DOMA V banke kuny ani levy nehľadajte

2010-06-22 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenské banky novinky v ponuke mien pred letom nechystajú. Cestovatelia smerujúci do väčšiny krajín sveta sa tak musia spoliehať na eurá alebo americké doláre...



Vo viacerých peňažných ústavoch si dovolenkári pred vycestovaním nezamenia ani meny obľúbených letných destinácií - Chorvátska a Bulharska, v ČSOB napríklad nedržia ani maďarské forinty a poľské zloté.

   
Slovenská sporiteľňa, ktorá vlani ešte chorvátske kuny a bulharské levy ponúkala, ich z kurzového lístka stiahla ešte koncom roka. Chorvátsko je pritom tradične najnavštevovanejšia dovolenková destinácia Slovákov.
   
"Nízky alebo len sezónny záujem spôsobil, že momentálne poskytujeme zmenárenské služby v amerických dolároch, britských librách, českých korunách, maďarských forintoch a poľských zlotých," povedal ČTK hovorca sporiteľne Štefan Frimmer.

Dodal, že klientom peňažného ústavu, ktorí majú v banke aj osobný účet, to nerobí problém, keďže si vo viacerých krajinách môžu z bankomatov patriacich do skupiny Erste vybrať hotovosť v domácej mene bez poplatku.
   
Kuny a levy nepredáva a nekupuje ani ČSOB, na jej kurzovom lístku však zákazníci nájdu napríklad švédske koruny. V UniCredit Bank zas chorvátsku a bulharskú menu držia po celý rok.
   
Vo väčšine slovenských bánk je celoročne najväčší záujem o americké doláre a meny okolitých krajín, v pobočkách ČSOB idú na odber aj švédske koruny a austrálske či kanadské doláre.
   
V súvislosti s prebiehajúcimi majstrovstvami sveta vo futbale nezaradila dočasne do valutovej ponuky juhoafrický rand ani jedna banka;

VÚB však umožnila klientom zasielať platby napríklad za ubytovanie, dopravu či vstupenky v domácej mene Juhoafrickej republiky. Juhoafrické devízy predáva a kupuje aj Tatra banka.
   

Zdroj/autor: ssp,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa