov, dokonca aj pre snowboardistov. Stredisko má vybudovaný kvalitný zasnežovací systém, ktorý v prípade nedostatku snehu zabezpečuje dobré podmienky na lyžovanie. Milovníkov večerného lyžovania  určite poteší osvetlenie časti svahu za kostolom. Bežecké trate uspokoja aj náročných bežkárov. Areál je vybavený občerstvovacími zariadeniami, požičovňou a úschovňou lyží.

 

O niečo bližšie, smerom na Svidník sa nachádza stredisko Nižná Polianka-Makovica, ktoré ponúka lyžovačku na prírodnom snehu na svahu, ktorý má dĺžku do 1000 metrov. Personál strediska zabezpečuje pre záujemcov inštruktorov pre výcvik lyžovania, ako aj požičiavanie lyží a lyžiarskej výstroje. Stredisko ponúka aj 5 kilometrovú bežkársku trať.

 

17 kilometrov od Bardejova je situované stredisko Stebnícka Huta s dvomi lyžiarskymi svahmi, vhodnými pre začiatočníkov, zdatných lyžiarov a snowboardistov. Ponúka tiež možnosti jazdy na psích záprahoch a jázd na koni.

 

 

 

Región Liptova, kde sa kúpele Lúčky nachádzajú, má ideálne podmienky na zimné športové vyžitie návštevníkov.

    

Najznámejším strediskom v tejto oblasti je stredisko Skipark Ružomberok na svahoch nad mestom Ružomberok v nadmorskej výške 500 až 1200 metrov, situované v dvoch lokalitách – Hrabovo a Malinô Brdo. Vstupnou bránou do strediska je Hrabovo, odkiaľ vedie kabínková lanová dráha na Malinô Brdo. Stredisko ponúka výborné lyžiarske podmienky pre všetky kategórie lyžiarov a je dobre vybavené doplnkovými a prepravnými službami.

 

Po celodennom pobyte  na lyžiarskom svahu je príjemným oddychom a regeneráciou pobyt v blízkom prírodnom termálnom kúpalisku Bešeňová. Thermal park v zimnom období ponúka 7 vonkajších bazénov s termálnou vodou a 3 vnútorné bazény s ohrievanou vodou. Relaxačnou lahôdkou je átrium s whirpoolmi pod holým nebom.

 

 

Poloha kúpeľov Nový Smokovec, ležiacich v centre tatranských osád, predurčuje možnosti zimných aktivít.  Neďaleko kúpeľného areálu sa nachádza lyžiarske centrum Jakubkova lúka, kde sú v prevádzke dva vleky s menej náročnými zjazdovkami.

 

Pre náročnejších lyžiarov možno odporučiť lyžiarske stredisko Hrebienok v Starom Smokovci. Stredisko leží na južných svahoch Vysokých Tatier pod Slavkovským štítom. Má dve úrovne. Prvou je horná lúka, kde sa konali významné svetové lyžiarske preteky a je určená pre náročných lyžiarov. Druhou je dolná lúka, určená pre začiatočníkov a nenáročných lyžiarov.

 

Hrebienok je zároveň nástupným bodom pre nenáročné zimné túry k Studenovodským vodopádom alebo Zamkovského chate, tiež pre náročné skialpinistické túry. Na svahoch sa pravidelne konajú diskotéky na snehu, večerné lyžovačky pri umelom osvetlení a iné zaujímavé atrakcie.

 

Veľká Rača Oščadnica - Snowparadise je dominantou Kysuckých Beskýd. U lyžiarov sa teší obľube pre členité lyžiarske trasy, hlavnou atrakciou strediska je bobová dráha. Všetky trate sú umelo zasnežované.

 

  • Kúpele Štrbské Pleso

 

Klimatické kúpele tvorí komplex liečebných domov a hotelov v ojedinelom vysokohorskom prostredí.

    

Nevšedné zimné zážitky ponúka tatranský Park Snow. V plnom prúde je lyžiarska sezóna, keď výborné lyžiarske podmienky ponúkajú zjazdovky, z ktorých je väčšina zasnežovaná, lyžiarske svahy sú pravidelne upravované a udržiavané. Vzrušujúce sú nočné lyžovačky, pre dobrodružné  povahy adrenalínové zimné športy – snowboarding, free-riding, atrakcia snowtubing, kde sa deti spúšťajú v špeciálne upravenom snehovom koryte na snežných klzákoch a dospelí na snowrafte závratnou rýchlosťou, si vyžaduje poriadnu dávku odvahy.

 

Pri paraglidingu môžete nádhernú zasneženú prírodu obdivovať z vtáčej perspektívy, lety v tandeme pomôžu prekonať strach z lietania a užiť si úžasný pohľad na krásnu tatranskú prírodu. Dobrodružstvo na saniach medzi závejmi – to sú jazdy na psích záprahoch. Funguje požičovňa snežných skútrov, stačí si len vybrať. Maximálny komfort prepravných služieb – ski bus z centrálneho parkoviska do športového areálu a späť, lyžiarske školy pre individuálny i skupinový výcvik, detská lyžiarska škola, čulý spoločenský a kultúrny život, rôzne podujatia európskeho významu.

 

 

  

Turčianske Teplice ležia v Turčianskej kotline medzi Malou a Veľkou Fatrou. V zime ponúkajú v blízkom i vzdialenejšom okolí lyžiarske svahy a kvalitné bežecké trate.

    

V najbližšom okolí kúpeľov sa nachádza obec Čremošné, kde sú vhodné podmienky na lyžovanie pre menej náročných lyžiarov.

 

Niečo nad 20 kilometrov sú od kúpeľov vzdialené Ski Rezorty Skalka a Krahule. Atraktívnou súčasťou lyžiarskeho strediska Skalka je Groschova lúka v nedotknutom nekomerčnom horskom prostredí. K dispozícii je polkilometrový lyžiarsky vlek so štyrmi samostatnými zjazdovkami v dĺžke od 500 do 1 250 metrov. Snowboardistom je na samostatnej zjazdovke k dispozícii skokanský mostík.

 

O niekoľko kilometrov ďalej vás láka svojimi možnosťami Park Snow Donovaly. Je to stredisko s vynikajúcimi lyžiarskymi podmienkami, so skvelými traťami na slalom, zjazd, bežkovanie alebo snowboarding.

 

  

Výdatné minerálne pramene na východných úpätiach Spišskej Magury boli určujúce pre vznik obce Vyšné Ružbachy.

    

Známe lyžiarske stredisko Ski Park Vyšné Ružbachy je dobre vybaveným strediskom s kvalitne udržiavanými zjazdovkami s možnosťou denného a nočného lyžovania. Novinkou tohto strediska je jazdenie na lyžiach ťahaných koňmi. Jedinečným zážitkom pre romantické duše je jazda na saniach s konským záprahom. Tradičné ukončenie zimnej sezóny je spojené s muzikou, súťažami a rôznymi atrakciami pre deti a dospelých.

 

 

 

Kúpele Rajecké Teplice patria medzi naše najatraktívnejšie kúpele. Ležia medzi Malou Fatrou a Strážovskými vrchmi, obklopené ihličnatými lesmi. Vďaka svojej polohe ponúkajú príjemný relax aj v zimnom období s možnosťou športových aktivít v blízkom okolí.

    

Najnavštevovanejšou lokalitou je 45 kilometrov vzdialené stredisko Vrátna - Free Time Zone, jedno z najnavštevovanejších zimných turistických centier. Pod Sokolím sú terény vhodné pre lyžiarov-začiatočníkov, na Príslope a Grúni sú vhodné podmienky aj pre náročných lyžiarov, kde sú svahy umelo zasnežované. Pre milovníkov zjazdového lyžovania a skialpinizmu slúži trať zo Snilovského sedla pod Chlebom. Ponúka tiež vhodné podmienky na snowboarding, sánkovanie a bežkovanie. Stredisko ponúka služby na špičkovej úrovni.

 

Vynikajúce podmienky na lyžovanie sú aj na obnovených Martinských holiach. Okrem lyžovania sa ponúka nádherná panoráma okolia počas jazdy na snežných skútroch.

 

 

 

 

Zdroj/autor: relaxos, drom, reklamný článok

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa