NA KRÍDLACH Hrozba (2)

2010-10-06 08:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO / EÚ - Francúzsko včera doporučilo svojim občanom, aby boli „mimoriadne ostražití“ vo verejných dopravných prostriedkoch a na turistických miestach vo Veľkej Británii.



Podľa britských úradov je „riziko atentátu veľmi pravdepodobné“.

Toto odporúčanie pre cestu do Veľkej Británie figuruje medzi poslednými radami cestujúcim, ktorými francúzske ministerstvo zahraničných vecí na svojich stránkach nešetrí.

Britské ministerstvo ešte v nedeľu zopakovalo varovanie Britom cestujúcim do Francúzska a Nemecka a upozornilo ich na „silnú teroristickú hrozbu“.

Spojené štáty na rozdiel od Francúzska a Veľkej Británie, vo svojom varovaní nešpecifikovali žiadnu konkrétnu krajinu.

 

Slovensko nechystá zvláštne bezpečnostné opatrenia

Slovensko neplánuje žiadne zvláštne bezpečnostné opatrenia pre údajne hroziace teroristické útoky v Európe, na ktoré upozornili niektoré štáty. Dôvodom je, že hrozba útoku na krajinu je minimálna. Vyplýva to z rokovania Bezpečnostnej rady štátu, informoval dnes tajomník rady Pavel Zajac. 

"(Bezpečnostná rada) konštatovala, že hrozba teroristických útokov voči Slovensku je minimálna," poznamenal Zajac. Dodal, že nie je potrebné prijímať špeciálne opatrenia. Naopak, susedné Česko napríklad zaviedlo prísnejšie bezpečnostné kontroly na pražskom letisku, ako aj v ďalších rizikových objektoch. 


 

------------------------------------

SLOVENSKO / EÚ / 5.10.2010/ - Americké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu varovalo občanov Spojených štátov amerických, ktorí žijú alebo sú na návšteve v Európe, aby si v týchto dňoch dávali väčší pozor, pretože na starom kontinente je momentálne zvýšené riziko teroristického útoku...

Bratislavské letisko prijíma opatrenia tak, ako to rozhodnú bezpečnostné zložky štátu. "Vzhľadom na citlivosť danej problematiky nie sme oprávnení informovať detailne o prijatých krokoch," povedala hovorkyňa letiska Dana Madunická.

Slováci monitorujú situáciu vo svete okolo nedávno zverejnených teroristických hrozieb. Toľko pre agentúru SITA povedali hovorcovia rezortov vnútra a diplomacie.

 

Cestujúci na pražskom letisku sú v bezpečí

Ľudia, ktorí cestujú z pražského ruzynského letiska, nie sú v súvislosti s aktuálnou hrozbou teroristických útokov v nebezpečí.  V pondelok to vyhlásil minister vnútra Radek John po tom, čo na letisku skontroloval bezpečnostné opatrenia. "Po prehliadke pracovísk ruzynského letiska môžem povedať, že s prijatými opatreniami proti teroristickým útokom som spokojný," povedal John.

Česká republika sprísnila bezpečnostné opatrenia v Ruzyni na základe informácií britských tajných služieb a upozornenia americkej vlády. Teroristi údajne cvičia ozbrojené komandá s cieľom zabiť čo najviac ľudí v odpovedi na nedávne útoky bezpilotných amerických lietadiel v Pakistane, pričom cieľom môžu byť európske metropoly. "Upozornenie od britských tajných služieb, aby sme opatrenia realizovali, sme dostali v sobotu, " dodal John.

 

Európske vlády sprísnili opatrenia

"Informácie, ktoré máme, naznačujú, že al-Kájda a jej pridružené organizácie naďalej pripravujú teroristické útoky.  Na zozname potencionálnych cieľov sú podľa americkej spravodajskej  televíznej stanice Fox News v Paríži Eiffelova veža alebo katedrála Notre Dame, V Berlíne to je Hlavná stanicaBraniborská brána a televízna veža na Alexandrovom námestí. Zatiaľčo v Paríži 600 vojakov už hliadkuje pri hlavných pamiatkach, v Berlíne nové bezpečnostné opatrenia prijaté doteraz neboli.

Európske vlády už sprísnili opatrenia proti útokom a niektoré aj otvorene predstúpili pred verejnosť s informáciou o zvýšenej hrozbe," uvádza sa v pokynoch amerického ministerstva zahraničia občanom USA, ktorí sa nachádzajú v Európe.  Washington nespomína žiadne konkrétne miesta či krajiny, kde by k útoku alebo útokom mohlo dôjsť. Píše však, že ľudia by si mali dať zvýšený pozor najmä pri cestovaní verejnou dopravou, ako aj v blízkosti "inej turistickej infraštruktúry".

Britské ministerstvo zahraničných vecí upozornilo v nedeľu večer britských občanov na "vysoké riziko teroristických útokov", ktoré hrozí v Nemecku a vo Francúzsku. Britské ministerstvo píše aj o "iných krajinách", menovite však spomína len Francúzsko a Nemecko.

Naposledy výstrahu vydalo japonské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré dnes varovalo Japoncov cestujúcich do Európy, aby sa mali na pozore pred "možnými teroristickými útokmi".

 


Zdroj/autor: sita,čtk,tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa