VÝLET Topoľčiansky hrad

2009-04-20 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Milovníci histórie by nemali vynechať prehliadku zrúcaniny Topoľčianskeho hradu, ktorá sa vypína nad obcou Podhradie v Považskom Inovci na západe Slovenska.



Výstavba Topoľčianskeho hradu sa podľa najnovších výskumov kladie na začiatok 14. storočia. Pripisuje sa Matúšovi Čákovi, ktorý si hradom zabezpečil zdedené topoľčianske panstvo.

Po Matúšovej smrti v roku 1321 hrad s panstvom pripadol korune a dostal sa pod správu kráľovských kastelánov. V roku 1389 kráľ Žigmund daroval rozľahlé panstvo s hradom a mestom Topoľčany bratom Šimonovi a Frankovi Széchényiovcom.

Na jeseň roku 1431 prenikli na Ponitrie husitské vojská, ktoré svojimi spanilými jazdami odpovedali na križiacke výpravy kráľa Žigmunda do Čiech. V Topoľčanoch zanechali stálu vojenskú posádku. Odtiaľ kontrolovali širokú oblasť a podnikali výpalnícke nájazdy do okolia. Husiti opustili Topoľčany až po zaplatení výkupného niekedy na rozhraní rokov 1434 a 1435.

Situácia s husitmi sa zopakovala aj v štyridsiatych rokoch 15. storočia, keď Topoľčany obsadili žoldnierski kapitáni v službách Jána Jiskru. Vtedy na uhradenie výkupného poskytol finančné prostriedky kráľovský pokladník Michal Országh a za svoj príspevok sa stal držiteľom polovice topoľčianskeho hradného panstva. Druhú časť previedol Ladislav Széchényi, ktorý nemal mužského potomka, na svojho zaťa Alberta Losonczyho.

Topoľčianske hradné panstvo zostalo takto rozdelené do druhej polovice 16. storočia, keď losonczyovskú časť zdedila Anna, dcéra Štefana Losonczyho, obdarená z milosti vladára synovskými právami. Országhovský diel dostal zas do zálohu Štefan Balassa, ktorý sa oženil s vdovou po Krištofovi Országhovi, poslednom mužskom príslušníkovi svojho rodu. Pred koncom storočia potom pani Anna a jej tretí manžel Žigmund Forgách vyplatili záloh z rúk Balassovcov a po Aninnej smrti sa Topoľčiansky hrad s panstvom stal dedičným majetkom Forgáchovcov.
Vo vlastníctve rodu Forgáchovcov hrad zotrval až do roku 1709, keď Šimonovi Forgáchovi skonfiškovali majetky pre jeho aktívnu účasť v protihabsburskom povstaní Františka II. Rákócziho.

Neskôr Topoľčianske panstvo kúpil Peter Berényi. Hoci na hrade boli stráže a hradná kaplnka slúžila svojmu účelu ešte aj v roku 1780, hrad už spel k postupnému zániku. Dnes je to už len malebná zrúcanina a jeho história skrýva množstvo tajomných príbehov a povestí.

 

Obec Podhradie leží na severozápadnom okraji okresu Topoľčany, približne 18 km od okresného mesta Topoľčany. Prvá písomná zmienka o obci Podhradie pochádza z roku 1245, keď sa spomína ešte pod pôvodným názvom Hornouc (Hrnovce). V druhej tretine 13. storočia nad obcou vznikol hrad, stredisko hradného panstva Topoľčany, pod správu ktorého neskôr patrilo až 26 obcí. Význam osady Hrnovce v blízkosti hradu vzrástol, postupne sa zmenila na služobnícku obec Topoľčianskeho hradu, preto aj získala názov Podhradie. Najstaršie stopy po prítomnosti človeka v chotári obce Podhradie sú až zo staršej doby železnej – halštatu (700 – 450 pred n. l.).

Kultúrno-historické a prírodné zaujímavosti v okolí

  • Lesná železnica Lesná železnica mala rozchod 760 mm, vychádzala z areálu nábytkárskych dielní v Topoľčanoch (areál neskoršieho nábytkárskeho podniku Mier), kde mala svoje dielne aj firma Thonet, ktorá v roku 1865 založila vo Veľkých Uherciach prvú továreň na výrobu nábytku na Slovensku. Trať viedla z Topoľčian na sever a po viac ako 10 kilometroch, pod osadou Duchonka, sa delila na dve vetvy. Priama trať viedla k hájovni na Kulháni, druha vetva odbočovala doľava a pokračovala údolím potoka Železnica pod Panskú Javorinu, teda aj cez katastrálne územie obce Podhradie. V blízkosti bývalej odbočky na Duchonke je dnes rekreačné stredisko pri vodnej nádrži.
  • Tematínsky hrad Zrúcanina hradu vybudovaného na temene bočnej rázsochy Považského Inovca, ktorá vybieha západne od vrchu Bezovec (743 m n. m.), jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku (564 m n. m.). Nachádza sa v katastri obce Hrádok (okres Nové Mesto nad Váhom).
  • Chránené územia Priamo na území katastra obce Podhradie dve maloplošné chránené územia: Prírodná rezervácia Holé brehy a Prírodná rezervácia Prieľačina (ďalej len PR).

 

Obecný úrad Podhradie
Podhradie 91
955 01 Topoľčany
Tel.: 038 / 539 02 69
E-mail:
obecpodhradie@topolcany.net
Web: www.obecpodhradie.sk

Turistické informačné centrum Topoľčany 
Nám. Štefánika 30
955 01 Topoľčany 
Tel.: 038 532 30 48
Fax: 038 532 30 48

 

Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, obecpodhradie, drom

 

VIDEO Topočiansky hrad

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa