Kategorizácia lyžiarskych stredísk SR

2007-01-30 20:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V decembri 2002 sa dohodli členovia predstavenstva Záujmového združenia lanoviek a vlekov - Lavexu s firmou Sitour s. r. o. na spolupráci pri projekte s názvom "Kategorizácia slovenských lyžiarskych stredísk", ktorý by umožnil jednotný nezpochybniteľný pohľad na úžitkovú hodnotu lyžiarskych areálov v slovenskej republike.



 

Autorské práva projektu boli odkúpené od Svazu provozovatelů a vleků ČR a spoločnosti Sitour ČR. Cieľom celého projektu bolo vytvorenie serióznej a jednotnej kategorizácie, českých a slovenských lyžiarskych stredísk, s využitím európskych kritérií, tak aby sa eliminovali rôzne amatérske hodnotenia, ktoré niektorých prevádzkovateľov mnohokrát len poškodzovali.

Podklady pre vytvorenie projektu

Podkladom pre vytvorenie projektu bolo napojenie na európsku horskú sieť hodnotenia, ktoré sa používajú v alpských krajinách. Hodnotenie alpských krajín sa tak stalo základom pre vytvorenie štyroch hlavných kapitol, obsahujúcich celkom 25 kritérií s rôznym bodovým ohodnotením v komplexnom dotazníku. Základom pri hodnotení sa stali alpské strediská Pisten Gütesiegel, Skiresort International a TÜV Bayern. Pri tvorbe definitívnej verzie hodnotenia sa vychádzalo z logickej požiadavky, aby všetky body jednotlivých kritérií mali priamy vzťah k lyžiarskemu stredisku, ktoré je definované ako "záujmový priestor, v ktorom môže návštevník vlastnými silami (pešo alebo na lyžiach) v rámci jedného dňa pohodlne navštíviť akékoľvek zjazdové trate jedného prevádzkovateľa". Ďalšou prioritnou a jasnou požiadavkou bolo, aby bolo hodnotené stredisko jedného prevádzkovateľa vo vzťahu k užívateľovi strediska a ďalším službám. Pri zostavovaní slovenského dotazníka sa však museli brať do úvahy aj špecifiká jednotlivých stredísk.

Všetky kritériá sa pri vyplňovaní "Dotazníka" riadili stavom v lyžiarskych strediskách počas zimnej sezóny 2002/2003. Budúce investície v lyžiarskych areáloch nemajú vplyv na výsledok.

Hlavné kritériá hodnotenia:


• Úžitková a technická vybavenosť strediska
• Sprievodné vybavenie strediska
• Ostatné vybavenie a služby
• Bezpečnosť a ochrana lyžiarov


Ohlas lyžiarskych stredísk a kontrola vyhodnotenia

S pozitívnym ohlasom sa stretli generálni spracovatelia nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku. Ide vlastne o historicky prvý projekt kategorizácie lyžiarskych stredísk na Slovensku. V Českej republike sa do projektu zapojilo 206 lyžiarskych stredísk, na Slovensku 72. To, že sa do projektu zapojili všetky veľké a stredne veľké strediská je samozrejmosťou, prekvapujúci je však počet malých lyžiarskych stredísk, čo svedčí o úplnej dôvere prevádzkovateľov ku generálnemu spracovateľovi a hodnotiacemu systému.

Generálny spracovateľ vyhodnotil celkom 1800 údajov, ktoré preskúmala aj deväťčlenná Komisia pre záverečné vyhodnotenie. Komisia bola zložená zo zástupcu firmy Sitour, zástupcov združenia Lavex, zástupcov lyžiarskych stredísk a zástupcu katedry cestovného ruchu fakulty UMB B. Bystrica.

Projekt Kategorizácia bude opakovaný v celej republike vždy po troch rokoch, čiže ďalšia podobná analýza úžitkovej hodnoty slovenských stredísk prebehne v roku 2006. Každé stredisko má však samozrejme možnosť požiadať o prevedenie individuálnej kategorizácie v prípade, že medzitým zrealizuje nové zmeny v stredisku.

Využitie Kategorizácie lyžiarskych stredísk SR

Celý projekt bude v plnom rozsahu poskytnutý všetkým lyžiarskym strediskám SR, ktoré sa zúčastnili projektu kategorizácia, ďalej bude poskytnutý cestovným kanceláriám, informačným centrám, Slovenskej agentúre pre cestovný ruch, SITE, médiám a výsledky budú zverejnené aj na stránke www.holidayinfo.sk.

Každé stredisko, ktoré sa zúčastnilo projektu Kategorizácia, obdržalo od generálneho spracovateľa "Osvedčenia kategorizácie" (strediská * a ** na zelenom podklade), "Značku kvality" (strediská *** a **** na strieborno-platinovom podklade) a "Slovenské TOP stredisko" (strediská ***** na zlatom podklade). Značku obdržalo každé stredisko kvalitne graficky spracovanú na elektronickom nosiči a môže ju použiť na viacúčelové marketingové využitie (napr. do katalógu, prospektu, na skipas, a i.)

 

Zdroj/autor: sitour,Lavex,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa