Záhada na chorvátskom ostrove: Medzi skalami našli neznámu cudzinku, trpí stratou pamäti

2021-09-20 15:00:00 |   |    | 

Chorvátska polícia žiada o pomoc. Na obľúbenom ostrove Krk objavili v ťažko dostupnom teréne ženu, ktorá si nepamätá, kto je a nikto z domácich ju nepozná. Záhadu môžu pomôcť rozlúsknuť aj slovenskí turisti.



 

Polícia Prímorsko-gorskokotarskej župy zverejnila žiadosť o pomoc pri identifikácii neznámej ženy ešte v stredu minulý týždeň, doteraz však pátranie neuzavrela. Jedná sa o 165 centimetrov vysokú šesťdesiatničku s kratšími svetlými vlasmi a modrými očami, ktorú objavili v oblasti Dobrinj v zátoke Soline medzi obcami Čižići a Klimno za veľmi zvláštnych okolností ešte v predchádzajúcu nedeľu (12. septembra).

Žena v modro-bielom pruhovanom tričku a ružovom klobúku kývala z nedostupnej časti pobrežia na rybára v lodi. Ten si uvedomil, že ju tam videl už v predošlú noc a ihneď zmobilizoval záchranné zložky. „Štrnásť našich členov sa okamžite vydalo na miesto. Jednu časť sme prekonali terénnym vozidlom, asi dva kilometre sme ale museli pokračovať pešo. Dole na pobreží sme našli ženu s menšími zraneniami, ktorá bola extrémne dehydrovaná a vyhladovaná. Ledva vládala prehltnúť zopár dúškov vody. Uložili sme ju na nosidlá, pretože nebola schopná chôdze, a transportovali do nemocnice,“ cituje zástupcu horských záchranárov portál 24sata.

Žena podľa záchranárov komunikovala v angličtine, ale nedokázala povedať svoje meno, odkiaľ pochádza alebo ako sa vôbec do tak nedostupného terénu dostala. Nemala pri sebe pas, nijaké iné dokumenty ani mobilný telefón, v okolí sa nenašlo žiadne auto, ktorým by sa mohla doviezť. Polícia medzitým preverila niekoľko svedectiev a všetky ubytovacie zariadenia v oblasti, avšak bezvýsledne.

Je čudné, že sa vôbec na také miesto dostala. Je to extrémne neschodná časť zátoky s veľmi ostrými skalami. Sú to doslova žiletky, ktoré dokážu rozrezať gumu na topánkach,“ vysvetľujú domáci, prečo je celý prípad naozaj zvláštny. „Nie je tam žiaden život ani zvieratá, maximálne možno diviaky alebo medvede, ktoré sem vedia doplávať z Crikvenice pri hľadaní potravy, ale aj to je veľmi vzácne, lebo tu nie je žiadne jedlo, nič. A žena v jej veku by určite nedokázala preplávať takú vzdialenosť, na to treba ozaj veľkú silu.“ Dokonca aj scenár, že ju tam niekto mohol vziať loďou, je podľa miestnych veľmi nepravdepodobný, lebo kvôli skalám sa dá len ťažko priblížiť k pobrežiu.

Krk patrí k najväčším a najnavštevovanejším ostrovom Jadranského mora. K 17.000 obyvateľom sa tak pridávajú tisíce turistov, ku ktorým mohla patriť aj neznáma žena. Ako nám potvrdili z Komunikačného odboru, "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v tejto chvíli neeviduje žiadnych občanov SR, ktorí by boli v pátraní slovenských orgánov alebo v evidencii nezvestných osôb v teritóriu  Chorvátskej republiky." O slovenskú občiansku sa teda pravdepodobne nejedná, pomôcť s identifikáciou neznámej však možno viete aj vy.  Ak ste ženu na fotografiách spoznali, zatelefonujte na číslo +385 051 439 210, prípadne napíšte na e-mailovú adresu primorsko-goranska@policija.hr.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa