TUNISKO Od mysu Cap Bon až po Hammamet

2010-07-27 14:30:00 |   |    | 

TUNISKO/ video – Tisícročná história, ktorou sa prehnalo niekoľko kultúr, neuveriteľná rôznorodosť krajiny a sladký život pretkaný blaženosťou...



 

 

 

 

 

  • Hammamet
    Antické mesto, kedysi nevýznamný rybársky prístav sa stalo jedným z hlavných  prímorských letovísk krajiny. Jeho Staré mesto a steny pevnosti boli postavené Arabmi v 10.storočí. nový hotelový komplex Yasmine Hammamet s priamym prístupom k jachtovému klubu je jednou z periel súčasného tuniského turistického ruchu. Hammamet je rovnako známy svojimi golfovými ihriskami a centrami Thalassoterapie.
  • Naebul
    Antický Neapolis, dôležité remeselnícke centrum, je skutočne veľmi príjemnym turistickým  letoviskom. Na konci mysu Cap Bon leží malá dedina El Haouaria, ktorá si doteraz svoju rybársku osadu zachovala nedotknutú. Drobný piesok tu prechádza do príkrych pobrežných zrázov zjazvených jaskyňami, ktoré poskytujú prístrešie dravým vtákom. Odtiaľto pochádza aj dávna tradícia sokolích poľovačiek.
  • Kelibia
    Dominantou je byzantská pevnosť z 5.storočia, ktorá zaisťovala ochranu prístavu a kontrolu nad Messinským prielivom. Pohľad na túto pevnosť je nezabudnuteľný.
  • Thuburbo Majus
    Jedna z najvýznamnejších archeologických pamiatok Tuniska. Okolo obrovského fóra sú ruiny jednej z najväčších Kapitulí Afriky, trhu, chrámu Merkura a hlavne letných a zimných termálnych kúpeľov.
  • Kobra
    Mesto, nad ktorým sa týči štvorposchodový minaret ozdobený zvonicou, kypí životom vďaka svojmu trhu a prístavu.
  • Kerkouane
    V tomto fénickom meste, znovu objavenom v roku 1952, sa nič nezmenilo od doby, kedy bolo v 2.storočí pred n.l. zbúrané Rímanmi. Mesto bolo známe výrobou purpuru, Rimanmi veľmi ceneného farbiva. Fénická mozaika zobrazuje bohyňu plodnosti Tanit, patrónku meste.
  • Takrouna
    Je nádherné antické osídlenie spájajúce  berberské a fénické rysy, zavesené na skalnatom myse. Zachovali sa tu zvyšky rímskeho akvaduktu, postaveného za časov kráľa Hadriána, kvôli privedení vody do Kartága.
  • Hergla
    Historická prímorská dedina, odkiaľ sa otvára nádherný výhľad na more. Najstaršie stavby pochádzajú zo stredoveku. Za prehliadku určite stojí mešita Sidi Bou Mendil.


Len 200 kilometrov oddeľuje bôrové a korkové duby v oblasti Tabarky od pomarančových hájov na myse Cap Bon, Saharské duny od pláží na Djerbe, horské oázy od Ksarov -pevností Veľkého juhu.

 


 

Zdroj/autor: tunisiatourism,tnrpcr,tnto,drom

VIDEO Hammamet

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa