EXOTIKA Za poznaním Šanghaja

2010-05-24 17:30:00 |   |    | 

Väčšie, rušnejšie, vitálnejšie a bohatšie mesto v Číne nenájdete. Šanghaj si drží prvenstvo vo všetkých týchto „disciplínach“. Pokiaľ by ste sem zavítali v minulosti, divili by ste sa, aké je toto mesto schátralé a zaostalé.



Najväčší rozmach tu zaznamenali až v 90. rokoch, kedy sa vďaka mnohým prestavbám všetko dvakrát urýchlilo a mesto sa tak stalo doslova „rýchlikom“ v rozvoji moderných technológií.

 

Výškové mesto

Pri preskúmavaní mesta Šanghaj môžete obdivovať 3100 výškových budov postavených v európskom štýle. Pri výstavbe bolo použitých toľko žeriavov, že v ostatných častiach Ázie ich bol naraz nedostatok. Ale tempo sa nezastavilo a i dnes sa mesto rozrastá takmer rovnako ako pri svojom najväčšom rozkvete.

Ak sa tu ubytujete na viac ako jeden deň, počítajte s tým, že za pobyt patrične zaplatíte. Šanghaj je jedným z najdrahších miest na svete. Zato tu ale nájdete takmer všetko, po čom vaše srdce túži – od kultúrnych pamiatok až po nočné podniky pre odvážnych.

 

Moderný dizajn

Kamkoľvek sa pozriete, či už z prechádzajúceho auta, alebo počas skúmania mesta peši, udiví vás moderný a predsa trochu staromódny dizajn mesta. Neóny, lampy, honosné stavby, billboardy a nekončiace cesty sa tu miešajú so „starou školou“ reprezentovanou historickými stavbami, ktoré obsahujú bohatú kultúrnu históriu nielen mesta, ale celej Číny.

 

  • Iný svet
    Obyvatelia tohto mesta sú pripravení najlepšie zo všetkých Číňanov zapadnúť niekde inde. Ľudia tu hovoria mnohými dialektmi, takže sa bez problémov dohovoria so svojím okolím, majú odlišnú kuchyňu než ostatné mestá a tiež sa považujú za „lepších občanov“. Životná úroveň je tu na vysokej úrovni a Šanghaj veľmi rýchlo dobieha známejší Hongkong.

 

Z prístavu Bund do Nového Šanghaja

V tomto prístave sa stretáva staré s novým, Západ s Východom. Plavebná cesta tu vedie priamo stredom mesta, kde sa nachádzajú priemyselné komplexy s dymiacimi komínmi.  Uvidíte tu moderné kontajnerové lode, romantické džunky (bublina) so špinavými a prachom pokrytými plachtami, preplnené trajekty výletníkov, vojenské plavidlá, alebo i malé prievoznícke člny a sampany. Ak by vaše srdce zatúžilo prejsť sa po rieke, môžete si tu požičať čln a cestovať priamo zo stredu Šanghaja až k ústiu rieky Jang-c´-ťiang.

Za riekou, oproti prístavu Bund, sa stretnete s budúcnosťou. Práve tu sa rozvíja a stavia Nový Šanghaj. Tak sa hovorí štvrti Pchu-tung. Toto územie predtým obývalo milión poľnohospodárov. Vláda sa ale uzniesla, že sem vloží technologický a finančný kapitál celej Číny.

Usadlosti nahradili mrakodrapy, umiestnili tu menovú burzu, medzinárodné letisko. Ak ste si niekedy predstavovali, ako by mohli moderné mestá vyzerať, zavítajte sem a dostane skutočný obraz modernej zástavby. Môžete sa tu pozrieť na najvyšší mrakodrap, ktorý sa so svojimi 88 poschodiami vypína do výšky 427 metrov – Jinmao Plaza. Nachádza sa tu i najvyššia stavba celej Číny (vlastne celej Ázie) – televízna veža Perla východu (468m).

 

  • Najväčší ázijský obchod
    Na desiatich poschodiach sa tu predáva tovar zahŕňajúci všetko od oblečenia až po automobily – to je Obchodný dom Jao-chan (Budúcnosť). Dom stojí v štvrti Pchu-tung, kde má tento rok vyrásť najvyššia budova sveta.


Šanghaj je moderné mesto rozrastajúce sa raketovou rýchlosťou. Rýchlosť a technológie, ktoré tu využívajú, nie je možné vidieť nikde inde na svete. Navyše je mesto plné akéhosi náboja, výbušnosti, ktorý vás uchváti a úplne pohltí.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Chrám jadeitového Budhu
    Chrám bol založený za dynastie Sung a môžete tu vidieť dve nesmierne cenné Budhove sochy
     vyrobené z jadeitu (bublina). V priestore oltára sa nachádza i zaujímavá plasticky riešená maľba, ktorá určite stojí za prehliadku. Najväčšou atrakciou pre nakupujúcich turistov je miestny obchod so starožitnosťami ponúkanými za pomerne nízke ceny.
  • Za poznaním do knižnice
    V Šanghaji sa nachádza Nová mestská knižnica, ktorá sa stala jednou z najväčších inštitúcii na svete. Obsahuje vyše 13 miliónov zväzkov, vrátane nesmierne vzácnych historických zväzkov starých až 1400 rokov. Môžete sa tu začítať do starých zvitkov, alebo sa len nechať prejsť duchom krajiny, ktorá svoje objavy a poznatky uložila do neskutočného množstva kníh, zväzkov a voľne ležiacich papierov.
  • Nankingská trieda
    Prejdite sa po najznámejšej obchodnej triede v Číne. Môžete navštíviť Hotel mieru alebo sa porozhliadnuť po synagógach, parkoch a múzeách, ktorými táto časť mesta oplýva. Za zmienku stojí Šanghajské mestské múzeum, ktoré má najlepšie a najucelenejšie expozície v celej Číne. Na štyroch podlažiach tu nájdete všetko podstatné – sochy, keramiku, obrazy, kaligrafiu, mince, nábytok a predmety z jadeitu.

 

 

Tipy na zájazd do Číny
 
Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Čína:

 

  • Čína – Perly ríše stredu Za 12 dní navštívite najväčšie skvosty čínskej kultúry – Veľký čínsky múr, slávnu terakotovú armádu, alebo mesto budúcnosti Šanghaj.
  • Malý okruh po Číne  Spoznáte centrum najrýchlejšie sa rozvíjajúcej krajiny sveta. Zoznámite sa s kultúrou starou tisícky rokov a s nespočetnými historickými pamiatkami.
  • Veľký okruh po Číne  Historické pamiatky Xi’ anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderná tvár Šanghaja a Hongkongu – čo najviac z Číny len za dva týždne.


 

Autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa