Francúzsko vypísalo výtvarnú súťaž na moderné vitráže do katedrály Notre-Dame

2024-04-10 12:42:00 |   |    | 

Francúzsko vyhlásilo súťaž na výtvarné spracovanie moderných vitráží pre parížsku katedrálu Notre-Dame, ktorá pred piatimi rokmi vyhorela. Návrhy na novodobé výplne okien šiestich kaplniek je možné posielať do 24. mája. Agentúru AFP o tom informovala inštitúcia poverená dohľadom nad rekonštrukciou katedrály.



 

Francúzi nie sú v názore na nahradenie historických vitráží modernými motívmi jednotní. Prezident Emmanuel Macron vlani v decembri pri návšteve opravovanej gotickej pamiatky podporil variant súčasných dekorácií. Naopak časť odbornej i laickej verejnosti oponuje, že oheň vitráže nepoškodil a nie je preto potrebné ani žiaduce ich nahrádzať. Pod petíciu proti zámeru nahradiť vitráže z 19. storočia, ktorých autorom je Eugène Viollet-le-Duc, sa podpísalo takmer 140-tisíc ľudí.

Novo vypísaná súťaž na podobu vitráží má formu konzultácií, detaily štátna správa zverejnila na portáli verejného obstarávania. Na súťaž dohliada ministerstvo kultúry, ktorého šéfka Rachida Datiová na začiatku marca vymenovala dvadsaťčlennú komisiu pre dohľad nad súťažou. Tvoria ju odborníci na kultúrne dedičstvo, umelci, predstavitelia parížskej diecézy i členovia inštitúcie, ktorá dohliada na rekonštrukciu katedrály.

Zo zaslaných návrhov porota vyberie tie, ktorých autori dostanú do jesene možnosť navrhnúť detailné spracovanie. V novembri oznámi komisia dvojicu víťazov, ktorá bude zložená z autora umeleckého návrhu a sklárskeho ateliéru, ktorý bude vitráže spracovávať a zasadí ich do kamenných okien. Prototyp by mal byť zhotovený do 8. decembra, na kedy je naplánované slávnostné znovuotvorenie katedrály Notre-Dame. Definitívna verzia vitráží bude do okien zasadená najneskôr v roku 2026, cituje AFP ministerstvo.

Macron chce novými vitrážami stavbe vtlačiť „znak 21. storočia“. Pôvodné vitráže by boli premiestnené a vystavené v novo vznikajúcom múzeu. Za nápadom je podľa denníka Le Figaro parížsky arcibiskup Laurent Ulrich a Macron s jeho nápadom súhlasil. Podľa kritikov zámeru majú sklenené dekorácie zmysel len na pôvodnom mieste, pretože sú súčasťou architektonického zámeru.

Svetoznámu architektonickú a cirkevnú pamiatku v srdci Paríža zachvátili plamene 15. apríla 2019. Oheň sa rozšíril v krove a pohltil rozsiahle časti stredovekej budovy. Príčina požiaru nebola úplne objasnená. Katastrofu mohla spôsobiť porucha v elektroinštalácii či ohorok cigarety. Pamiatku, chránenú organizáciou UNESCO a preslávenú románom Victora Huga Zvonár u Matky Božej, pred požiarom navštevovalo 13 miliónov ľudí ročne.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / AFP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa