Médiá strašia slovenských dovolenkárov, Chorváti zúria: Je to klamstvo!

2022-05-27 14:00:00 |   |    | 

Niekoľko médií v polovici mája zverejnilo správy o tom, že je pobrežie Istrie zaplavené medúzami a dokonca hrozí ukončenie turistickej sezóny. Situácia dospela tak ďaleko, že slovenskí turisti prehodnocujú svoju cestu k Jadranu. Chorváti ich obavy vyvracajú a tvrdia: Je to klamstvo!



 

„Chorvátske pláže sú plné medúz, hrozí ukončenie sezóny“, „Pobrežie je plné medúz, ktoré komplikujú vstup do mora“, „Dovolenka v Chorvátsku v ohrození? V Jadranskom mori sa premnožili medúzy“... Takéto titulky sa pred dvomi týždňami objavili v médiách a vyvolali doslova paniku. Situáciu si všimli aj Chorváti, portál Glas Istre (Hlas Istrie) informuje, že viacerí turisti z Česka aj Slovenska sa už v tejto súvislosti obrátili na Turistické združenie Istrijskej župy.

 

Správy sú vymyslené

Jeho riaditeľ Denis Ivošević turistov upokojuje a podotýka, že novinári zrejme nesprávne interpretovali správy o sťažnostiach rybárov na premnoženie medúz ešte zo zimy. Zdôrazňuje, že kúpajúcim sa nehrozí žiadne nebezpečenstvo a „správy o masovom výskyte medúz na istrijskom pobreží sú vymyslené. Aj rybári zo severozápadu Istrie potvrdzujú, že medúzy z ich vôd takmer úplne zmizli,“ píše Glas Istre.

Chorváti sa pritom obávajú, že by mohli správy o medúzach ohroziť celú dovolenkovú sezónu. Obzvlášť im leží v žalúdku napríklad informácia známeho českého denníka, že sú pláže severného Jadranu „zanesené priesvitným slizkým rôsolom a tunajšiu hladinu pokrývajú takmer v súvislej vrstve medúzy.

 

 

Vysvetlenie zo záhrobia?

Na dôveryhodnosti spomínanému článku nepridáva ani video z roku 2021, citovanie odborníčky z Centra pre invázne druhy, ktorá sa k situácii vyjadrila ešte vo februári, alebo vyjadrenie "odborníka na pŕhlivce, morského biológa Rudera Boškovića z Institutu v Rovinji", ktorý vraj povedal, že „teplota vody tento rok nepoklesla pod kritickú hranicu, a tak je medúz až príliš veľa.

Ruder Bošković (1711 – 1787) bol pritom chorvátsky matematik, astronóm a fyzik a jeho meno nesie výskumný inštitút, ktorý sa zaoberá štúdiom prírodných vied, pobočku pre morský výskum má aj v Rovinji. Žiadneho menovca známeho vedca sme však medzi jeho zamestnancami nenašli, takže sa zrejme aj v tomto prípade jedná o nie celkom presné údaje českých novín.

 

 

Chorváti situáciu upokojujú

Články o medúzach v Chorvátsku vyvolali búrlivé diskusie čitateľov. Viacerí odhalili, že sa jedná o staršie, a teda už neaktuálne informácie, iní zas žartujú, že si ich v rámci konkurenčného boja zaplatili iné prímorské krajiny. Isté je len jedno - ak máte z cesty k moru obavy, ľahko si aktuálnu situáciu na viacerých miestach overíte prostredníctvom webkamier.

Že sa nemáte čoho báť, pre Dromedár potvrdil aj riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia (CHTZ) pre Českú republiku a Slovensko Dubravko Miholić: „Tiež sme obdržali niekoľko otázok od cestovných kancelárií a individuálních turistov ohľadne výskytu medúz na pobreží Istrie. Po overení u Istrijského turistického združenia sme však zistili, že v súčasnej dobe je pobrežie v regióne Istrie čisté.

Výskyt medúz je podľa Miholića na Jadrane prirodzený jav. Je známe, že ich počet na rôznych miestach narastá, a  to nielen v Chorvátsku, ale aj v susedných krajinách. Tento rok vrchol zaznamenali vo februári a marci, aj vtedy sa však správy o problémoch s medúzami na severnom pobreží Jadranského mora obmedzovali na hlbšie rybárske vody,

V týchto dňoch som pracovne v Chorvátsku, navšítvil som pobrežie a môžem potvrdiť, že správy o medúzach, ktoré by mali turistom brániť v kúpaní v mori, nie sú pravdivé. Návštevníci i miestni obyvatelia si užívajú kúpanie v mori a nie je sa čoho obávať. Úprimne pozývam všetkých turistov, aby prišli a užili si dovolenku v Chorvátsku tak, ako si naplánovali", uzavrel Miholić.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa