Čína

12.06.2010 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Čínska ľudová republika
Hlavné mesto: Peking, angl. Beijing, (fon. Pej-ťing)
Rozloha: 9 597 000 km2
Počet obyvateľov: 1 330 141 295 (2010)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: východná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +6 hod.
Podnebie: kontinentálne až subarktické s extrémne nízkymi teplotami na severe, suché na severovýchode, na juhovýchode a v južnej časti centrálnej oblasti teplé subtropické, priemerná teplota v Pekingu -5°C v januári a 26°C v júli
Mena:

Čínsky juan (CNY)

Jazyky: čínština (mandarínska, 70%), čuanština, mongolčina, ujgurčina, tibetština, kantončina
Správne členenie: 31 provincií, 5 autonómnych oblastí, 4 mestá pod priamou správou (Peking, Šanghaj, Tianjin a Chongqing), 3 osobitné administratívne oblasti (Hongkong, Macao, Taiwan)
Národnost. zloženie: Chanovia, t.j. Číňania (93 %), 56 ďalších národností
Náboženstvo: asi 58 % bez vyznania, taoismus (asi 30%), budhizmus (8%), islam (1 – 2 %), kresťanstvo (3 – 4 %), oficiálne ateizmus
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo  Čínskej republiky v SR
Jančova 8b
811 02  Bratislava
Telefón: 00421/2 /6280 4291 
Fax: 00421/2/6280 4285
E-mail: cinska.ambasada@gmail.com

Veľvyslanectvo SR v Pekingu:
Embassy of the Slovak Republic
Ri Tan Lu, Jianguomen Wai
Peking (Beijing) 100600
Čínska ľudová republika (China)
Tel.: 0086 (10) 6532 1530,
6532 1531, 6532 1537
Fax: 0086 (10) 6532 4814
E-mail: emb.beijing@mzv.sk
Internet: http://www.mzv.sk/peking

Generálny konzulát SR v Šanghaji  
1375 Huaihai Central Road 
Shanghai  
Telefón: 00862164314205
Mob. tel.: 0086158-0033-6929, 0086136-2179-8397 - diplomatická služba
Fax: 00862164713604
E-mail: cg.shanghai@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/cgshanghai

Colné predpisy a víza:

Na územie ČĽR môže vstupovať občan Slovenskej republiky, ktorý má platný cestovný pas a platné vízum.

Platnosť cestovného pasu musí byť najmenej o 6 mesiacov dlhšia ako je predpokladaný termín opustenia územia Číny. Držitelia cestovných pasov musia mať udelené vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Čínskej ľudovej republiky v Bratislave. Žiadateľ k žiadosti o krátkodobé vízum je povinný predložiť nasledovné doklady: platný cestovný doklad, vyplnenú žiadosť a dve fotografie, predloženie dokladov potvrdzujúcich účel návštevy; v prípade individuálnej turistiky môže byť vyžadované predloženie dokladu o zabezpečení finančných prostriedkov na pokrytie nákladov spojených s pobytom v ČĽR.
Pri vstupe na územie pevninskej Číny je cudzinec povinný vyplniť formulár "Arrival card" a zároveň aj formulár o zdravotnom stave "Quarantine Declaration Form on Entry". Hotely a ubytovacie zariadenia registrujú cudzincov automaticky na základe predloženého cestovného dokladu s platným vízom alebo na základe povolenia na dlhodobý pobyt v ČĽR.

Pri výstupe z krajiny sa platí letiskový poplatok vo výške 90 CNY (RMB).

Vycestovanie do Hongkongu alebo Macao sa považuje za opustenie územia pevninskej Číny a na hraniciach s týmito samostatnými administratívnymi oblasťami je pasová a colná kontrola osôb. Osoby prichádzajúce z územia pevninskej Číny do Hongkongu a Macaa, ktoré sa plánujú vrátiť naspäť na územie pevninskej Číny, musia mať udelené  obojstranné vízum. Toto vízum musí byť získané na území ČĽR. V prípade, že turista nemá udelené obojstranné vízum, musí na spiatočnú cestu do ČĽR požiadať o vízum na konzulárnom úrade Ministerstva zahraničných vecí ČĽR v Hongkongu alebo Macau prostredníctvom pobočiek turistických kancelárií China Travel Service. Vízum pre slovenských občanov je udeľované bezplatne.
Vízum je tiež možné získať na hranici medzi Hongkongom a mestom Shenzhen, ktoré patrí k pevninskej Číne, na základe ktorého je možné zotrvať na území ČĽR maximálne 5 dní.
Cestné hraničné priechody sú pre cudzincov dostupné na hraniciach s Pakistanom, Kirgizskom, Kazachstanom a medzi Tibetom a Nepálom. Chýbajúce vízum môže byť dôvodom pre udelenie pokuty až do výšky 1000 USD.

Po príchode na územie Čínskej ľudovej republiky je možné požiadať o predĺženie víza a žiadosť sa predkladá na polícii Entry and Exit Administration for Foreigners – v Pekingu alebo v príslušnom hlavnom meste provincie. Žiadosti o predĺženie víza je potrebné predložiť minimálne 5 pracovných dní pred uplynutím platnosti pôvodného víza. V prípade vypršania platnosti víza je držiteľ preexpirovaného víza povinný zaplatiť pokutu až do výšky 500 CNY za každý deň neplatnosti víza, maximálne do výšky 5000 CNY. Žiadosti o dlhodobý pobyt je možné podávať iba na Veľvyslanectvách Čínskej ľudovej republiky v zahraničí.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Čína




Nedeľa, 20. august. 2017. Meniny má Anabela.

Najnovšie príspevky

Foto dňa