DOMA Nasnežilo

2008-11-19 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Všetky liptovské cestné komunikácie pokryla od skorých ranných hodín súvislá vrstva čerstvého snehu, sú však zjazdné



Hlavné cestné ťahy sú po chemickom posype mokré. Plynulosti cestnej premávky robia najväčšie problémy vozidlá s letnými pneumatikami.

„Dúfam, že si ich majitelia čo najskôr stihnú vymeniť za zimné, aby sa situácia zbytočne nekomplikovala," informoval riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Rastislav Mikuláš.

     
„Podľa predpovedí by malo do konca týždňa napadnúť okolo 60 cm snehových zrážok, preto sme neustále v stave najvyššej pohotovosti. Aj v týchto chvíľach je na cestách 15 sypačov," povedal Mikuláš. Najviac snehu napadalo na horskom priechode Huty. Liptovské lyžiarske strediská nie sú zatiaľ v prevádzke. Prístupové cesty k nim si preto ešte nevyžadujú maximálne intenzívnu údržbu.
     
Postupné otepľovanie v dopoludňajších hodinách by nám malo pomôcť. Večer sa vplyvom neustáleho sneženia a klesajúcich teplôt pod bod mrazu situácia určite skomplikuje," dodal Mikuláš. Cestári neustále monitorujú stav na horských priechodoch Čertovica a Donovaly. 
     

Správa ciest ŽSK, závod Liptov, sa stará v okresoch Liptovský Mikuláš a Ružomberok spolu o približne 140 kilometrov (km) ciest I. triedy a 330 km II. a III. triedy. V štyroch strediskách (Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Liptovský Hrádok a Liptovské Matiašovce) má vyše 70 pracovníkov, ktorí majú k dispozícii 31 plno mechanických sypačov, tri snehové frézy a ďalšie špeciálne mechanizmy.

 

Prvý tohtoročný sneh v Trenčianskom kraji nespôsobil cestárom problémy. Menšie boli iba na Machnáči, kde pred siedmou hodinou ráno stáli kamióny, pretože nemali zimné pneumatiky. Na posýpacie vozidlá čakali tiež kamióny na Kľaku a Homôlke.

Ako uviedol riaditeľ Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Stanislav Lališ, doteraz napadalo v horských oblastiach kraja desať centimetrov mokrého snehu.
Podľa neho vyšlo do terénu 31 posýpacích vozidiel krátko po tom, ako začalo snežiť. Dispečing začal pracovať naplno už v utorok (18.11.).

"Momentálne nezostáva na vozovke žiadna ujazdená vrstva snehu," povedal Lališ. Dodal, že dnes sa na cestách TSK nestala žiadna dopravná nehoda, ktorá by súvisela so zanedbanou údržbou

Zdroj/autor:  scžsk,tasr,drom  

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa