CHORVÁTSKO Đurđevac - Picokiáda

2010-06-17 14:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Legenda o Picokoch je jednou z najzaujímavejších legiend v chorvátskych dejinách. Hovorí o odvahe a dôvtipe Đurđevčanov, ktorým sa dokonca aj v bezradnej situácii dlhodobého obliehania podarilo nájsť spôsob, ako sa oslobodiť spod útlaku tureckého vojska.



Totiž po neúspechu armády Ulama–bega, ktorý chcel jedným jediným nápadom získať đurđevačskú pevnosť, sa vojvodca rozhodne použiť strategický plán založený na trpezlivom obliehaní mesta, aby jeho obyvateľov vyhladnutím prinútil vzdať sa.

Vo chvíli, keď vnútri hradieb pevnosti neostane viac žiadneho jedla okrem jedného jediného kohúta, Đurđevčania kujú zúfalý plán, spoliehajúc sa na faktor prekvapenia.

Svoj posledný kus jedla vystrelia delom na turecké vojsko. Ulama–beg nasadne na ich plán a presvedčený, že s ohľadom na to, že vystreľujú kohútov z diel, Đurđevčania majú ešte veľké zásoby jedla, sťahuje svoje vojsko.

Ustupujúc hádže na Đurđevčanov kliatbu a nazýva ich Picokmi.

Od roku 1968 vždy koncom júna Đurđevčania slávia túto legendu jedinečnou scénickou ukážkou na otvorenom priestore.  Každý rok je toto predstavenie vznešenejšie. Odohráva sa na autentickej lokalite, z ktorej legenda aj pochádza a účinkujú v nej stovky štatistov, amatérov, jazdcov na koni a profesionálnych hercov.

Celá scénická ukážka je postavená tak, aby čo najhodnovernejšie predstavila tú slávnu udalosť z đurđevačských dejín.

Pušky a delá skutočne strieľajú, šable sa blyštia použitím mnohých svetelných a pyrotechnických efektov. Scénická ukážka “Legendy o Picokoch”, predstavenia, ktoré získalo postavenie chráneného nemateriálneho kultúrneho majetku Chorvátska, je však iba dielom trojdennej prehliadky, známej pod názvom Picokiáda, počas ktorej sa koná ešte aspoň tridsať iných kultúrnych a športových podujatí.

Návštevníkom Picokiády, ktorá sa tohto roku bude konať od 25. do 27. júna, sa naskytuje príležitosť vidieť aj pravú púšť na európskej pôde.

“Đurđevačské piesky” su chorvátskou Saharou, to znamená európskou púšťou, ktorá sa nachádza v blízkosti Đurđevca na močaristej pôde s jedinečnou flórou a faunou, v strede zelených borovicových lesov Parkového lesa Borik.


 

Zdroj/autor: tz-djurdjevac,chtz,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa