Kirgizsko sa chystá zmeniť vlajku: Stará vraj vyzerá ako slnečnica, nová ako psí obojok

2023-12-02 10:00:00 |   |    | 

V Kirgizsku menia štátnu vlajku. Príslušný návrh schválil parlament, zatiaľ v prvom čítaní. Autori návrhu chcú pozmeniť lúče slnka na vlajke stredoázijskej krajiny, aby si ľudia "slnko neplietli so slnečnicou". Kritici však tvrdia, že v novej podobe vyzerá ako psí obojok, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.



Návrh predložili predseda parlamentu Nurlanbek Šakijev a poslanec Ulan Primov. Zákonodarcovia navrhujú zmeniť podobu 40 lúčov slnka na vlajke stredoázijského štátu z vlniacich sa na rovné. Okrem toho chcú tiež do tunduku, kostry tradičnej kirgizskej jurty zobrazenej v slnku na vlajke, pridať jeden prút. Teraz je na vlajke tunduk s tromi prútmi, čo sa však podľa Šakijeva musí zmeniť, pretože štyri prúty v tunduku boli v jurtách zámožných Kirgizov, zatiaľ čo tri len u chudobných.

Iniciatívu zákonodarcov na konci októbra podporil prezident Sadyr Žaparov. S novou vlajkou sa Kirgizsko stane "vyspelou a samostatnou krajinou, podobajúcou sa lúčom slnka na vlajke", myslí si šéf štátu.

Proti návrhu svojho predsedu sa ohradilo len niekoľko poslancov. Erulan Kokulov sa napríklad domnieva, že o zmene vlajky by ľudia mali rozhodnúť v referende. Dastan Bekešev zas vyhlásil, že vlajka v žiadnom prípade neprekáža rozvoju krajiny a snahu zmeniť ju označil za impulz na prepisovanie dejín. Početnejšie sú výhrady radových občanov na sociálnych sieťach. Niektorí kritici dokonca prirovnali navrhovanú podobu slnka na vlajke k psiemu obojku, dodala BBC.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa