CESTOVATEĽKA Aby ste nepočítali ovečky

2010-08-26 15:00:00 |   |    | 

Možno to poznáte aj vy. Cestujete, prestupujete, stresujete sa kvôli spojom, meníte časové pásma. Navyše ste nútená spávať v neznámej posteli na úplne neznámom mieste...



Na prvý pohľad detaily, ktoré vás však môžu pripraviť o sladký spánok. Ak teda ani na cestách nechcete prísť o tie nádherné sny, v ktorých je do vás až po uši zamilovaný sám Božský, prečítajte si nasledovné riadky.

 

 

 

  • Upravte si zvyky

Ak počas cestovania nemôžete spávať, pravdepodobne potrebujete zmeniť niektoré zo svojich zaužívaných zvykov. Začnite tým, že znížite prísun kofeínu. Verte nám, že cigaretku si vychutnáte aj pri inom nápoji (keď už to musí byť).

Takisto radšej zabudnite na alkohol, aj keď si myslíte, že po štamprlíku budete spať ako zarezaná, nie je to pravda. Vzdajte sa na čas svojich obľúbených pikantných jedál a korenín celkovo. Tie totiž dokážu rozpútať vo vašom žalúdku pekelnú víchricu a vy máte po pokojnom spánku.

  

  • Vankúš je základ

Pohodlný vankúš je alfou a omegou príjemného odpočinku. Ak ste nútená zmeniť pozíciu, či sklon hlavy, pri ktorom ste za bežných okolností zvyknutá spávať, môžete sa na to v noci zobudiť. Ešte horším dôsledkom je však ranné prebudenie s boľavým krkom. Ideálnym riešením preto býva nosiť si so sebou vlastný vankúšik. Jasné, nie každej sa s ním chce ťahať, preto, ak vám váš hotelový vankúš nevyhovuje, požiadajte personál o iný. Väčšina ubytovacích zariadení má k dispozícii viacero typov podhlavníkov rozličnej hrúbky či mäkkosti.

 

  • Teplo alebo chladno

Predtým, než si ľahnete spať, skontrolujte izbovú teplotu. Okrem regulérnej prikrývky majte po ruke aj jednu tenšiu, prípadne deku, či plachtu. Všeobecne platí, že pri chladnejších teplotách sa spí lepšie a tvrdšie, ale nemáme tým na mysli práve bod mrazu. V letných mesiacoch je zväčša príjemné otvoriť si okno, závisí to však od miesta, na ktorom sa práve nachádzate.

 

  • Eliminujte zvuk a svetlo

Noste si so sebou malé zátky do uší a očnú masku na spanie. Nebudú vás rušiť hluční susedia ani otravné svetlo, ktoré do izby preniká cez lacné závesy. Ozaj kvalitné a profesionálne zátky do uší si môžete kúpiť predovšetkým v obchodoch s hudobnými potrebami. 

 

  • Starosti hoďte za hlavu

Všetky svoje momentálne problémy alebo iné premýšľačky pustite z hlavy ešte predtým, než si do postele ľahnete. Spíšte si pokojne zoznam vecí, ktorými sa po ránu musíte zaoberať, no neriešte ich pod perinou. Pustite si ukľudňujúcu hudbu a premietajte si v mysli príjemné zážitky či očakávania. Práve pozitívne myšlienky sú totiž jedným zo základných kameňov dobrého spánku.

 

 

Čo vám pomôže vojsť do ríše snov:

 

 

  • Teplý kúpeľ 15 minút pred vhupsnutím do postele (najlepšie s prísadou harmančeka)
  • Levanduľová esencia, ktorou si pofŕkate vankúš
  • Jemná masáž očných viečok
  • Pohár teplého mlieka či bylinkového čaju osladeného medom

 

 

Milé cestovateľky, nielen na cestách platí výrok slávnej herečky Marlene Dietrichovej : Najlepším liekom na nespavosť je milovaná osoba na druhej strane postele. A je to pravda, zvieranie niekoho (alebo niečoho), k čomu máte citový vzťah, vám pomôže dosiahnuť vytúžený spánok. Okrem partnera vám dobrú službu urobí aj obľúbené plyšové zvieratko, či rovno domáci maznáčik. Dobrú noc, dámy...!

 

 

 Zdroj/autor: loisa,journeywoman,drom

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa