CESTOVATEĽKA Ako cestovať s bruškom

2010-06-04 14:00:00 |   |    | 

Aj keď ste práve budúca mamička, nie ste odsúdená na dovolenku medzi štyrmi stenami. Môžete cestovať ako všetci ostatní, len by ste sa pri tom vo vlastnom záujme mali držať istých opatrení. Na čo treba pamätať, keď sa s bruškom chystáte vyraziť do sveta?



 

 

 

 

 

  • Poistenie

Cestovné zdravotné poistenie je jednou zo základných vecí, na ktoré treba pred vycestovaním myslieť. Zistite si, či TO vaše konkrétne zahŕňa aj náklady na starostlivosť pri komplikáciách v tehotenstve, či náklady na pôrod.

Poistenie liečebných nákladov v rámci cestovného poistenia má špeciálnu časť týkajúcu sa tehotenstva a pôrodu. Rozdiely v jednotlivých poisťovniach sú prakticky len v termíne, od ktorého už poisťovateľ preplatenie nákladov za ošetrenie súvisiace so zdravotnými komplikáciami v tehotenstve alebo samotným pôrodom odmietne. To však neznamená, že nie ste v cestovnom poistení počas tehotenstva poistené vôbec. Týka sa však len liečebných nákladov, ktoré súvisia s tehotenstvom a pôrodom. 

  

  • Očkovanie

V dostatočnom časovom predstihu sa informujte o odporúčaných očkovaniach do cieľovej krajiny. V tehotenstve však vakcinácia predstavuje problém, pokiaľ je očkovanie nutné, odložte ho na dobu po prvom trimestri. Očkovacie látky s oslabenými choroboplodnými zárodkami, ako napr. proti tuberkulóze alebo žltej zimnici, sú v tehotenstve kontraindikované.

 

  •  Doprava

Cestujte v pohodlnej obuvi a oblečení z prírodných materiálov. Dlhé sedenie môže viesť k opuchom a kŕčom v nohách. Spravte si pohodlie, vyzujte topánky a ak je to možné, vyložte si nohy. Vhodné je i striedavé prepínanie a flex nohy v členku.

 

  • Letecky

Vždy sa pred plánovanou cestou poraďte so svojím gynekológom. Pokiaľ je gravidita dlhšia než 36 týždňov, môže sa stať, že vám niektoré letecké spoločnosti nedovolia cestovať na ich palube, aby ste im neporodili priamo v lietadle. Väčšinu ciest lietadlom absolvujte v druhom trimestri tehotenstva, vtedy sa budete cítiť najpohodlnejšie. Snažte sa vytvoriť si pri cestovaní príjemnú atmosféru. V priebehu letu často pite, aby ste predišli možnej dehydratácii. Informujte o svojom stave letušku, bude vám venovať väčšiu starostlivosť.

 

  • Autom

Pokiaľ je to možné, nesadajte si za volant. Dolný pruh bezpečnostného pásu umiestnite okolo panvy a horný medzi prsia. Minimálne každých 90 minút si robte prestávky, prejdite sa a ponaťahujte.

 

  • Stravovanie

Častým ochorením v cudzích zemiach je tzv. cestovateľská hnačka. V tehotenstve je pri nej najhorším dôsledkom najmä dehydratácia, ktorá vedie k poruche zásobovania placenty, a tým aj plodu. Potenciálne znečistenú vodu preto zakaždým prevárajte, jedzte len dobre uvarené mäso a mliečne výrobky, ktoré sú pasterizované. Prísne dodržiavajte základné hygienické pravidlá ako umývanie rúk pred jedlom a pod.

 

Dbajte na pitný režim, ten slúži jednak ako prevencia dehydratácie, ale tiež opuchov a hromadenia vody v tele. Jedzte pravidelne po menších dávkach (5-6 denne), tak si budete dopĺňať energiu a zároveň si ustrážite ručičku na váhe. Nezanedbávajte prísun vitamínov a minerálov. Obzvlášť si strážte železo, vápnik a kyselinu listovú. Pre istotu si do batožiny pribaľte výživový doplnok určený pre tehotné ženy.

 

K dokladom si pridajte aj Tehotenskú knižku, údajom v nej rozumejú aj zahraniční lekári...

 

 

 

 

Zdroj/autor: loisa,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa