CESTOVATEĽKA Ako sa nestať obeťou módy

2010-09-04 14:00:00 |   |    | 

To, čo si oblečiete, o vás veľa vypovie. Dovolenkový šatník je nielen vašou vizitkou, ale jeho vhodný výber vás môže ochrániť pred neželanými reakciami či dokonca útokmi okolia. Pokiaľ niektorá z nás nevymyslí globálny uniformný a nemenný štýl obliekania, prečítajte si radšej nasledovné riadky.



Vo všeobecnosti platí, že svoj dovolenkový šatník by ste si mali zostaviť tak, aby ste zbytočne nebudili pozornosť. Taktiež nemusí každý hneď z vášho vzhľadu vyčítať, že ste turistka, takže zabudnite na voľné tričko s obrázkom Eiffelovky.

 

Väčšina z vás určite vie, že do kostolov, chrámov či na posvätné miesta vás nepustia s obnaženými ramenamiv krátkych nohaviciach či sukniach. V niektorých kútoch sveta sa však môžete dostať do situácií, kedy vám vaše šaty prinesú viac starostí ako úžitku.

 

  • Maroko

Niektoré národy vám budú zízať na kolená, iní budú vaše oholené podpazušia považovať za exotické. Maročania sú citliví na odhalené kľúčne kosti. Top s hlbokým výstrihom alebo aj príliš rozopnutá blúzka tu preto môže byť interpretovaná ako neúctivé gesto, prípade ako poznávacie znamenie „ľahšej devy“.

 

  • Egypt

V tejto krajine by ste mali vždy dbať na zahalené ruky a hrudník. Noste sukne s dĺžkou pod kolená a nikdy, opakujeme nikdy nenoste šortky alebo minisukne. Ušetrí vám to veľa nepríjemností s domorodcami. Všimnite si, že miestne ženy normálne nosia make-up, výraznú bižutériu a rozviate čierne vlasy, no vždy sú oblečené konzervatívne.

 

  • Thajsko

Väčšina miestnych pamiatok a turistických atrakcií od vás bude požadovať zahalené ramená a nohy. Pre turistky neznalé pomerov je dokonca na viacerých takýchto miestach pripravená aj požičovňa vhodného oblečenia i obuvi pred vstupom do chrámu či záhrady.

 

  • Čína

Do tejto krajiny sa nebojte pribaliť si nejaké to tričko navyše, pretože tu pravdepodobne budete mať problém niečo na seba zohnať. Pokiaľ sa nepýšite postavou tínedžerky, z tunajších veľkostí vám bude sedieť asi iba XXXL. Okrem tejto malej chybičky krásy netreba v Číne dodržiavať žiadne extra pravidlá, čo sa obliekania týka, Číňania sa takmer absolútne prispôsobili západnému štýlu.

 

  • Francúzsko

Čím konzervatívnejší outfit zvolíte, tým silnejší dojem urobíte. Ak sa chcete cítiť a vyzerať ako rodená Francúzka, stavte na čiernu farbu. Parížanky sa v tejto farbe už zrejme narodili a v žiadnej inej krajine nie je farba noci taká nadčasová ako práve tu.

 

  • Guatemala

Pre miestnych obyvateľov je pojem unisex veľkou neznámou. Univerzálne šortky alebo iný kus oblečenia vhodný pre obe pohlavia vás tu môže dostať do nepríjemností. Domorodci si totiž budú myslieť, že si z nich uťahujete a zoberú si to osobne.

 

  • India

Zabudnite na nohavice. Nie preto, že by tu niekoho poburovali, ale len z praktického dôvodu. Indické toalety sú totiž iba dierou v zemi a v nohaviciach by ste sa zbytočne trápili. Noste slnečné okuliare, jednak kvôli ochrane zraku, no hlavne kvôli bezpečnosti. Nadviazanie očného kontaktu s mužom je tu považované za otvorené vyzvanie k „akcii“.

 

V silnejšie náboženských častiach krajiny môžete proti sebe popudiť hinduistov tým, že budete mať na sebe kus koženého odevu. A trochu z iného súdka – ak ste blondína alebo červenovláska, je úplne jedno, čo máte na sebe. Nežiadanému záujmu, pokrikovaniu či dokonca otvoreným návrhom sa nevyhnete.

 

 

 

Zdroj/autor: journeywoman, loisa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa