Louvre výrazne zvýšil cenu vstupenky, turistov to ale neodradilo

2024-02-04 16:00:00 |   |    | 

Vstup do vyhláseného parížskeho múzea Louvre stojí tento rok 22 eur na osobu, takmer o tretinu viac ako predtým. Vedenie múzea to vysvetľuje zvýšenými cenami energií. Dve tretiny návštevníkov Louvru tvoria zahraniční turisti a ani výrazne zdražené vstupné - súdiac podľa radov - návštevníkov neodradilo, napísal denník Le Figaro.



 

"Miestne zbierky sú na nezaplatenie, je to pre nás vzácna príležitosť a chápem, že prevádzka takejto inštitúcie je drahá. Pokojne by som zaplatila aj dvojnásobok," hovorí 59-ročná účtovníčka z Austrálie Janelle Mandersová, ktorá do francúzskej metropoly prišla už šiestykrát a tentoraz s dcérou. Zdraženie o päť eur ju neodradilo, pretože len spiatočná letenka z Austrálie do Paríža stojí 5000 eur.

Louvre má 86.000 metrov štvorcových plôch prístupných pre verejnosť, a je tak najväčším múzeom vo Francúzsku. Vlani do neho zavítalo 8,9 milióna turistov, čo z neho robí najnavštevovanejšie múzeum na svete.

Zdraženie sa naopak nepáči 70-ročnému talianskemu turistovi Andreovi. Lístok si rezervoval pred týždňom. Keď teraz pri vstupe zistil, že je drahšie, bol nemilo prekvapený. Za kultúrny zážitok je podľa neho cena neprimeraná a denníku Le Figaro povedal, že sa do múzea už v budúcnosti nevráti.

Rovnako z Austrálie prišli do Paríža manželia Boudaudovi so synom. Zdraženie im nenaruší plány, ale keby mali platiť aj deti, už by to pre nich bolo náročné, poznamenal Boudaud. V porovnaní s Austráliou je však celkovo kultúra vo Francúzsku relatívne dostupná, je presvedčený 33-ročný Boudaud.

Vstup do Louvru nemajú zadarmo len deti, ale aj všetci mladší ako 18 rokov, v prípade obyvateľov Európskeho hospodárskeho priestoru dokonca mladší ako 26 rokov, učitelia, novinári, hendikepovaní, zamestnanci v kultúre či nezamestnaní. V decembri tak múzeum uviedlo, že 40 percent všetkých minuloročných návštev prešlo sklenenou pyramídou do múzea zadarmo. Medzi francúzskymi návštevníkmi to vlani bolo dokonca 60 percent.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa