Na zámku Fertőd

2011-01-17 16:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Zámok Fertőd je jeden z najkrajších a najväčších zámkov v Maďarsku.



Zámok sa nachádza v rovnomennej obci Fertödi. Je nazývaný aj maďarský Versailles.

Bohato zdobený zámok odráža bohatstvo šľachticov a lásku k pompéznosti najmä šľachtica Miklósa Esterházyho. V polovici 18. storočia nechal gróf prestavať svoj lovecký zámoček na pompézny rokokový zámok.

Vzorom celého komplexu postaveného do tvaru podkovy bol zámok vo Versailles a svojmu mecenášovi vyniesol jednoznačne prívlastok skvelý. V rozsiahlom parku voňali pomarančovníky, vytryskovali fontány a bolo tu miesto i pre Dom opery, koncertné sály, čínsky letohrádok, malé pavilóny, kaplnku a stajne.

Rakúsky skladateľ Joseph Haydn strávil takmer tridsať rokov na dvore grófa Miklósa Esterházyho, riadil operný orchester, organizoval hudobný život na zámku, skomponoval tu veľké množstvo opier, omší, koncertov, sonát a piesní.

Po smrti grófa Esterházyho sa rodina presťahovala do Kismarton, zámok zostal opustený a orchester bol rozpustený. Obrazáreň a klenotnica putovali do Viedne, prípadne do Kismarton, nádherný park zostal tiež opustený.

Počas druhej svetovej vojny bola silne poškodená predovšetkým hlavná budova. Po prevedených reštauračných prácach bolo možné sprístupniť verejnosti veľké reprezentačné sály, taktiež úprava nádvoria a francúzske záhrady boli dokončené.

Časť budovy je v súčasnoti možné navštíviť ako múzeum, hudobná sála s bielymi zlato zdobenými stenami bola kedysi osvetlená 64 sviečkami zasadenými do pozlátených nástenných svietnikov.

Strop slávnostnej sály zdobí freska maliara Milldorfera Apollón v slnečnom voze. Päť masívnych lustrov osvetľuje tento priestor. V štyroch rohoch stoja na mramorových podstavcoch v životnej veľkosti sochy štyroch ročných období.

Na prízemí sa nachádza Salla Terrena s bielou mramorovu podlahou, bielymi stenami sčasti vyzdobenými zeleno-striebornými kvetinovými girlandami, strop zdobia výjavy z mytológie.

Môžete taktiež navštíviť štvorizbové apartmány kniežacieho páru Esterházy a obdivovať viac než dvadsať zreštaurovaných salónikov. Zámocké múzeum si možno pozrieť v sprievode skúsených sprievodcov.

Od roku 1959, k 150. výročiu úmrtia veľkého skladateľa Josepha Haydna, sa na jeho počesť každoročne koná Medzinárodný hudobný festival a Týždne hudby za účasti známych tuzemských i zahraničných orchestrov a zborov, ktorí strhnú milovníkov génia do sveta prekrásnej hudby.

 

Otváracie hodiny: 15. marec – 30. október: utorok až nedeľa od 10.00 do 18.00, 2. november – 14. marec: piatok až nedeľa od 10.00 do 16.00


 

Esterházy-kastély Fertőd
Bartók B. u. 2.
9431 Fertőd
Tel.: 0036 99/370-971
Tel./Fax: 0036 99/370-120

 

Zdroj/autor: madarsko, hungarystartshere, drom

VIDEO Zámok Fertőd



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa