ŽELEZNICE Zľavy cestovného pre žiakov a študentov 2008/09

2008-09-02 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zľavu cestovného pre žiakov/študentov základných, stredných a vysokých škôl v školskom roku 2008/2009 poskytuje Železničná spoločnosť podľa Prepravného poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. platného od 1. marca 2007.



 

 

 

 

 

 

 

Poskytovanie zľavy cestovného pre žiakov základných škôl

V zmysle PP ZSSK, ČASŤ II., Článok 3, ods. 3.4 na uplatnenie zľavneného cestovného môžu deti materských škôl  a žiaci základných škôl (do dovŕšenia 15. roku veku) používať akýkoľvek preukaz s aktuálnou fotografiou žiadateľa, menom, priezviskom a dátumom narodenia alebo rodným číslom. Uvedené preukazy oprávňujú držiteľov len na zakupovanie žiackych jednorázových cestovných lístkov, neoprávňujú ich na zakupovanie časových cestovných lístkov a zľavneného dovozného. 

Ak chcú deti materských škôl a žiaci základných/stredných škôl (do dovŕšenia 15. roku veku) využívať žiacke časové cestovné lístky a zľavnené dovozné, sú povinní si vybaviť Žiacky preukaz (ďalej „ŽP“) v papierovej forme.

Poskytovanie zľavy cestovného pre žiakov stredných škôl

Zľava cestovného pre žiakov stredných škôl v školskom roku 2008/2009 sa poskytuje:

 

  • na báze bezkontaktnej čipovej karty (ďalej „BČK“), ktorú žiakom vydala SŠ v SR a s aktivovanou dopravnou časťou na termináli školy,
  • alebo na základe Žiackeho preukazu vystaveného ZSSK.


Ak žiak strednej školy predloží Žiadanku, ktorú škola potvrdila až do 31.08.2009, ŽP sa vydá a na Žiadanku sa uvedie záznam „Preukaz vydaný do 30.06.2009“.
Nová Žiadanku sa žiada len v prípadoch, ak je v nej niečo prepisované, gumované alebo akokoľvek menené.

Poskytovanie zľavy cestovného pre študentov vysokých škôl

Zľava cestovného pre študentov vysokých škôl (ďalej „VŠ“) sa poskytuje na báze bezkontaktnej čipovej karty (ďalej „BČK“), ktorú študentom vydala VŠ v SR. Výnimkou sú VŠ, ktoré svojim študentom nevydávajú BČK. Študentom týchto VŠ bude ZSSK vydávať Žiacke preukazy v papierovej forme. 

Študenti prvého ročníka VŠ

Študentom prvého ročníka VŠ nebude ZSSK poskytovať zľavu cestovného pre žiakov a študentov škôl pri ceste na zápis na danú VŠ. Pri ceste späť môžu využiť túto zľavu na základe BČK, vydanej pri zápise s aktivovanou dopravnou časťou na univerzitnom termináli.
Študentom prvého ročníka VŠ, ktorým VŠ z technických dôvodov nezabezpečí vydanie BČK pri zápise, bude ZSSK overovať ŽP v papierovej forme na základe Žiadanky na vydanie Žiackeho preukazu na zľavu cestovného overenej VŠ.  ZSSK vystaví ŽP s platnosťou max. do 31.10.2008. Po tomto termíne sa študentom budú uznávať len BČK s aktivovanou dopravnou časťou.
Žiacke preukazy si môžu študenti overiť v ktoromkoľvek tarifnom bode oprávnenom na výdaj ŽP.

Študenti vyšších ročníkov VŠ

Študentom vyšších ročníkov VŠ, ktorí už vlastnia BČK, ale nemajú ju ešte aktivovanú na univerzitnom termináli a je bez holografickej známky na školský rok 2008/2009, bude ZSSK poskytovať zľavu cestovného pre žiakov a študentov škôl pri ceste na zápis na danú VŠ, max. však do 30.09.2008.
Študentom VŠ, ktorí nemajú BČK, ale len ŽP bude ZSSK poskytovať zľavu cestovného pre žiakov a študentov škôl, ktorí sa preukážu ŽP platným na školský rok 2007/2008 pri ceste na zápis na danú VŠ, max. však do 30.09.2008.

 
Kontrola bezkontaktnej čipovej karty (BČK)

Kontrola BČK sa vykonáva vo vlaku zamestnancom ZSSK elektronicky pomocou čítačky BČK. V prípade, ak žiak/študent nemá aktivovanú dopravnú časť na BČK, BČK sa pri kontrole vo vlaku neuzná a žiak/študent sa považuje za cestujúceho bez platného cestovného lístka.

 

 


Zdroj/autor: zssk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa