Zair, Perzia či Cejlón: Svoj názov v minulosti zmenili viaceré krajiny, poznáme dôvod

2023-10-01 00:00:00 |   |    | 

V ostatných dňoch sa čoraz viac špekulovalo o tom, že najľudnatejšia krajina sveta India by mohla zmeniť názov. Nebol by to precedens, pod novým pomenovaním už poznáme viacero štátov sveta. Tu je ich prehľad.



 

Barma/Mjanmarsko

Niekdajšia britská kolónia v juhovýchodnej Ázii získala nezávislosť v roku 1948, keď bola vyhlásená federatívna republika Mjanmarsko. Vojenská junta zmenila názov krajiny v roku 1989 s odôvodnením, že anglický výraz Mjanmarsko lepšie odráža etnickú rozmanitosť krajiny. Výraz "Barma" podľa nej evokuje "Barmánca", teda dominantnú etnickú skupinu v krajine, a etnické menšiny by sa tak podľa názoru junty mohli cítiť vylúčené. V Mjanmarsku sú pre názov krajiny vžité dve slová: oficiálne "Myanmar" a "Barma" pre neformálne použitie. Oponenti režimu a exilovej skupiny z celého radu etník, rovnako ako mnohé zahraničné vlády, naďalej používajú výraz Barma.

 

Belize

Bývalá britská kolónia v Strednej Amerike sa v roku 1973 premenovala z Britského Hondurasu na Belize. V roku 1981 získala nezávislosť od Británie, oficiálnou hlavou štátu je ale britská kráľovná, pretože Belize zostalo členom Britského spoločenstva.

 

Benin

Bývalá francúzska kolónia v západnej Afrike vyhlásila nezávislosť od Francúzska v roku 1960 ako Dahomská republika. V roku 1975 zmenila názov na Benin.

 

Burkina Faso

Niekdajšia francúzska kolónia v západnej Afrike vyhlásila v roku 1960 nezávislosť od Francúzska ako Hornovoltská republika (Republika Horná Volta). Od roku 1984 sa krajina volá Burkina Faso, čo znamená "krajina poctivých ľudí".

 

Irán

Perziu, ktorú založil už v polovici šiesteho storočia pred Kristom Kýros II. z dynastie Achamenovcov, premenoval v roku 1935 na Irán šáh Reza Pahlaví.

 

Kongo

Bývalá belgická kolónia získala nezávislosť v roku 1960, keď bola vyhlásená Republika Kongo a diktátor Mobutu Sese Seko v roku 1971 krajinu premenoval na Zair. Povstanie vedené Laurent-Désirém Kabilom, ktorého podporovali Rwanda, Uganda či Burundi, zvrhlo v roku 1997 Mobutov režim a krajina sa premenovala na Konžskú demokratickú republiku. Krajinu zasiahli dve občianske vojny (1996 až 1997 a 1998 až 2003), ktoré si vyžiadali 3,8 milióna obetí. Išlo o najhorší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny.

 

Kráľovstvo eSwatini

Kráľ Mswati III. v apríli 2018 počas osláv 50. výročia nezávislosti Svazijska nečakane zmenil názov tejto malej africkej krajiny, ktorá má byť naďalej známa pod svojím historickým názvom ako Kráľovstvo eSwatini. Ako dôvod kráľ uviedol, že anglická podoba názvu krajiny - Swaziland - je príliš podobná anglickému názvu Švajčiarska - Switzerland. Názov eSwatini znamená v miestnom jazyku "miesto, kde žijú Svazijčania".

 

Republika Severné Macedónsko

Spor Grécka s Macedónskom o názov štátu trval od roku 1991, keď Macedónsko ako niekdajšia zväzová republika v rámci Juhoslávie získalo nezávislosť. Gréci považujú názov Macedónsko za zásah do svojho historického dedičstva a za skrytý nárok na rovnomennú severogrécku provinciu. Atény kvôli tomu blokovali vstup Macedónska - v medzinárodných organizáciách používajúcich meno Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (anglická skratka FYROM) - do NATO aj Európskej únie.

Grécky premiér Alexis Tsipras v roku 2018 podpísal v gréckej Prespe dohodu so Skopje, ktorá tento spor rieši. Kľúčovým prvkom kompromisného riešenia bolo prijatie názvu Republika Severné Macedónsko, skrátene Severné Macedónsko. Macedónsky parlament tento medzinárodnoprávny akt v roku 2018 schválil a následne prijal aj predpokladané zmeny ústavy. Na základe toho v januári 2019 s dohodou súhlasil aj grécky parlament, ktorý následne tiež ratifikoval protokol o pristúpení Severnej Macedónska do NATO. Krajina svoj názov na Republika Severné Macedónsko oficiálne zmenila vo februári 2019.

 

Srí Lanka

V dávnych časoch bol tento ostrov v Indickom oceáne nazývaný mnohými menami. Grécki zemepisci mu hovorili Taprobania a Arabi Serendib. Portugalci, prví európski koloniálni vládcovia ostrova, ho nazývali Ceilão a transliteráciou tohto názvu, ku ktorej prikročili Briti, ktorí prevzali v roku 1815 vládu nad ostrovom, vznikol Cejlón. Niekdajší Cejlón získal nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1948 a zmenil si názov na Srí Lanku, keď sa v roku 1972 stal republikou.

Mnohé štátne inštitúcie však naďalej používali pôvodný názov, vrátane napríklad Bank of Ceylon, Ceylon Electricity Board, Ceylon Petroleum Corporation či Ceylon Fisheries Corporation. Všetky ostatné pripomienky svojho anglického názvu sa z týchto inštitúcií Srí Lanka rozhodla odstrániť v roku 2011. Na bežné používanie názov zostal len v čajovom priemysle, kde má na medzinárodných trhoch dlhodobé renomé vďaka svojej kvalite.

 

Thajsko

Krajina, ktorá ako jediný štát juhovýchodnej Ázie nikdy nebola kolóniou, bola do roku 1939 a potom znovu v rokoch 1945 až 1948 nazývaná Siam.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa